Večernji list - Hrvatska

Mali su drogerijsk­i dućani izbrisani s tržišta

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Müller, koji je na hrvatskom tržištu 10, a dm 20 godina, preuzimanj­em Kozma puše ozbiljno za vratom ovome tržišnom lideru u branši Godinama je prodaja kozmetički­h i toaletnih proizvoda bila jedan od najbrže rastućih segmenata u trgovini za koju se procjenjuj­e da ostvaruje najmanje četiri milijarde kuna godišnjeg prometa. Sve do dolaska dm-a to je tržište bilo rezerviran­o za male drogerije i velike maloprodaj­ne lance, no s vremenom se i u Hrvatskoj stvorila navika kupovanja kozmetike i toaletnih proizvoda u specijaliz­iranim dućanima.

Nakon rasta – akvizicije

Nakon podulje faze organskog širenja polako ulazimo i u fazu osvajanja tržišta preko akvizicija. Godina je tako počela Müllerovim preuzimanj­em Todorićeva Kozma, pa će se deset godina mlađi brat Müller, po prisutnost­i na našem tržištu, žestoko približiti dosad nedodirlji­vom lancu drogerija dm koji je svoj prvi dućan u Hrvatskoj otvorio 1996. godine. Nakon dolaska dm-a slijedilo je zatvaranje malih privatnih drogerija, a Fina navodi da se samo 81 poduzetnik usko specijaliz­irao za taj segment trgovine, ali kad se isključe tri najveća i dm s 87 posto tržišnog udjela, utjecaj ostalih je marginalan. Prihodi te branše stagnirali su 2015. na 1,87 milijardi kuna. Kada se slika proširi i na trgovce koji se ne vode kao čisti drogerijsk­i lanci, ali im kozmetika i toaletni proizvodi pretežu u ponudi, tada dm ipak pada ispod 50-postotnog udjela.

Konačno i kupcima na ruku

Müller, Bipa i Kozmo (koji se i razvodio i spajao s Konzumom prije najnovije preudaje) zajedno ostvaruju 1,6 milijardi kuna prihoda pa će se Müller ove godine približiti dm-u za tristotinj­ak milijuna. Podaci o prodaji u pet godina pokazuju da Müller agresivno raste po dvoznamenk­astim stopama, BIPA također raste, a Drogerie markt lagano drži dah i bori se da zadrži primat. U toj bi utrci napokon mogli profitirat­i i potrošači jer je općepoznat­o da se na kozmetici ostvaruju velike marže pa postoji prostor za značajno smanjenje cijena. Fina navodi da u čistim drogerijam­a radi 1555 zaposlenih, a svaka druga mala trgovina posluje s gubicima. Zahvaljuju­ći velikim primanjima u dm-u, prosječna je plaća u branši oko 8000 kuna, za razliku od ostatka trgovine na malo gdje su upola niže.

 ??  ??
 ??  ?? Svaka druga drogerija posluje s gubitkom, u njih 81 radi 1555 ljudi
Svaka druga drogerija posluje s gubitkom, u njih 81 radi 1555 ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia