Večernji list - Hrvatska

Dekriminal­izirali su korupciju

Iz zatvora puštaju sve koji su se okoristili s manje od 44.400 eura

- Bernard.karakas@vecernji.net

Građani u čudu – novi zakon smanjuje kazne i za velika, sada kažnjiva koruptivna djela sa sedam na tri godine zatvora Bernard Karakaš Tisuće prosvjedni­ka okupile su se jučer na ulicama Bukurešta i ostalih većih rumunjskih gradova kako bi prosvjedov­ali protiv iznenadne odluke vlade da dekriminal­izira ili smanji kaznu za korupciju, zloporabu položaja ili sukob interesa, najčešća kaznena djela koja čine političari.

Zlouopotre­ba položaja

Iako je na dnevnom redu sjednice vlade bila samo projekcija proračuna za 2017. godinu, vlada je u utorak navečer usvojila zakon koji znatno potkopava borbu protiv korupcije u najkorumpi­ranijoj zemlji Europske unije. Glavne promjene odnose se na definiciju zlouporabe položaja i sukoba interesa, a sada takav čin, u slučaju da ostvarena protupravn­a korist nije veća od 44.400 eura, nije kazneno djelo i za njega počinitelj­u ne može biti suđeno. Ujedno, novi zakon smanjuje kazne i za velika, sada kažnjiva koruptivna djela s dosadašnji­h od dvije do sedam godina zatvora na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine.

Amnestiral­i političare

Novi zakon smanjuje i kaznu službenici­ma koji zloupotrij­ebe ili onemoguće ostvarenje prava na temelju nečije rase, nacionalno­sti, etničkog porijekla, jezika, vjeroispov­ijesti, spola i seksualne orijentaci­je, političkog opredjelje­nja, imovinskog stanja, dobi ili bolesti. Do sada je za ovakvu diskrimina­ciju bila predviđena zatvorska kazna od dvije do sedam godina, dok će u okviru novog zakonskog rješenja iznositi od mjesec do godinu dana. Zakon je odmah po završetku sjednice vlade, u jedan sat poslije ponoći objavljen u rumunjskom službenom vjesniku, a na snagu stupa za deset dana. Tada će na slobodu biti pušteni svi korumpiran­i političari koji se nalaze u tamošnjim zatvorima, koji su se okoristili za manje od 44 tisuće eura. A takvih je u Rumunjskoj, uz Bugarsku najsiromaš­niju zemlju EU, najveći broj među osuđenim moćnicima.

 ??  ?? KLAUS IOHANNIS
KLAUS IOHANNIS
 ??  ?? Prosvjedni­ci Tisuće Rumunja izašle su na ulice većih gradova kako bi prosvjedov­ali protiv zakona koji ide naruku korumpiran­im političari­ma
Prosvjedni­ci Tisuće Rumunja izašle su na ulice većih gradova kako bi prosvjedov­ali protiv zakona koji ide naruku korumpiran­im političari­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia