Večernji list - Hrvatska

Nakon svirke za zatvorenik­e napisao i slikovnicu za djecu

“Veseli dan doktora Vedrana Veselića” dijelit će se u bolnicama

- Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB

Projekt je nastao u sklopu Bolnice Bezbolnice – projekta u kojem i on volontira po dječjim bolnicama, a iza njega je i nekoliko albuma

Nisu mu strani koncerti na vlastitom balkonu, a zauvijek će pamtiti nastup u Remetincu

Slikovnica “Veseli dan doktora Vedrana Veselića” za koju je tekst napisao multitalen­tirani Zvonimir Varga, novi je projekt ovog kantautora i Hrvatskog Crvenog križa u sklopu projekta Bolnica Bezbolnica čiji je i on aktivni volonter.

Cilj je olakšati hospitaliz­aciju

– Nije na prodaju, dijeli se djeci u Klinici za dječje bolesti Zagreb i Dječjoj bolnici Srebrnjak. Nakon početne naklade od 500 primjeraka, u planu je tiskanje novih, a u Klaićevoj je u planu i izložba originalni­h crteža iz slikovnice koje je naslikao Dubravko Kastrapeli – govori Varga pa o njezinu sadržaju nastavlja: – Doktor Vedran Veselić je neobičan liječnik, kao što je i Bolnica Bezbolnica malo drukčija bolnica. Djeci, ali i odraslima potreban je odmak od “svakodnevi­ce”, a pogotovo kada je bolest u pitanju, glazba, dobra volja i druženje postaju nužna potreba. Doktor Veselić ima upravo takve metode koje do sada nikada nisu zakazale. Osim ovim doprinosom Zvonimir ujedno volontira u Hrvatskom Crvenom križu i nekoliko puta godišnje svira djeci na liječenju u Klaićevoj kako bi im na taj način makar malo smanjio negativne posljedice hospitali- zacije. Prošlu godinu završio je i izdavanjem dva studijska albuma, “7” i “Krugovi”, od kojih je prvospomen­uti uvršten i u godišnje top-liste deset najboljih regionalni­h izdanja. – Sada mi je plan malo stati na loptu što se tiče izbacivanj­a albuma, a da se posvetim pjesmama. U rukavu već imam novi singl koji je pro- ducirao Mark Mrakovčić, video je snimio Doringo, a sviram prvi put u Ljubljani 5. veljače u hostelu Tresor, 6. veljače u Prulčeku, a 18. veljače sam u Čakovcu. Radim i glazbu za novu kazališnu predstavu Nikice Viličić koja će se prikazati na ovogodišnj­em SKAZ-u – kaže Zvonimir pa otkriva kada je napisao svoju prvu pjesmu.

Počeo pisati prije 15 godina

– Počeo sam pisati prije 15-ak godina, no objavljiva­nje i nastupi uslijedili su mnogo kasnije. Trebalo se puno toga dogoditi da pjesme dođu do ljudi, a trebalo je i dosta svirati i angažirati se... Malo se toga promijenil­o do danas – smije se čovjek koji je javnost zaintrigir­ao neobičnim koncertima u zatvorima ili na vlastitom balkonu. – Ideja za kaznionice došla je od mog bivšeg gitarista Grofa Kanizsaia. Kontaktira­o sam zatvore, a pozitivne odgovore dobio iz Remetinca i Lepoglave. Koncert u Remetincu pred ljudima koji većinu života provedu u ćeliji pamtit ću cijeli život. A pozvali su nas da dođemo opet – kaže pa otkriva tko je Zvonimir Varga kada nije glazbenik ili volonter: – Igram mali nogomet par puta tjedno, a odem i na Dinamove utakmice. Radi se o najvažnijo­j sporednoj stvari na svijetu koju ljudi prečesto bez razloga stavljaju u drugi plan.

 ??  ?? Prošlu godinu Zvonimir je završio izlaskom dva albuma “7” i “Krugovi”
Prošlu godinu Zvonimir je završio izlaskom dva albuma “7” i “Krugovi”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia