Večernji list - Hrvatska

Samovozeći automobili i umjetna inteligenc­ija vladaju

Predviđanj­a Koliko je tehnologij­a već prodrla u svakodnevi­cu i što nas sve čeka, zašto se sve sporije prodaju pametni telefoni

-

Što nas sve čeka u tehnologij­i, medijima i telekomuni­kacijama ili TMT sektoru istražile su konzultant­ske kuće PwC i Deloitte Piše: TANJA IVANČIĆ Tehnološke globalne kompanije danas dominiraju svjetskom ekonomijom i očekuje se da će u 2017. Apple, Amazon, Facebook, Google i Microsoft još ojačati svoj utjecaj. Dodajmo tome podatak da su među prvih 10 svjetskih kompanija spram tržišne kapitaliza­cije upravo njih sedam iz tehnološko­g sektora. Iako će rast pametnih telefona i tableta slabiti pa čak biti i negativan, doći će nove tehnologij­e, pokazala je studija PwC-a.

Rast umjetne inteligenc­ije

– U PwC-u analiziram­o nekoliko stotina novih tehnologij­a, no najveći utjecaj u 2017. i nadalje imat će samovozeći automobili, dronovi, napredna robotika, internet stvari te umjetna inteligenc­ija. Upravo će umjetna inteligenc­ija biti područje najvećeg rasta i promjena. Radi se o tržištu koje bi do 2020. globalno trebalo narasti na 47 milijardi dolara. Proizvodi umjetne inteligenc­ije su već danas na tržištu: Amazon Echo, Google Home i IBM Watson primjerice. Utjecaj umjetne inteligenc­ije bit će ogroman – mijenjat će se zanimanja i kompanije. Oni koji se ne prilagode, nestat će. U medijima smo prešli granicu te je internetsk­o oglašavanj­e postalo veće od televizijs­kog, no rast prihoda od internetsk­og oglašavanj­a danas ide predominan­tno u blagajnu Facebooka i Googlea. Telekomi, suočeni s gubitkom globalnog utjecaja, prolaze transforma­ciju prema simplifika­ciji, digitaliza­ciji i konsolidac­iji. No najveći problem im je kultura – nisu agilni i učinkoviti kao digitalni startupovi i upravo se u tome moraju početi mijenjati – rekao je Dejan Ljuština, član uprave i partner za usluge poslovnog savjetovan­ja u PwC-u Hrvatska te lider za savjetodav­ne us- luge u sektoru telekomuni­kacija i energetike u jugoistočn­oj Europi, predstavlj­ajući i analiziraj­ući nove trendove na nedavnoj konferenci­ji “Moć komunikaci­ja”. Osim neupitnog tehnološko­g zamaha, Ljuština je ukazao i na to da se katkad promjene precjenjuj­e. Citirao je pritom Billa Gatesa, osnivača Microsofta, koji je rekao da “uvijek precjenjuj­emo promjene koje će se dogoditi u roku od dvije godine, te uvijek podcjenjuj­emo promjene koje će nastupiti u sljedećih deset godina. Kada se radi o podcjenjiv­anju, ukazao je na pad prodaje e-knjiga te na povratak vinila kao biznisa nostalgije.

Automatsko kočenje

I Deloitte je odradio predviđanj­a TMT trendova, a izdvojio je strojno učenje i automatsko kočenje kao sustave koji će spašavati sve više života i preobražav­ati društvo u 2017. Tako će više od 300 milijuna pametnih telefona ili više od jedne petine primjeraka prodanih u 2017. biti opremljeno funkcijom strojnog učenja. Strojno učenje „za van“neće biti ogra- ničeno samo na pametne telefone. Riječ je o funkcijama koje će se vjerojatno nalaziti u desecima milijuna ili više dronova, tableta, automobila, u napravama za virtualnu ili proširenu stvarnost, u medicinski­m instrument­ima i pomagalima, uređajima za tzv. IoT i sada još nepoznatim novim tehnologij­ama. Primjerice, mobilno strojno učenje polazišna je točka za bolje i brže reagiranje spasilački­h službi u spašavanju života autonomnim vozilima, a može dovesti i do zaokreta u rastućem valu napada na informacij­ske sustave. Tu je još jedna inovacija koja će promijenit­i svijet – automatsko kočenje. Deloitte predviđa da će se do 2022., samo u SAD-u, broj smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama smanjiti za šest tisuća, odnosno 16 posto u odnosu na 2017. Na to će vjerojatno najviše utjecati tehnologij­a automatsko­g kočenja u nuždi. Prema predviđanj­ima, sustav AEB bit će toliko raširen, dostupan i uspješan u spašavanju života da bi čak mogao usporiti primjenu samovoznih automobila.

Strojno učenje i automatsko kočenje spašavat će živote i prebražava­ti društvo Utjecaj umjetne inteligenc­ije bit će ogroman – mijenjat će se zanimanja i kompanije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia