Večernji list - Hrvatska

U igri Šišljagić, Bajs i Petrina, a neki bi u utrku gurnuli i Bauka

Ako se želi smijeniti HDZ, ja sam za, kaže čelnik Primoštena

- petra.maretic@vecernji.net Petra Maretić Žonja

Iako je Splitsko-dalmatinsk­a županija za SDP iznimno težak teren, Arsen Bauk bi, drže neki u SDP-u, imao najviše šansi u izbornoj utrci Prijašnja šuškanja da bi SDP mogao podržati osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića u utrci za još jedan mandat ovih bi dana mogla dobiti i konačnu potvrdu. SDP nema jakoga kandidata za župana u Slavoniji za predstojeć­e lokalne izbore. Kao jedna od opcija spominje se Domagoj Hajduković, član predsjedni­štva, stranački međunarodn­i tajnik te šef županijsko­g SDP-a, no mnogo je izglednije da se stane uz aktualnog župana koji je potkraj prošle godine izbačen iz HDSSB-a. I to u drugom krugu.

Rušenje HDZ-a

Župana Šišljagića SDP- ovci i HNS-ovci spasili su i potkraj prošle godine podržavši županijski proračun protiv kojeg su glasovali vijećnici HDZ-a, a suzdržan je bio dio vijećnika HDSSB-a, koji su za vrijeme stranačkog raskola stali na stranu predsjedni­ka stranke Dragana Vulina. No nije Šišljagić jedini nestranačk­i kandidat kojeg su na Iblerovu trgu spremni podržati u kandidatur­i za župana. I u Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji SDP vrlo vjerojatno neće sa svojim kandidatom na izbore, nego s aktualnim županom i bivšim ministrom turizma Damirom Bajsom. Kako doznajemo, u vod- stvu SDP-a u tijeku su ozbiljni pregovori. – Damir Bajs po anketama stoji najbolje i šanse da postane župan uz potporu SDP-a su doista velike – kaže naš izvor iz SDP-a. Još je zanimljivi­je u Dalmaciji. U Šibensko-kninskoj županiji SDP razmišlja da za župana podrži bivšeg saborskog zastupnika i uspješnog načelnika općine Primošten Stipu Petrinu. Kako doznajemo u SDP-u, takav je scenarij vrlo izgledan, a ništa protiv nema ni Stipe Petrina, ali uz jedan uvjet. – Ako se želi smijeniti HDZ, ja sam za. Ali to znači da me moraju podržati svi, ne samo SDP nego i HSP. Samo tako se može maknuti HDZ koji drma Šibensko-kninskom županijom 27 godina. To je 27 godina kontinuira­nog propadanja. I jasno je, ako oporba ima mozga, da će naći nekog jakog kandidata. A uvjeren sam da bilo koji jaki kandidat ruši HDZ-ov teror. No o opciji da to budem ja, još nisam ozbiljno ni s kim razgovarao – kaže Stipe Petrina. Glavna oporbena stranka nema svoga kandidata ni za Splitsko-dalmatinsk­u županiju. Na prošlim je lokalnim izborima podržala don Ivana Grubišića, a za predstojeć­e pravog kandidata tek traži. No neki saborski zastupnici SDP-a i neki članovi predsjedni­štva stranke drže da bi se te uloge trebao prihvatiti šef dalmatinsk­e organizaci­je SDP-a Arsen Bauk. Iako je Splitsko-dalmatinsk­a županija za SDP iznimno težak teren, Bauk bi, drže neki u SDP-u, imao najviše šansi u izbornoj utrci jer je kao bivši ministar i dugogodišn­ji saborski zastupnik nacionalno prepoznatl­jivo lice. – Šef je županijske organizaci­je od 2010. godine, a izbjegao je kandidatur­u 2013. godine. Ne želi li biti lokalni političar, što se onda kandidira za šefa županijske organizaci­je. Ili možda ovaj put neće – kaže jedan SDP-ov saborski zastupnik.

Guranje u vatru

Bauk kaže da će kandidata za župana odrediti županijski odbor sukladno statutu te da je kandidacij­ski postupak otvoren. – Bauk nije lokalni političar niti je ikad bio. Netko ga očito želi gurnuti u vatru – kaže pak jedan član predsjedni­štva SDP-a koji drži da se to radi zato da se unese razdor u Klub zastupnika SDP-a koji vodi upravo Arsen Bauk. – Čovjek uvodi red, a nekome to očito ne paše – kaže naš izvor.

“Bauk nije lokalni političar niti je ikad bio. Netko ga očito želi gurnuti u vatru” Šišljagića su spasili SDP-ovci i HNS-ovci potkraj 2016. podržavši županijski proračun

 ??  ?? Može li Bernardić spriječiti razdor unutar SDP-ova kluba zastupnika?
Može li Bernardić spriječiti razdor unutar SDP-ova kluba zastupnika?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia