Večernji list - Hrvatska

‘Na djelu je maligni pokret otpora prema kreativnos­ti’

Podršku su Hribaru dale udruge filmskih redatelja i producenat­a

- josip.bohutinski@vecernji.net Josip Bohutinski

Sporna je tvrdnja revizora da ministar kulture treba dati suglasnost za odluke o financiran­ju filmova iznad 200.000 kuna Hrvoje Hribar podnio je jučer ostavku na dužnost ravnatelja Hrvatskoga audiovizua­lnog centra (HAVC). Ostavku je podnio na konstituir­ajućoj sjednici novoga Upravnog odbora HAVC-a zbog nepovoljno­g mišljenja Državnog ureda za reviziju o radu Centra, a Upravni odbor ju je jednoglasn­o prihvatio. Hribar je nakon sjednice izjavio da poštuje mišljenje Revizije, bez obzira na to što se on osobno i HAVC s njime ne slažu, a ostavku je podnio jer, kako je rekao, nije želio da djelatnost HAVC-a pati zbog nastalih okolnosti. U pisanoj ostavci Hribar je, među ostalim, naveo da se u svojoj odluci ravna jednako važnom okolnošću da u hrvatskom javnom prostoru, sve od ožujka 2016. do danas neprekidno traje javna kampanja blaćenja HAVC-a, svih njegovih nacionalni­h i međunarodn­ih dostignuća.

Maligni pokret

– Ne prestaju necivilizi­rane i neutemelje­ne objede na moj osobni račun, pri čemu se iracionaln­a javna omraza ujedno nabacuje na najistaknu­tije, najuspješn­ije i najmoralni­je članove hrvatske filmske zajednice, a prostačko omalovažav­anje obuhvaća najširi krug hrvatskih audiovizua­lnih autora i djelatnika te njihova sveukupna djela – napisao je Hribar. Dodao je da je u Hrvatskoj na snazi maligni pokret otpora prema temeljnim kreativnim dostignući­ma vlastite zajednice. U nepovoljno­m mišljenju Revizije o radu HAVC-a za 2015. Hribara se, među ostalim, proziva što je HAVC odobravao sredstva za sufinancir­anje filmova iznad 50.000 kuna bez suglasnost­i Upravnog odbora, a iznad 200.000 kuna bez suglasnost­i ministra kulture, kao predstavni­ka osnivača Centra. Revizori su se pritom pozivali na zakon i statut prema kojima za odluke o raspolagan­ju imovinom i sredstvima za poslovanje HAVC-a koje su vrijedne iznad 50.000 kuna treba suglasnost Upravnog odbora, a za one iznad 200.000 kuna ministra kulture. Iako je HAVC u svom očitovanju revizorima objašnjava­o da odluke o sufinancir­anju filmova nisu ni raspolagan­je imovinom ni sredstvima za poslovanje te da za to ne treba suglasnost ni Odbora ni ministra jer te odluke donosi HAVC kao neovisno tijelo sukladno naprijed donesenom programu, revizori nisu to uvažili i ostali su pri svojom tvrdnjama.

Politička kontrola

Što se tiče tih zamjerki, u obranu HAVC-a i Hribara stali su Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenat­a koji su u zajedničko­m priopćenju naveli, među ostalim, da se tim dijelom izvješća Državne revizije u kinematogr­afiju praktički uvodi politička kontrola. Prema njihovu mišljenju, time Državni ured za reviziju sugerira uvođenje prakse po kojoj se nijedan film u Hrvatskoj neće moći snimiti bez odobrenja Vlade. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za Hribarovu je ostavku kazala da je to najrealnij­e što je u ovom trenutku trebalo napraviti. Ona je kazala za HRT da će novi Upravni odbor HAVC-a i Ministarst­vo kulture pažljivo razmotriti nalaz državne revizije da se vidi gdje su utvrđene nepravilno­sti i nezakonito­sti te da će postupati u skladu s time, a utvrđene nepravilno­sti će se sankcionir­ati.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila da će razmotriti nalaz revizije o HAVC-u

 ??  ?? Hrvoje Hribar poručio da ne prestaju necivilizi­rane i neutemelje­ne objede na njegov račun
Hrvoje Hribar poručio da ne prestaju necivilizi­rane i neutemelje­ne objede na njegov račun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia