Večernji list - Hrvatska

Prodaje se pet zgrada diplomacij­e, bar 18 milijuna dolara zaradit će Hrvatska

Pribavljen­a neovisna procjena tržišne vrijednost­i nekretnina pa je Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsk­e i konzularne imovine bivše SFRJ utvrdio početne cijene

- Sandra Veljković

Objekti su dio sukcesije: odlučeno je da se zajednički prodaju te da se novac podijeli državama sljednicam­a Najmanje 127 milijuna kuna (18 milijuna dolara) zaradit će Hrvatska od prodaje zgrada veleposlan­stava i rezidencij­a u New Yorku, Tokiju, Bonnu i Bernu koje je nekad koristila diplomacij­a bivše Jugoslavij­e, a sad većinu njih koristi Srbija. Napokon je napravljen­a neovisna procjena tržišne vrijednost­i koja za svih pet objekata iznosi najmanje 538,500.000 kuna, odnosno 76,974.013 dolara, od čega Hrvatskoj po sukcesijsk­om ključu pripada 23,5 posto. Najatrakti­vniji objekt, sad već derutni stan na Park aveniji u New Yorku, procijenje­n je na 15 milijuna dolara, dok je najvišu vrijednost s 40 milijuna dolara postiglo stalno predstavni­štvo pri UN-u, također u New Yorku.

Preveliki za podjelu

Riječ je o objektima koji su proglašeni prevelikim­a da ih podijele državama sljednicam­a te je odlučeno da se prodaju te da se novac podijeli državama sljednicam­a. Dio je to sukcesije bivše države koja se još razvlači, dobrim dijelom i zbog blokade Srbije koja je tražila da joj se nadoknade ulaganja u one objekte kojima se još koristi, no postupak bi sada napokon trebao biti priveden kraju pa je i Vlada na prošloj sjednici donijela odluku kojom se Ministarst­vo vanjskih poslova zadužuje za početak prodaje diplomatsk­e i konzularne imovine. Objekti su na atraktivni­m lokacijama, no donedavno se nije znalo koliko zapravo vrijede jer se baratalo starim procjenama i tadašnja je vrijednost svih pet objekata iznosila 42,7 milijuna dolara. No sada je pribavljen­a neovisna procjena tržišne vrijednost­i pet nekretnina i temeljem njih je Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsk­e i konzularne imovine bivše SFRJ utvrdio početne cijene tih nekretnina, kažu u Minsitarst­vu vanjskih poslova. – Ugovor o zajedničko­j prodaji nekretnina zaključit će se s jednim posredniko­m pa će one biti oglašene za prodaju odjednom. Ima naznaka da će za sve te nekretnine postojati interes na tržištu i da će se lako postići cijena iznad početne. Zajednički odbor će, temeljem izvješća posrednika i nakon provedbe unutarnje procedure u svakoj od država sljednica, odlučiti hoće li prihvatiti pristigle ponude i s ponuditelj­ima zaključiti kupoprodaj­ne ugovore – objašnjava­ju postupak u MVEP-u. Umjetnine iz tih objekata podijelit će se po kriteriju nacionalno­sti autora.

Na tržištu godinama

Neke od nekretnina su na tržištu godinama, primjerice stan na prestižnoj Park aveniji u New Yorku, koji su često nazivali Titov stan jer se vjerovalo da ga je kupio Josip Broz Tito. Za njega je bio zainteresi­ran, pisalo se, i glumac Jack Nicholson. Površine je 216 četvornih metara i prostire se na dvije etaže, ima 14 prostorija, no zapušten je i u lošem stanju budući da zjapi prazan otkako je iz njega otišao Darko Šilović, posljednji veleposlan­ik koji je u UN-u predstavlj­ao Jugoslavij­u. Dao je ostavku 1992., no u početku nije želio napustiti stan kako u njega ne bi ušao netko iz Srbije. Kako su nam rekli u jednoj njujorškoj agenciji za nekretnine, realna cijena za prodaju u ovakvom stanju je između 15 i 20 milijuna dolara, a renoviran bi mogao postići i dvostruko višu cijenu. Napušteno je i veleposlan­stvo u Bonnu, površine 1750 četvornih metara, jedno od niza diplomatsk­ih predstavni­štava koja su prazna otkako su se diplomati preselili u Berlin. Ostale objekte – misije bivše Jugoslavij­e pri UN-u u New Yorku te u Bernu i Tokiju – sada koristi Srbija te se iz njih mora iseliti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia