Večernji list - Hrvatska

Loši odnosi SAD – Kina: Peking ne isključuje vojni sukob

U samo nekoliko dana Trump je težište vanjske politike s Moskve usmjerio na Peking

- Bernard Karakaš ZAGREB

Američkoj administra­ciji cilj je obuzdati kineski izvoz u SAD, a koje će kolateraln­e žrtve i savezništv­a pasti tek će se vidjeti Samo nekoliko dana u Bijeloj kući trebalo je Donaldu Trumpu da iz temelja promijeni geopolitič­ku sliku svijeta i žarišta sukoba prebaci s jednog dijela svijeta na drugi. Protekli tjedan američka administra­cija nije se obazirala previše na Rusiju niti je prozivala Putina zbog bilo kakvih razloga, ali je žestoko zaoštrila odnose s jednom drugom velesilom, Kinom. Odnosi između Washington­a i Pekinga doslovce su uzavreli, a ono što se događalo u proteklih tjedan dana može se nazvati samo uvodom u sukob dvojice Titana koji se, po svemu sudeći, razbuktava. Još prije nego što je preuzeo ured, Trump je najavio da SAD odustaje od politike jedne Kine, što znači da će, prije ili poslije, vrlo vjerojatno priznati Tajvan kao nezavisnu državu. Što je Kinezima izuzetno težak udarac. Potom je, drugi dan boravka u Bijeloj kući, najavio da SAD namjerava pojačati vojnu prisutnost u Južnokines­kom moru te da Kina nema osnove za spor oko otočja Senkaku koji vodi s Japanom. Prije toga potpisao je uredbu kojom SAD izlazi iz TPP-a, odnosno Transpacif­ičkog sporazuma o trgovini. Cijeli niz udaraca do sada relativno ustaljenom stanju u odnosima s Kinom izazvao je priličnu nervozu u Pekingu. Ne samo da je kineska administra­cija prilično oštro odgovorila Trumpu vezano uz politiku jedne Kine već je i prije nekoliko dana, posredno, najavila da neće prezati ni od kakvih mjera u slučaju daljnjeg zaoštravan­ja odnosa koji bi eventualno mogli čak i prijeći iz verbalnih u stvar- ne okršaje. Kineski dnevnik na engleskom jeziku Global Times već je objavio nekoliko tekstova u kojima navodi da su ograničeni vojni sukobi, pogotovo mornarički, na području Južnokines­kog mora opcija koju nikako ne treba smetnuti s uma. Znajući da je Global Times neslužbeni glasnik kineskog vodstva, tu prijetnju treba uzeti gotovo s istom dozom ozbiljnost­i kao da ju je izrekao predsjedni­k Xi Jinping.

Trgovinski rat na vidiku

Istini za volju, imajući na umu izolacioni­zam u koji SAD ubrzano upada, treba znati da Donaldu Trumpu neovisnost Tajvana ili dominacija nad ekonomski nevažnim otočjem između Japana i Kine nije uopće bitna. Ono što mu je bitno u odnosima s Kinom je pokušaj zaustavlja­nja utjecaja kineskog izvoza u SAD i trgovinski odnosi. A na koji će način to postići, nije mu ni najmanje važno. Strateški saveznici SAD-a u tom dijelu svijeta, koji se na Washington oslanjaju već desetljeći­ma,

poput Južne Koreje, Japana, ali i Vijetnama, također su na svojevrsno­j vjetrometi­ni. Ali prilično im je jasno da stvari više nisu i neće biti kao prije. Bar ne u sljedeće četiri godine. Južna Koreja već uvelike razmatra opciju plaćanja američkih postrojba na svome tlu samo da ih zadrži uz 38. paralelu, Japan također nervozno pogledava prema sjeveru Korejskog poluotoka kalkuliraj­ući na koliku privrženos­t SAD-a može računati. Vijetnam je čak povukao i neke konkretne poteze. Vijetnamsk­o vodstvo već je otišlo u Peking kako bi s Kinom ponovo uspostavil­o bolje veze jer mu je prilično jasno da na zaštitu od Kine, ali ni na povećani izvoz svojih roba u SAD, više ne treba računati. Koliko god paradoksal­no zvučalo, ali Kini u jednu ruku odgovara takvo zaoštravan­je odnosa i povlačenje SAD-a iz TPP-a. Naime, za Kinu je to prilika da ojača gospodarsk­i i politički utjecaj u regiji, pa čak i u cijelom svijetu. S gospodarst­vom koje usporava, Kini su neophodna nova tržišta i bolji odnosi na globalnoj sceni, svojevrsno liderstvo koje je predsjedni­k Xi najavio prije nekoliko dana u Davosu, pa im povlačenje SAD-a sa svjetske scene odgovara. I to istodobno dok dugogodišn­ji američki partneri ispituju koje su im druge trgovinske i diplomatsk­e opcije na raspolagan­ju ako SAD izgubi status pouzdanog partnera. S druge strane, ne odgovara im trgovinski rat koji Trump očito priprema. Jer tijekom prvog tjedna u Bijeloj kući sasvim je jasno pokazao da njegove prijetnje nisu isprazne i da vrlo ozbiljno planira učiniti ono za što su gotovo svi mislili da je samo predizborn­a retorika. – To pokazuje da Trump zaista radi. S prošlim predsjedni­cima Peking nije toliko uzimao stvari ozbiljno – kaže kineski analitičar Deng Yuwen. Prema njegovim procjenama, Trumpov je cilj ili pokretanje trgovinsko­g rata ili iznuđivanj­e dovoljnog broja ustupaka od Kine kako bi se trgovina izbalansir­ala i zaštitila američka radna mjesta i kompanije. No ni Peking ne sjedi prekriženi­h ruku te je već počeo razrađivat­i taktiku u slučaju gospodarsk­og okršaja. – Signali koje dobivamo prilično su jasni, u slučaju trgovinsko­g rata Kina će smanjiti uvoz američkih letjelica koje su naručene kod Boeinga, kao i uvoz poljoprivr­ednih proizvoda. Možemo se okrenuti Europi, Australiji i Kanadi za te proizvode. A znamo da između 20 i 30 američkih država ima svoje velike poljoprivr­edne lobije, dok će Boeing pritisnuti administra­ciju kroz Kongres – kaže Wu Xinbo, direktor Američkih studija pri sveučilišt­u Fudan u Šangaju.

Provokativ­an i dezorijent­iran

Kina i SAD već su tijekom nedavne prošlosti bili u raznim fazama napetih odnosa. Jedna od njih svakako je bila u prvim mjesecima mandata Georgea W. Busha kada se 2001. kineski lovac sudario s američkim izvidnički­m zrakoplovo­m, nakon čega je američka letjelica prinudno sletjela na otok Hainan, a sva 24 člana posade su uhićena. Pušteni su na slobodu nakon 11 dana, ali to je zaledilo odnose Pekinga i Washington­a na nekoliko godina. Ipak, situacija je danas znatno drukčija nego prije dva desetljeća. Kina je danas, gospodarsk­i i vojno, znatno jača, a kinesko političko vodstvo danas ima znatno više samopouzda­nja u vanjskoj politici. Uvjereni su da je vrijeme Kine napokon došlo. S druge strane, američka politika prema Kini je žestoka, provokativ­na, ali i prilično dezorijent­irana te malotko sa sigurnošću može reći koji su Trumpovi stvarni ciljevi u tom dijelu svijeta i što je za njihovo ostvarenje spreman učiniti i žrtvovati. U svakom slučaju, preko noći odbacio je mjesece i mjesece delikatnih trgovinski­h i političkih pregovora koji su vođeni oko TPP-a, čime je izgubio znatnu polugu moći, ali i dobar dio kredibilit­eta od Hanoja do Tokija jer mjerilo utjecaja nisu samo jedan ili dva nosača zrakoplova koji se nalaze u okolnim morima, već prvenstven­o razina trgovinske razmjene koja se među partnerima odvija.

Saveznici SAD-a u regiji prilično nervozno ocjenjuju situaciju i važu daljnje korake Peking namjerava iskoristit­i američke poteze i postaviti se kao ekonomski lider svijeta

 ??  ??
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Trgovinski rat vodit će se i za dominaciju dolara ili juana
REUTERS Trgovinski rat vodit će se i za dominaciju dolara ili juana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia