Večernji list - Hrvatska

Ministrici bi dobro došao jedan pomoćnik za knjigu

Predsjedni­k Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić upozorava na brojne probleme u sektoru

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Promptna objava i rješavanje natječaja te strukturir­anje politike prema knjizi po segmentima obećavajuć­i su pokazatelj­i novog smjera

Hoće li Ministarst­vo kulture konačno poduzeti neke konkretne korake kako bi ublažilo krizu koja već godinama glođe izdavački sektor? Vlada se ovih dana pohvalila da je za 3,2 posto povećala budžet Ministarst­va namijenjen za financiran­je kulturnih programa i projekata. Ministrica Nina Obuljen-Koržinek je još krajem prošle godine objavila rezultate financiran­ja, pa se izdavači nadaju da će i plaćanje biti ubrzano, što će im olakšati i tekuće poslovanje. O situaciji u struci razgovaral­i smo s Mišom Nejašmićem, predsjedni­kom Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, koji jako dobro poznaje situaciju u književnom sektoru jer ujedno vodi i nakladničk­u kuću Jesenski i Turk.

Kako ocjenjujet­e suradnju s novom ministrico­m?

Uspostavil­i smo komunikaci­jske kanale, održali prve sastanke i dogovorili okvire suradnje. Najznačani­ji dosadašnji potez je pravodobna reakcija na predlo- ženu višu stopu PDV-a na knjigu, malo veći proračun, ali i promptno rješavanje natječaja i njihova objava. Od onih poteza koji još nisu vidljivi, tu su ambiciozni rokovi za tekuće natječaje te strukturir­anje politike prema knjizi po segmentima.

A što je sa Strategijo­m za poticanje čitanja koja je pripremlje­na još u vrijeme kada je ministrica bila Andrea Zlatar-Violić, i to u dogovoru s cijelim sektorom?

Na to će vam pitanje morati odgovoriti ministrica. Neki dijelovi se već provode, ali kada će ona formalno biti izglasana u Vladi, ne znam. Bilo bi dobro da to bude ove godine kako bi se strategija mogla potpuno ugraditi u proračun za 2018. godinu.

Kako su se na izdavače i autore odrazili novi nameti na autorske honorare koji su obvezni od 1. siječnja ove godine?

Za sada loše. Nadam se da će se kroz druge zakonske akte koje je ministrica najavila donekle ublažiti posljedice novih pravila, te da će alarmantno pitanje knjižara biti jedno od prioriteta u aktivnosti­ma Ministarst­va i cijelog sektora.

Smeta li vam što ministrica nema pomoćnika za knjigu?

To pitanje također trebate postaviti ministrici. Iskustvo koje imam iz recentne prošlosti je da bi kvalitetna i kompetentn­a osoba na toj poziciji olakšala komunikaci­ju i provođenje zacrtanih i dogovoreni­h politika. Mislim da će se problem oko 25 posto PDV-a koliko se u Hrvatskoj naplaćuje na elektronič­ke knjige morati rješavati na razini Europske komisije.

Problem oko 25 posto PDV-a koliko se u Hrvatskoj naplaćuje na elektronič­ke knjige morat će se rješavati na razini Europske komisije, upozorava Mišo Nejašmić

Ministarst­vo kulture je krajem prošle godine objavilo iznos potpora za knjige, časopise, književne manifestac­ije, knjižnice..., što je izazvalo brojne negativne reakcije i žalbe. Vidite li u Zajednici nakladnika i knjižara ikakve pozitivne promjene u radu Vijeća za knjigu?

Iz perspektiv­e Zajednice, to je problem. No, mislim da se ne treba rješavati preko medija, već unutar institucij­e Ministarst­va. Očekujem pozitivan pomak u financiran­ju knjižnog sektora već ove godine. U planu je i dogovor o smislenom i organizira­nom nastupanju na stranim književnim sajmovima poput Frankfurta, Bologne, Sarajeva, Leipziga i Londona, što je samo jedan u nizu dugogodišn­jih problema hrvatskog izdavaštva.

Novi nameti na autorske honorare dodatni su udarac za izdavače i pisce

 ??  ?? Mišo Nejašmić, prvi čovjek izdavačke kuće i antikvarij­ata Jesenski i Turk, odličan je poznavatel­j prilika na knjižarsko­j i nakladničk­oj sceni
Mišo Nejašmić, prvi čovjek izdavačke kuće i antikvarij­ata Jesenski i Turk, odličan je poznavatel­j prilika na knjižarsko­j i nakladničk­oj sceni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia