Večernji list - Hrvatska

Nova strategija nacionalne sigurnosti

Treba vidjeti koje nam nove sposobnost­i u sigurnosno­m sustavu trebaju

- Davor Ivanković

U MORH-u su osmislili štedljiv način kako da godišnje 30.000 mladih ipak stekne osnovna vojnička znanja, što jest potreba RH Potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarst­vo obrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj. Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljn­o jave. MORH, koji vodi Damir Krstičević, u taj projekt ne ide napamet, nego će konture projekta dobiti na proljeće, kada bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti zemlje. – Moramo vidjeti koje nam nove sposobnost­i u sigurnosno­m sustavu trebaju – kaže Krstičević te potvrđuje da su veliki izgledi da struka zaključi kako je Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitič­kih i regionalni­h ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok.

Nema militariza­cije

No, radi se o uvođenju tzv. ligt vojnog roka, dakle više je riječ o kratkotraj­nom uvježbavan­ju i savladavan­ju osnova vojničke obuke. Stoga bi isprva taj vojni rok trebao trajati samo četiri tjedna, razmatra se varijanta i obuke od samo tri tjedna. Takva se rješenja razmatraju, naravno zbog ušteda, jer bi vraćanje prethodnog roka, koji je trajao šest mjeseci, a ukinut je 2008., bilo izrazito skupo. Pogotovo u prvoj godini, kada bi trebalo napraviti i kompletnu infrastruk­turu koja može prihvatiti 30-ak tisuća mladih godišnje. S vojnim rokom koji će po sadržaju više sličiti na ljetni kamp, a mladi ročnici zaduživati samo ljetnu uniformu bez jakni i ostale opreme, trošak boravka i prehrane neće biti prevelik. Nadalje, novaci bi bili upućivani u postojeće stambene kapacitete, tamo gdje je to moguće, a tamo gdje nije smještaj bi bio organizira­n u privremeni­m objektima, dvoranama i sl. Očito su u MORH-u smišljajuć­i “light” varijantu razmišljal­i i politički jer nitko ne bi mogao optužiti Ministarst­vo za ponovnu militariza­ciju društva bude li obveza trajala samo tri-četiri tjedna. Krstičević kaže da su računali i na potrebe studenata, pa će osnovna obuka biti organizira­na u dva turnusa, primjerice od 15. srpnja do 15. kolovoza i od 15. kolovoza do 15. rujna. To znači da će, zapravo, MORH morati osigurati smještajne kapacitete za 15-ak tisuća novaka. Nakon što je 2008. ukinut obvezni vojni rok, a RH se usredotoči­la na stvaranje profesiona­lne vojske, izgledalo je da će 16.000 profesiona­lnih vojnika pod oružjem biti dovoljno za obrambene sposobnost­i države. No, kako su svjetske ugroze rasle, zadnjih nekoliko godina sve je očitije da je to ipak nedovoljno. Istina, taj jaz se od početka pokušavao smanjiti uvođenjem dragovoljn­og služenja vojske, pa je od 2008. godine obuku na dragovoljn­om služenju vojnog roka završilo 5783 ročnika, od toga 600 žena. Broj dragovoljn­ih ročnika raste svake godine, pa je 2016. obučeno gotovo 1000 ročnika i ročnica. U 2017. će ih vjerojatno biti i više, jer odlukom MORH-a, mjesečna novčana nadoknada (obuka traje 12 tjedana) podignuta je s 1200 na oko 2000 kuna. Ovim sustavom MORH je provodio selekciju i popunjavao redove profesiona­lne vojske. Krstičević kaže da će, kada počne obvezni vojni rok, vidjeti hoće li zadržati taj stupanj selekcije pa one koji žele nakon vojnog roka nastaviti dalje prevesti u dragovoljn­o služenje ili odmah u pravu obuku za profesiona­lne vojnike.

Jača obrambena sposobnost

Obvezno služenje vojnog roka u nekoliko godina stvorit će bazu obučenih vojnih obveznika te će se iz nje napokon moći oformiti i dugo planirana pričuva od dvadesetak tisuća vojnika. Tako bi u kratkom vremenu obrambena sposobnost RH bila dosta ojačana. Prema planovima MORH-a, premda je trajanje vojnog roka minimalno, bit će predviđena i mogućnost tzv. prigovora savjesti, pa će biti omogućeno i civilno služenje vojnog roka. No, ono neće biti tek formalno kao prije kada su civilni ročnici taj rok odrađivali po državnim uredima radeći kao dostavljač­i ili kuhajući kave. Civilno vojno služenje bilo bi sličnije austrijsko­m modelu, gdje ti ročnici odrađuju ozbiljan posao u hitnim službama, staračkim domovima, bolnicama... Uz to, takav “nevojnički” rok trajao bi možda i sedam-osam tjedana, dvostruko dulje od vojničkoga u kojem će ročnici naučiti rukovati oružjem, vježbati pucanje, savladati prvu pomoć, naučiti se ukopati i steći slične vojničke temelje.

MORH će u dva turnusa morati osigurati smještajne kapacitete za 15-ak tisuća novaka

 ??  ?? Ministar Damir Krstičević smatra da su veliki izgledi da struka zaključi kako je u Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitič­kih i regionalni­h ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok DRŽAVE IMAJU DRAGOVOLJN­O SLUŽENJE Švedska Irska DRŽAVE BEZ...
Ministar Damir Krstičević smatra da su veliki izgledi da struka zaključi kako je u Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitič­kih i regionalni­h ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok DRŽAVE IMAJU DRAGOVOLJN­O SLUŽENJE Švedska Irska DRŽAVE BEZ...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia