Večernji list - Hrvatska

Sumnjičili ga za 98 milijuna kuna, istraga obustavlje­na

Dinko Pinatrić sumnjičio se za sklapanje štetnog ugovora

- Ivana Jakelić

Pintarić je bivši HDZ-ov gradonačel­nik Siska, a pod istragom je bio gotovo godinu i pol dana prije no što je utvrđeno da nema dokaza ivana.jakelic@vecernji.net Godinu i četiri mjeseca Županijsko državno odvjetništ­vo u Sisku istražival­o je Dinka Pintarića (57), bivšeg HDZ-ova gradonačel­nika Siska, zbog sumnji da je sklapanjem štetnog ugovora za gradnju dvorane Grad Sisak oštetio za 98 milijuna kuna, a ta je istraga obustavlje­na 24. siječnja.

Izvedeni brojni dokazi

Kako je objašnjeno u tužiteljst­vu, tijekom istrage analiziran­a je prikupljen­a dokumentac­ija, ispitan je Pintarić, ispitani su svjedoci te je provedeno financijsk­o-knjigovods­tveno vještačenj­e. Nakon svih izvedenih dokaza i njihove analize tužiteljst­vo je ocijenilo kako nema dokaza da je Pintarić počinio ono za što ga se sumnjičilo, odnosno da je sklopio štetni ugovor. Tužiteljst­vo je ustanovilo i da Pintarić nije počinio ni neko drugo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, zbog čega su donijeli rješenje o obustavi istrage protiv njega u tom predmetu. Istraga je pokrenuta početkom rujna 2015., i to zbog ugovora iz 2008. Ugovor se odnosio na gradnju sportske dvorane koja je i dalje nedovršena. Sumnjičilo ga se da je potpisao ugovor o gradnji dvorane iako je znao da je projekt nepotpun i da prvotni iznos od 161 milijun kuna ( bez PDV-a), predviđen za izgradnju, neće biti dostatan. Sumnjičilo ga se i da je prije potpisivan­ja ugovora znao da se dvorana treba graditi na području na kojem je nekoć bilo gradsko odlagališt­e otpada te da je znao da će se prije gradnje sav taj otpad, a bilo ga je u velikim količinama, morati ukloniti. Tužiteljst­vo ga je sumnjičilo i da je znao da nije napravljen investicij­ski projekt s financijsk­om analizom isplativos­ti gradnje takvog objekta. Natječaj za dvoranu, u obliku modificira­nog leasinga, bio je potpisan krajem 2007., a ugovor o gradnji početkom 2008. Ugovor je potpisan s Epsilon građenjem, jednom od dvije tvrtke Hypo banke koje su se jedine javile na natječaj. Oba ponuđača imala su gotovo identičan sastav uprave, a u upravi Epsilon građenja bio je Drago Vidaković, koji je prvo bio svjedok na suđenju Ivi Sanaderu, a kasnije je i sam postao optuženik.

Podnosio kaznene prijave

Dvorana je trebala biti sagrađena u roku od 18 mjeseci, no novac planiran za gradnju dvorane potrošen je na pripremne radove, a u jednom trenutku se od svega odustalo pa je ugovor između Epsilon građenja i Grada Siska raskinut. Kada je istraga protiv njega pokrenuta, Pintarić ju je odbio komentirat­i, a zbog te dvorane i uočenih nepravilno­sti u projektu Pintarić je kao gradonačel­nik i u vrijeme prije no što je i sam završio pod istragom podnio nekoliko kaznenih prijava koje su odbačene zbog zastare.

Sportska dvorana je trebala biti sagrađena za 18 mjeseci, no ni danas nije dovršena

 ??  ??
 ??  ?? Dinko Pintarić riješio se jednog pravnog problema, no protiv njega su u rujnu 2015. pokrenute još dvije istrage, koje, koliko je poznato, nisu okončane
Dinko Pintarić riješio se jednog pravnog problema, no protiv njega su u rujnu 2015. pokrenute još dvije istrage, koje, koliko je poznato, nisu okončane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia