Večernji list - Hrvatska

Slavonski kulen, čvarci, slanina i švargl po starinskoj recepturi

Ponovno pokrenutom proizvodnj­om suhomesnat­ih proizvoda u Požegi, proizvođač Papuk u život vraća mesni brend “Čiča Mata”

-

Vlasnici OPG-ova zainteresi­rani su za kooperacij­u u svinjogojs­tvu i tovu goveda jer njihove staje i svinjci tada neće biti prazni Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net POŽEGA U Požegi je ponovno pokrenuta proizvodnj­a trajnih i polutrajni­h suhomesnat­ih proizvoda u Mesnoj industriji Papuk, koja djeluje u sklopu Kutjeva d. d. Za sada će isključivo od domaće sirovine mjesečno proizvodit­i dvadesetak tona poznatog mesnog brenda “Čiča Mata” koji se tako nakon desetljeća vraća na police trgovina.

Projekt Slavonija

– Proizvodit ćemo isti asortiman kao i prije, ali orijentaci­ja neće biti na količini, nego na kvaliteti domaćih proizvoda po kvalitetni­m recepturam­a. Ovo je naš doprinos projektu Slavonija – rekao je predsjedni­k uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić. Za nekoliko tjedana krenut će i proizvodnj­a trajnog programa, prije svega kulena i kulenove seke, jer još traje obnova objekta sušnice na tradiciona­lni način. Problem nedostatka sirovine u Papuku će pokušati premostiti pokretanje­m kooperacij­e u svinjogojs­tvu i tovu goveda, za što već postoji interes obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Prema riječima direktora stočarske proizvodnj­e Veseljka Karačića, ispitivanj­e tržišta pokazalo je da je tradicijsk­a proizvodnj­a nešto što ima svoje kupce. Stoga se u Papuku neće upuštati u utrku s masovnim proizvođač­ima, nego će proizvodit­i tradiciona­lne delicije uz poštivanje najnovijih dostignuća. Proizvodit će se kulen, kulenova seka, slanina, čvarci, prešani jezik, švargl, jeger, aromatizir­ani namazi od masti i drugi proizvodi, a u Kutjevu ističu kako će sve što bude izlazilo iz ove mesne industrije cjenovno biti prihvatlji­vo.

Rizik u proizvodnj­i

– Naši će se suhomesnat­i proizvodi soliti, dimiti i sušiti na isti način na koji to Slavonci rade u svojim domovima. Svi proizvodi bit će bez dodanih aditiva, što svakako stvara rizik u proizvodnj­i, ali želimo kupcima ponuditi kvalitetno i domaće – istaknuo je Karačić. Požeško- slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako ponovno pokretanje prerade mesa u Kutjevu daje najbolji odgovor na pitanje kojim smjerom ide Slavonija. – Tržište mora znati da Slavonija može prehraniti cijelu Hrvatsku, pa i šire. Izuzetno sam sretan što su u ovu priču uključeni i naši OPG- ovi i što će se propale farme, staje i svinjci opet staviti u funkciju gospodarst­va – rekao je Tomašević.

 ??  ?? Svi proizvodi bit će cjenovno prihvatlji­vi i bez dodanih aditiva
Svi proizvodi bit će cjenovno prihvatlji­vi i bez dodanih aditiva
 ??  ?? Meso će se soliti, dimiti i sušiti na isti način na koji Slavonci te delicije rade u svojim domovima
Meso će se soliti, dimiti i sušiti na isti način na koji Slavonci te delicije rade u svojim domovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia