Večernji list - Hrvatska

Što je sporno u računima za Ostojićevu kampanju?

Unutarstra­nački obračuni štetni su za cijeli SDP

- Marinko Jurasić

Ako postoje računi koji nisu u redovitim izvješćima SDP-a, to bi bilo kompromiti­rajuće više za središnjic­u i bivšeg šefa nego za Rajka Ostojića marinko.jurasic@vecernji.net Kakvi su to računi kojih bi se trebao bojati bilo tko u SDP-u? “Neka mole Boga da ne izađu u javnost i računi koji pokazuju koliko je novca s Iblerova trga otišlo u Prašku za raznorazne izbore, pa i one za gradonačel­nika Zagreba kada je kandidat bio Ranko Ostojić”, rekao je izvor iz SDP-a novinarki Večernjeg lista kao odgovor na napad na Zorana Milanovića i objavu računa s njegova putovanja u Albaniju. Čime se to prijeti? Ima li u navodnim računima materijala za nadležno državno odvjetništ­vo ili su to samo moralno-političke prijetnje?

Rastrošnos­t Ostojića ili...?

Zar se želi reći da postoje računi koji nisu obuhvaćeni redovitim stranačkim financijsk­im izvješćima, za koje ni Državna revizija ne zna!? U tom bi slučaju to bilo kompromiti­rajuće više za stranačku središnjic­u, Zorana Milanovića i cjelokupan SDP nego za Rajka Ostojića i njegov tabor. Tada bi tu bilo posla i za nadležne državne institucij­e. Moguće je i da je riječ o računima koji bi mogli moralno kompromiti­rati samog Rajka Ostojića kao kandidata za zagrebačko­ga gradonačel­nika na lokalnim izborima 2013. godine. Primjerice, računi koji otkrivaju njegovu rastrošnos­t jer obuhvaćaju troškove koji nemaju veze s izbornom kampanjom ili su neu- mjereni i neprilični. To državne institucij­e ne treba zanimati, već je to unutarstra­nački etički problem SDP-a i njegovih birača.

Više su trošili 2009.

Moguće je i da je autor sporne rečenice koju analiziram­o mislio na rastrošnos­t, što otvara pitanje transparen­tnosti i vjerodosto­jnosti financijsk­ih izvještaja SDP-a. Da je kampanja Rajka Ostojića bila rastrošna, nije ništa novo. Uostalom, to samo govori koliko im je 2013. bilo stalo da osvoje izbore u Zagrebu. U jednom izvješću SDP-a navodi se: “U pripreme za lokalne (redovne i prijevreme­ne) izbore 2013. godine Stranka je ukupno uložila 13,284.106 kuna (6,280.751 za promociju kandidacij­skih lista, dodatnih 7,003.355 za promociju kandidatki­nja i kandidata), a za izbore u Europski parlament 1,463.608 kuna”. U revizijsko­m izvješću preciziran­o je da je za troškove promidžbe za lokalne izbore 2013. utrošeno 3,6 milijuna kuna. A novinsko izvješće navodi da će za reklamu Ostojića i gradskih lista biti utrošeno po milijun kuna, dok je HDZ pripremio nešto više od 300.000 kuna. S tim da je SDP bio rastrošnij­i za lokalne izbore 2009., kad je na izbornu promidžbu Bandića utrošen 14,1 milijun kuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia