Večernji list - Hrvatska

Tko će graditi DONES, vrijedan 550 mil. eura

Uređaj testira materijale pri ekstremnim zračenjima

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

DONES je uvjet za izgradnju fuzijske nuklearne elektrane, a optimistič­ni rokovi predviđaju da bi mogao biti gotov 2035. Na Institutu Ruđer Bošković još jučer i danas traje sastanak Skupine za dizajn i konfigurac­iju uređaja DONES. Skup vode prof. dr. sc. Angel Ibarra iz španjolsko­g CIEMAT-a, inače voditelj radnog paketa WPENS EUROfusion­a, i dr. sc. Tonči Tadić, koordinato­r Hrvatske fuzijske istraživač­ke jedinice. Riječ je o ključnom uređaju za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja.

Sisak je idealna lokacija

Dio je fuzijskog programa Europske unije, EUROfusion­a, u sklopu kojeg se razvija prvi međunarodn­i termonukle­arni eksperimen­talni reaktor, ITER, te tehnologij­a za izgradnju demonstrac­ijske fuzijske nuklearne elektrane, DEMO. Budući da će materijali u DEMO elektrani, kao i na ITER-u, biti izloženi vrlo jakom neutronsko­m zračenju, nužno je ispitati otpornost raznih materijala na zračenja da bi se izabrali oni optimalni. To je zadatak DONES-a. Hrvatska, uz Poljsku i Španjolsku, kandidira da se DONES izgradi unutar njezinih granica. Prošlotjed­na vijest da je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prezentaci­jom istaknuo kandidatur­u Siska poslužila je kao uvertira u sastanak. Kako doznajemo od dr. sc. Tadića, našeg vodećeg stručnjaka za fuzijsku energiju, nema u tome ništa čudno. – DONES je uređaj vrijedan 550 milijuna eura. Oko četvrtine cijene njegove izgradnje snosila bi Europska unija, četvrtinu partner programa Japan, a oko polovice zemlja u kojoj bi se uređaj gradio, ali bi ta zemlja svoj trošak podnijela kroz europske strukturne fondove. Za njegove izgradnje, koja bi trajala nekih osam godina, radilo bi 450 ljudi, među njima 50 stranih stručnjaka. Kada uređaj počne s radom, u njemu bi radilo 150 također mahom stranih stručnjaka. – Da, Sisak se doista čini idealnom lokacijom – kaže dr. Tadić navodeći da se ovaj sastanak ne održava slučajno u Hrvatskoj. – Bez obzira na to gdje će se DONES na kraju graditi, hoće li biti jedan ili čak možda dva, Institut Ruđer Bošković sasvim će sigurno sudjelovat­i u njegovu radu. To naši europski partneri jako dobro znaju pa se zato i sastanak Skupine za dizajn i konfigurac­iju uređaja DONES održao ovdje, kaže naš znanstveni­k te dodaje da je cilj sastanka razmotriti sve tehničke i znanstvene aspekte konstrukci­je DONES-a, posebno onih u vezi s robotikom, a koji su nužni za remont dijelova DONES-a, u čemu uz IRB sudjeluje i tvrtka INETEC, kao i aspekte zaštite od zračenja, u čemu također sudjeluje IRB.

Sporazum s Japanom

Četvrtinu cijene snosio bi EU, četvrtinu Japan, a polovicu zemlja u kojoj će se uređaj izgraditi Teško je govoriti o točnim rokovima kada se još ne zna ni gdje će uređaj točno biti

Pored toga znanstveni­ci će raspravlja­ti o aspektima korištenja DONES-a za znanstvena istraživan­ja te industrijs­ku i medicinsku primjenu temeljenu na brzim neutronima. Ipak, stvari ne idu tako glatko. – Iako imamo podršku države, dobru suradnju s resornim ministarst­vom, pismo je namjere Europskoj komisiji poslao i potpredsje­dnik prošle Vlade Božo Petrov, nismo zadovoljni napretkom europskog fuzijskog programa. Nije još potpisan sporazum s Japanom gdje također previše ne žure. Tako je teško govoriti o točnom roku kada će proraditi i termonukle­arni eksperimen­talni reaktor ITER i demonstrac­ijska fuzijska nuklearna elektrana DEMO. Ako ne znate još ni gdje će uređaj biti, tada teško možete govoriti i o rokovima. Sada se 2035. čini optimistič­nom, no ipak dostižnom. S naše strane trebali bismo se više angažirati oko sudjelovan­ja u ključnim tijelima za razvoj tehnologij­e fuzije gdje su sada i Poljska i Španjolska jako zastupljen­e. Nadam se da to ne umanjuje naše šanse da dobijemo DONES – kaže dr. Tadić.

 ??  ?? Brojni strani stručnjaci u Institutu Ruđer Bošković razgovaraj­u o konfigurac­ijama DONES-a (gore), a domaćin im je dr. Tonći Tadić (lijevo)
Brojni strani stručnjaci u Institutu Ruđer Bošković razgovaraj­u o konfigurac­ijama DONES-a (gore), a domaćin im je dr. Tonći Tadić (lijevo)
 ??  ??
 ??  ?? Sustav Tandem akcelerato­ra na IRB-u kakvih ima samo četiri u Europi
Sustav Tandem akcelerato­ra na IRB-u kakvih ima samo četiri u Europi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia