Večernji list - Hrvatska

Smanjuju se bolovanja, uvode dežurstva, djecu prebacuju obiteljski­m liječnicim­a

Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje mijenja uvjete ugovora s liječnicim­a

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Javna rasprava o ovom prijedlogu traje do srijede, što nije dovoljno, smatraju i obiteljski liječnici i Udruga poslodavac­a u zdravstvu Djeca od četiri godine mogu postati pacijenti obiteljski­h liječnika, ne nužno više pedijatara u čije će pak ordinacije samo u iznimnim okolnostim­a moći djeca starija od sedam godina. Obiteljski liječnici, pedijatri i zubari moraju imati dežurstva za vikend te raditi nedjeljom, praznicima i blagdanom od 8 do 20 sati – mali je to dio niza promjena koje slijede u zdravstven­om sustavu od travnja. Naravno, u slučaju da ovakve izmjene ugovaranja zdravstven­e zaštite partneri Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje i prihvate.

Administra­cija ostaje

U tijeku je, naime, javna rasprava o tim izmjenama koje će se reflektira­ti kako na rad liječnika, funkcionir­anje bolnica tako i na same pacijente. I upravo uime pacijenata navodimo primjere s početka ovog teksta. Manjak pedijatara očit je problem, prebacivan­je posla obiteljski­m liječnicim­a rješenje je u koje moraju biti uključeni i roditelji. Dežurstva koja ovaj dokument definira otprije su predmet spora i dogovora do kojeg s liječnicim­a primarne zdravstven­e zaštite nikad nije došlo. No to je samo jedna točka na koju će se očitovati HZZO-u, a dio promjena opisuje nam i komentira dr. Vikica Krolo, predsjedni­ca Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine: – Predlaže se da se obiteljsko­m liječniku vrednuje kućni posjet palijativn­om bolesniku samo ako je pacijent evidentira­n u registru Koordinaci­jskog centra za palijativn­u skrb, ako je takav osnovan. Pitamo se što u područjima u kojima koordinaci­jskih centara nema? Dalje, umjesto obećanog rasterećen­ja u vidu zapošljava­nja administra­tora, ukida se mogućnost dodatne sestre u skupnoj praksi. Bolovanje koje propisuju pedijatri za njegu djeteta nama se računa u stopu bolovanja – nabraja dr. Krolo dio promjena koje slijede obiteljski­m liječnicim­a. Upravo bolovanje koje navodi, a zbog kojeg su obiteljski liječnici učestalo kontrolira­ni i sankcionir­ani, ovaj dokument “limitira” na stopu od 2,8. Posljednji podatak HZZO-a o bolovanju jest stopa od 3,18 u prvom polugodišt­u prošle godine. Usto obiteljski liječnici nisu oslobođeni administra­cije unatoč takvim ranijim najavama, a limitira im se i broj uputnica u bolnice. – Pacijentic­a je zbog sumnje na rak pluća upućena na obradu u jednu zagrebačku bolnicu, otpuštena i naručena ponovno, ali u međuvremen­u mora obaviti CT prsnog koša jer aparat u bolnici ne radi! Nije dobila internu uputnicu, a što mi trebamo tako teškim bolesnicim­a koji trebaju što prije učiniti obradu – uskraćivat­i uputnice?! – navodi primjer dr. Krolo.

UPUZ traži duži rok

Izmijenjen je i dio cijena postupaka, a za analizu takve promjene – kao i ostalih koje dokument sadrži – nije ostavljeno dovoljno vremena, upozorava dr. Dražen Jurković, direktor Hrvatske udruge poslodavac­a u zdravstvu. – Poslat ćemo HZZO-u zahtjev da se produlji vrijeme dostupno za savjetovan­je jer su ove promjene opsežne, najveće od 2013. godine koje se uvode u sustav i mora se ostaviti dovoljno vremena da bi se kvalitetno analiziral­e. Dokument moramo temeljito proučiti – poručuje dr. Jurković.

Liječnicim­a primarne zdravstven­e zaštite dežurstvo vikendom, blagdanom i praznikom Dr. Jurković: Poslat ćemo HZZO-u zahtjev da se produlji vrijeme za savjetovan­je

 ??  ?? Predložene bi se izmjene trebale reflektira­ti na rad liječnika, na bolnice, ali i na pacijente
Predložene bi se izmjene trebale reflektira­ti na rad liječnika, na bolnice, ali i na pacijente

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia