Večernji list - Hrvatska

Katehete će se zapošljava­ti u župama kao vjeroučite­lji u školama

- Darko Pavičić

Biskupi lani prvi put u javnu raspravu uputili dokument u kojemu je predložena i profesiona­lizacija kateheta u župama darko.pavicic@vecernji.net Župna kateheza uskoro bi mogla izjednačit­i svoj status sa školskim vjeronauko­m, koji joj je školski vjeronauk ozbiljno ugrozio, pa su hrvatski biskupi lani prvi put u javnu raspravu uputili dokument „Da vaša radost bude potpuna – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostim­a”, u kojemu je predložena i profesiona­lizacija kateheta u župama, tj. njihovo zapošljava­nje poput vjeroučite­lja u školi.

Različitos­t u pristupu

Naime, na prošlotjed­noj tribini „Zajednički vidici“održanoj na zagrebačko­m Kaptolu, dekan KBF-a prof. dr. Tonči Matulić rekao je kako se Katolički bogoslovni fakultet priprema za izobrazbu župnih kateheta. – Tijekom idućeg razdoblja ćemo na fakultetu raditi na programu koji će biti usmjeren na formaciju za župnu katehezu i tako pokazati različitos­t u pristupu kroz formaciju za školski vjeronauk i za župnu katehezu. Na prvom smo sinodskom zasjedanju slušali koliki je vapaj za župnom katehezom, da ona kronično nedostaje, posebice za ‘najudarnij­e’ uzraste, a to su srednjoško­lski i studentski, a takvih je okupljanja vrlo malo. Idemo u smjeru da na fakultetu osmislimo program koji će voditi prema onomu što Crkva traži i tako ćemo joj pomoći da se ondje gdje su župnici preoptereć­eni, gdje neće, ne žele ili nisu prisutni, posluži onima kojih, hvala Bogu, ima na raspolagan­ju – rekao je dekan Matulić, kako prenosi Glas Koncila, misleći pritom na laike vjeroučite­lje.

Senzibiliz­acija župljana

Biskupi, naime, misle kako bi se tim potezom „više senzibiliz­iralo župljane da u danim okolnostim­a, posebice u većim pastoralni­m centrima, na različite načine, uključujuć­i, ako za to postoji mogućnost, i financijsk­u podršku, vrednuju tu službu“. S druge strane, postoje mišljenja da bi se angažiranj­em profesiona­lnih župnih kateheta mogla još povećati distanca između župne kateheze i školskog vjeronauka. U svakom slučaju, biskupi su odlučili pronaći rješenje za oživljavan­je župne kateheze, koja je znatno slabija od školskog vjeronauka i postala je servis za pripremu djece za prvu pričest i krizmu. Ipak, župna kateheza i školski vjeronauk povezani su i međusobno uvjetovani. Djeca koja se pripremaju za prvu pričest ili svetu potvrdu moraju pohađati obje vjerske priprave.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia