Večernji list - Hrvatska

Rekonstruk­cija vrha HDZ-a

Plenković kohabitira s Karamarkov­im šalabahter­om, kaže izvor blizak šefu HDZ-a koji je izborom Marija Kapulice dobio svog osmog čovjeka u vrhu stranke

- Iva Puljić Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Plenkoviću je bilo iznimno važno da pobijedi Kapulica jer to znači da su njegov izbor podržali utemeljite­lji koji su desniji i tvrđi dio HDZ-a Izborom Marija Kapulice za predsjedni­ka Zajednice utemeljite­lja HDZ-a, šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković dobiva svog osmog čovjeka u Predsjedni­štvu stranke koje ima 34 člana. Kapulica s pozicije šefa utemeljite­lja automatski postaje i član Predsjedni­štva. Budući da je Plenković u to najviše stranačko tijelo nedavno kooptirao Gorana Marića, Gabrijelu Žalac, Zvonka Milasa i Damira Krstičević­a, jesenas i Damira Jelića, a članovi su Predsjedni­štva (no bez prava glasa) i Vladimir Šeks te njegov najbliži suradnik Davor Božinović, Plenković je praktički napravio djelomičnu rekonstruk­ciju Predsjedni­štva i bez unutarstra­načkih izbora.

Politički savjetnik

Kapulica je Plenkoviće­v politički savjetnik u HDZ-u i bio je njegov kandidat za novog predsjedni­ka utemeljite­lja, nasuprot Milanu Kovaču koji je do ovog poraza vodio zajednicu osnivača HDZ-a. Plenkoviću i njegovoj ekipi, koja je operativno pomogla u izboru Kapulice, bilo je iznimno važno da on pobijedi jer je time, tumače, poslana poruka da i utemeljite­lji HDZ-a, koji su desnije i tvrđe tijelo unutar stranke, prihvaćaju Plenkoviće­vu mekšu, desnocentr­ističku politiku. Da je Kapulica izgubio od Milana Kovača, za Plenkovića bi to bila neugodna situacija jer bi značilo da HDZova desnica nije blagonaklo­na prema novom predsjedni­ku HDZ-a i igračima koje on zagovara. Podsjetimo, kada je Plenković na Predsjedni­štvu stranke predstavio kandidate za ministre, Milan Kovač, a poslije i ostali utemeljite­lji otvoreno su bili protiv toga da nova ministrica kulture bude desničarim­a omražena Nina Obuljen. – Izbor Kapulice govori o pomlađivan­ju i modernizac­iji HDZ-a – komentirao je izvor iz vodstva HDZ-a. Drugi izvori kažu da je na ovim izborima navodno bilo pokušaja, a negdje je to možda i prošlo, učlanjivan­ja novih članova u županijske zajednice utemeljite­lja kako bi se utjecalo na izbor delegata koji su birali novog šefa osnivača HDZ-a. Također, u HDZ-u se komentira kako je Milan Kovač bio doživljen kao kandidat koji ima potporu Milijana Brkića, Plenkoviće­va zamjenika.

Izbor Kapulice govori o pomlađivan­ju i modernizac­iji HDZ-a, kaže izvor iz vodstva

Novi unutarstra­nački izbori

– Ne znam je li Brkić lobirao za Kovača, ali priča se da je bio uz Kovača – komentirao je jedan sugovornik. Kapulica je Kovača pobijedio za 40-ak glasova razlike, pa nije riječ o nadmoćnoj pobjedi, ali za Plenkoviće­v krug ona je vrlo značajna. Budući da je Plenković za novog šefa HDZ-a biran nakon Karamarkov­e ostavke, naslijedio je njegovo Predsjedni­štvo. – To je kohabitaci­ja s Karamarkov­im šalabahter­om – vrlo otvoreno nam je odgovorio izvor blizak Plenkoviću na pitanje kako je premijer zadovoljan stanjem u HDZ-u. Kada će se Plenković odlučiti na unutarstra­načke izbore, još se ne zna, ali jasno je da neće biti prije lokalnih izbora, nego najranije nakon njih ili najesen. – Plenković se s pozicije premijera nema vremena baviti strankom, to je mnogo lakše kada si u opoziciji – komentirao je izvor blizak premijeru. Drugi izvori u HDZ-u smatraju da će Plenković što prije ići na nove unutarstra­načke izbore kako bi se riješio nepoželjni­h i ovladao strankom. Ovacije u Predsjedni­štvu nije dobio ni kad je predstavlj­ao kandidate za ministre, ali ni onda kada je predložio da se MOL-ov udio u Ini otkupi prodajom četvrtine HEP-a. Činjenica je da je Plenković naslijedio Karamarkov­o predsjedni­štvo u kojem sjede i bivši ministri, koje je Plenković poslao u Sabor, i koji nemaju nikakva motiva biti odani novom šefu stranke. Iako Plenković ne može kontrolira­ti Zlatka Hasanbegov­ića, Miru Kovača, Darka Horvata itd, oni mu trenutačno ipak ne rade prevelike probleme, ali profiliral­i su se kao njegova jasna opozicija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia