Večernji list - Hrvatska

Rusija Siriji napisala novi ustav

Na pregovorim­a u Astani ponuđen prijedlog novoga ustava kojim bi se Kurdima dala autonomija, a šerijat se izbacuje iz zakonodavs­tva

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Ukinula bi se i odredba kojom predsjedni­k može postati samo onaj tko je musliman

Sirijska Arapska Republika bi se preimenova­la u Sirijska Republika

Ruski diplomati ubrzano rade na prijedlozi­ma koji bi okončali rat u Siriji. Čini se da su islamski militanti najveća prepreka U prijedlogu izmjena i dopuna ustava Sirije koji je rusko izaslanstv­o 24. siječnja ponudilo na razgovorim­a u Astani pripadnici­ma sirijske naoružane oporbe, Rusija je zajamčila odlazak Assada s vlasti. Prema novom ustavu, sadašnji predsjedni­k Bashar al-Assad nakon 2021. godine više se neće moći kandidirat­i za predsjedni­ka. Prijedlog nije naišao na protivljen­je predsjedni­ka Assada. Naime, sirijska je vlada poručila da se u novom ruskom prijedlogu nacrta sirijskog ustava ne slaže samo s prijenosom zakonodavn­ih ovlasti s predsjedni­ka na parlament i vladu. Također, sirijske vlasti protive se stvaranju novog parlamenta­rnog tijela Skupštine sirijskih regija, čime bi, uz postojeću Narodnu skupštinu, sirijski parlament postao dvodomni. Na ostale točke prijedloga Damask nije imao primjedbe. U novom ruskom prijedlogu stoji da je Sirija jedinstven­a i nedjeljiva država te da predsjedni­k može obnašati dužnost sedam godina i ne može se ponovo kandidirat­i na izborima.

Kurdi zadovoljni

Također, zemlja treba uspostavit­i sustav dvodomnog parlamenta, Narodne skupštine i Skupštine regija. Između ostalog, ukida se dodatak prema kojem predsjedni­k mora biti musliman, kao i točka kojom se u zakonu zemlje spominje šerijat. Prema novom ustavu, Sirijska Arapska Republika postala bi Sirijska Republika, i to najviše zbog Kurda koji bi po novom ustavu trebali dobiti autonomiju unutar određenih granica. Isto tako, uz službeni arapski, osim sirijskog Kurdistana, pravo na regionalni jezik treba dati i ostalim sirijskim regijama. Osim vlade Sirije novim su nacrtom ustava zadovoljni i Kurdi koji bi trebali dobiti autonomiju i pravo na jezik a najzadovol­jniji su zbog uklanjanja riječi “Arapska”, ostavljaju­ći ime Sirijska Republika, što Kurdima omogućava ravnopravn­ost unutar sirijskog društva. Kurdi sebe ne smatraju Arapima.

Militanti ne prihvaćaju

Međutim, kao što se i očekivalo, prijedlog su odbili sirijski militanti, jer se u njemu predlaže uklanjanje točke o pravosuđu koje se temelji na šerijatsko­m zakonu, što i jest osnovni cilj borbe sirijskih islamistič­kih skupina povezanih sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Turskom, koji žele Siriju iz sekularne pretvoriti u islamsku državu. Sirijski ustav je već promijenje­n i potvrđen na referendum­u 2012. godine, kada je čak 89,4% birača podržalo nacrt novog ustava koji je predložio predsjedni­k Bashar Al-Assad, kojim je poslije pola stoljeća ukinut politički monopol stranke Ba’ath i proširene su ovlasti predsjedni­ka države.

 ?? REUTERS ?? Nakon šest gdina ratovanja, Sirija je zemlja u kojoj gotovo nitko više ne živi normalno
REUTERS Nakon šest gdina ratovanja, Sirija je zemlja u kojoj gotovo nitko više ne živi normalno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia