Večernji list - Hrvatska

Novo lice podzemnog dragulja za turistički uzlet Velebita

Očekuje se pet puta više gostiju i rast prihoda za čak osam puta

-

Ukupna vrijednost projekta iznosi 68,5 milijuna kuna, od čega bi 85 posto bilo osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Iako turizam u ukupnom prihodu gospodarst­va Zadarske županije sudjeluje sa 10,6 posto te je jedan od najvažniji­h nosioca razvoja Županije, još uvijek postoji puno prostora za napredak u tom sektoru. Posebno se to odnosi na područje Parka prirode Velebit gdje zaštićene prirodne ljepote još uvijek nisu razvile svoj puni turistički potencijal. Jedan od projekata kojima se to pokušava promijenit­i je Centar izvrsnosti ‘Cerovačke špilje - održivo upravljanj­e prirodnom baštinom i krškim podzemljem’. Sam projekt provodi se na području Parka prirode Velebit, općine Gračac te u Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, jednom od najatrakti­vnijih geomorfolo­ških spomenika prirode u Hrvatskoj.

Održivo upravljanj­e

Osnovni cilj projekta je doprinijet­i održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanj­a zaštićenim područjima Hrvatske i EU, čime se istovremen­o doprinosi održivom društveno-gospodarsk­om razvoju u Jadranskoj regiji razvojem i diversifik­acijom turističke ponude. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna (85% EFRR, 15% JU PP Velebit u suradnji s FZOEU te Zadarska županija), a ključne aktivnosti projekta uključuju razvijanje specijaliz­iranih edukacijsk­o-informacij­skih programa za posjetitel­je. Kao dio inovativne turističke ponude do 2022. bit će provedeno minimalno 200 speleološk­ih edukativno-avanturist­ičkih tura godišnje u Cerovačkim špiljama i na području masiva Crnopac. Razvit će se i urediti poučne staze i šetnice unutar i oko špilja te pripremiti infrastruk­tura za prihvat posjetitel­ja. Ukupno će, uz obnovu svih starih, biti sagrađeno šest potpuno novih sadržaja pomoću kojih će se moći bolje doživjeti i upravljati prirodnom baštinom.

Povećanje prihoda

Očekuje se da bi projekt doveo do povećanja broja posjetitel­ja Cerovačkih špilja za 28.719 osoba (2020.), što je 4,9 puta više nego u 2015. godini. Time bi udio broja posjetitel­ja Cerovačkih špilja u ukupnom broju posjetitel­ja Parka prirode Velebit porastao na 29 posto. Očekuje se i povećanje potrošnje s prosječnih 41,70 kuna po posjetitel­ju na minimalno 114,91 kuna do 2023. godine, što bi utjecalo i na očekivani porast vlastitih prihoda u strukturi prihoda Ustanove s 793.112 kuna u 2015. na minimalnih 9.319.000 kuna do 2023., što je povećanje za čak osam puta. Predviđeno je i otvaranje 27 novih radnih mjesta u Cerovačkim špiljama, a ukupno će na provedbi projekta biti zaposlene 321 osobe. Partneri ovog projekta, koji se provodi u okviru OPKK, 6c2.1, ‘Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalni­m parkovima i parkovima prirode’, su Javna ustanova ‘Park prirode Velebit’, koja je nositelj projekta te Zadarska županija, Javna ustanova ‘Natura Jadera’ i Zagrebački speleološk­i savez.

 ??  ?? Projekt obuhvaća razvoj i uređenje poučnih staza i šetnica te izgradnju infrastruk­ture za prihvat posjetitel­ja
Projekt obuhvaća razvoj i uređenje poučnih staza i šetnica te izgradnju infrastruk­ture za prihvat posjetitel­ja
 ??  ?? Šetnice unutar špilje kao interpreta­cija baštine
Šetnice unutar špilje kao interpreta­cija baštine
 ??  ?? Stubišna vertikala i most kao promatračn­ica za ptice i vidikovac
Stubišna vertikala i most kao promatračn­ica za ptice i vidikovac
 ??  ?? Elementi budućeg vizualnog identiteta Cerovačkih špilja
Elementi budućeg vizualnog identiteta Cerovačkih špilja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia