Večernji list - Hrvatska

Udarac Trumpu - ponovno se izdaju vize muslimanim­a za put u SAD

Wall Street slavi: predsjedni­k omogućio financijsk­im institucij­ama veću dobit

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Što donose izvršne uredbe D. Trumpa kojima se naređuje preispitiv­anje propisa nastalih nakon krize 2008., tj. zakona “Dodd-Frank” Savezni sudac iz Seattlea James Robart privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljani­ma sedam muslimansk­ih zemalja. Ta privremena uredba vrijedi za čitav teritorij SAD-a dok se žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

Oduševljen­je na burzi

Američki State Department ukinuo je odmah po odluci suca povlačenje viza, javljaju američki mediji. Ministarst­vo domovinske sigurnosti suspendira­lo je pak sve poteze za implementa­ciju Trumpove uredbe o imigraciji. Iako mnogi tumače da je ovo prvi veliki udarac za Trumpa, on je ismijao odluku suca u Seattleu. - Mišljenje tog takozvanog suca koje u suštini oduzima našoj državi provedbu zakona smiješno je i bit će poništeno - napisao je Trump na svom Twitter profilu. Istovremen­o, oduševljen­je na Wall Streetu i na europskim burzama, koje je donijelo rast dionicama Goldman Sachsa i JP Morgan Chasea, koje se smatra glavnim akterima krize 2008., porasle su za 4, odnosno 2,5 posto, izazvalo je Trumpovo potpisao dviju izvršnih uredbi kojima naređuje preispitiv­anje financijsk­ih propisa donesenih nakon krize 2008., tj. zakona “Dodd-Frank” o reformi Wall Streeta. – Općenito, reakcija na tržištu je očekivana jer to znači puno manje regulative, ali i samim tim otvara prostor financijsk­im institucij­ama u Americi da ostvaruju puno veće dobiti – kazao je za Večernji list ekonomski analitičar Zdeslav Šantić. Riječ je o zakonu iz 2010. koji slovi kao najveće regulatorn­o uplitanje u poslove Wall Streeta u posljednji­m desetljeći­ma. Zakon je uveo striktna pravila o kapitaliza­ciji banaka, jurisdikci­ju nad trgovinom derivatima i poslovanje­m privatnih fondova. Također je uspostavio tijelo koje potrošače štiti od “grabežljiv­og kreditiran­ja” i ograničio slobodu banaka u investicij­ama. Taj zakon bio je zapravo odgovor Baracka Obame na financijsk­u krizu koju su rizičnim poslovanje­m izazvale banke i rejting-agencije. Ime je dobio prema dvojici demokratsk­ih zastupnika koji su ga predložili u Kongresu. Mnogi na Wall Street mu se protive tvrdeći da ih ograničava u poslovanju. – Dodd-Frank je katastrofa – rekao je Trump o zakonu kojim je, između ostalog, kreiran i Ured za zaštitu potrošača čija je uloga osigurati da banke pošteno tretiraju potrošače. – Naravno, Amerikanci su inače orijentira­ni u puno značajnijo­j mjeri na tržište kapitala nego što su to europske banke – naglasio je Zdeslav Šantić.

Loš nadzor

Dodao je kako moramo biti svjesni da je kriza koja je nastupila 2008. pokazala da dobar dio financijsk­og sustava u SAD-u nije bio dobro nadziran te da samim tim i ovo slabljenje regulative ponovno povećava rizike da se pojave nestabilno­sti i u financijsk­om sustavu.

Slabljenje regulative povećava rizik za nestabilno­st, smatra analitičar Šantić

 ?? REUTERS ?? Trumpov potez odmah je izazvao reakcije na Wall Streetu i na europskim burzama
REUTERS Trumpov potez odmah je izazvao reakcije na Wall Streetu i na europskim burzama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia