Večernji list - Hrvatska

Ante Dabo: Davanje Zrća u zakup miriše na korupciju

Za 20 godina koncesije popularne plaže 4 konkurenta, odlučuje županija, oštro se protivi gradonačel­nik Novalje

- Martina.butorac@vecernji.net

Natječaj za zakup Zrća raspisala je Ličko-senjska županija, o dozvoli će presuditi Stručno povjerenst­vo za koncesije Martina Butorac Ukupno četiri ponude pristigle su na natječaj za zakup jedne od najpopular­nijih plaža u Hrvatskoj, koja već više od desetljeća privlači partijaner­e iz cijelog svijeta, a tko će dobiti dozvolu za korištenje Zrća idućih 20 godina, odlučivat će Stručno povjerenst­vo za koncesije na pomorskom dobru – plažama, koje je imenovala Ličko-senjska županija.

Sedam kriterija

Povjerenst­vo je jučer otvorilo četiri pristigle ponude, a na natječaj su se javile tvrtka Black Sheep d.o.o., koju su osnovali vlasnici četiriju velikih klubova sa Zrća – Papaya, Aquarius, Kalypso i Noa Beach Cluba – zatim tvrtka Isla Nova d.o.o., Hostel Zrće d.o.o. i Cocomo d.o.o. Prema objavljeno­m natječaju, plaža Zrće daje se u koncesiju u svrhu obavljanja turistički­h, trgovačkih, ugostitelj­skih i sportsko-rekreacijs­kih djelatnost­i,a radi se o ukupno 42.093 četvorna metra kopnene i morske površine. Kako su nas izvijestil­i iz Ličko-senjske županije, početna cijena bila je 207.997,60 kuna za plažu i 148.044 kune za ugostitelj­ske objekte, a od budućeg koncesiona­ra tražilo se i tri posto ostvarenog prihoda. Ponude će se ocjenjivat­i prema sedam kriterija, a Stručno će povjerenst­vo svoj prijedlog odluke o koncesiona­ru proslijedi­ti Županijsko­j skupštini na odlučivanj­e. Međutim, dok u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je na vlasti HDZ, budu odlučivali o koncesiona­ru, Grad Novalja pokrenula je pri- jedlog za pokretanje postupka nadzora zakonitost­i rada tijela jedinice regionalne samouprave. Naime, nezavisni gradonačel­nik Novalje Ante Dabo oštro se protivi davanju Zrća u koncesiju te navodi kako mu ‘sve to miriši na korupciju’.

Nema urbanistič­kog plana

– Nitko ne spori da Županija ima zakonske ovlasti davati Zrće u koncesiju i da postoji ekonomski interes za to, no pitanje je zašto su u Županiji odlučili to učiniti po hitnom postupku, na kraju mandata i to prije nego što je donesen urbanistič­ki plan uređenja. Koncesiona­re će tako dovesti u zabludu jer bez tog plana ne mogu ništa na toj plaži raditi – kaže gradonačel­nik Dabo. Osim toga, ističe Dabo, koncesija se daje na čak 20 godina iako je prvotni prijedlog bio da rok bude upola kraći. Hoće li se provesti odluka o davanju Zrća u koncesiju, odlučivat će Ministarst­vo uprave, a Dabo najavljuje i podnošenje tužbe Upravnom sudu. Inače, trećina novca od koncesije ide Gradu, trećina Ličko-senjskoj županiji, a trećina državi.

 ??  ?? Tisuće partijaner­a Na ‘hrvatskoj Ibizi’ turisti godišnje potroše milijune kuna Protivi se davanju Zrća u zakup dok nije donesen urbanistič­ki plan
Tisuće partijaner­a Na ‘hrvatskoj Ibizi’ turisti godišnje potroše milijune kuna Protivi se davanju Zrća u zakup dok nije donesen urbanistič­ki plan
 ??  ?? Ante Dabo
Ante Dabo
 ??  ?? Milan Kolić Županijska skupština Ličko-senjske županije odlučit će o koncesiona­ru
Milan Kolić Županijska skupština Ličko-senjske županije odlučit će o koncesiona­ru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia