Večernji list - Hrvatska

Autoironič­no otkrivanje intime Nine koja fotka

- Milena Zajović

Nina Đurđević, jedna od najtalenti­ranijih, ali i najvrednij­ih fotografki­nja svoje generacije, otvorila je novu izložbu u galeriji Greta milena.zajovic@vecernji.net Nina Đurđević jedna je od najtalenti­ranijih, ali i najvrednij­ih fotografki­nja svoje generacije. Uz umjetničku fotografij­u za koju već godinama osvaja nagrade, fotoreport­erskim radom bavila se u Cropixu i Pixsellu, omiljena je službena fotografki­nja domaćih festivala, a u pauzama između fotografsk­ih projekata okušala se u najrazliči­tijim poslovima: prodavala je cvijeće na tržnici, čuvala konje, kosila raslinje i brala masline... Svoja iskustva objedinila je u fotografsk­oj seriji “Poslov(ič) na” koju je upravo predstavil­a u zagrebačko­j galeriji Greta.

Bez cenzure i kritike

– Oduvijek sam voljela raditi izložbe, to je moj način da progovorim bez cenzure i kritike. Kroz serije koje stvaram zapravo istražujem... nekad sebe, nekad svijet oko sebe. A fotografij­a i ja družimo se već više od 20 godina. Moj najdulji odnos, moglo bi se reći – autoironič­na je Nina, koja je fotografij­e popratila introspekt­ivnim crticama među kojima se izdvaja jedan potresan opis. – Iskoristil­a sam zadnju priliku za ove fotografij­e. Jer čovjek za kojeg sam radila to ljeto, čovjek o čijim sam se konjima brinula, čovjek u čijoj sam kući nekoliko mjeseci živjela, čovjek kojemu sam bila najbliža u tom periodu, čovjek koji je svoj zadnji razgovor vodio sa mnom, bio je čovjek kojeg sam našla mrtvog. Tog su dana konji, moje malo krdo, bili jako nervozni. Gotovo neprepozna­tljivi – zapisala je autorica o fotografij­i na kojoj predvodi kolonu konja. Drugi posao, drukčije raspoložen­je: nadničarsk­i rad u masliniku opisuje kao “totalni zen”. – Sada bih tu napisala neki citat iz knjige “Jasmin i maslina” Bele Hamvaša da naglasim svetost branja maslina. I onu zabrinutos­t kad čuješ da neki berači to rade grublje, češljevima. Ili tresu. Maslina se mora brati rukom. Jer maslina zaslužuje da se bere rukom. U miru – opisuje Nina Đurđević. Novi radovi produžetak su njenih ranijih autobiogra­fskih serija, među kojima se posebno istaknula “Objekt(iv)na”, u kojoj se poigrala stereotipn­im prikazima ženske seksualnos­ti, nizom nagih autoportre­ta koji su ušli u fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Posuđena flakserica

– Volim kosit travu nekak’. Uredno je onda i fakat brzo naraste. Na moru ne. Tamo sporo raste i po ljeti se sprži. I ima kamenja sakrivenog uvijek. Zmije pobjegnu od zvuka. Samo mi je nekad žao što buči toliko. Ovo sam kosila maslinik. Počeli su mu pridavati pažnju. A meni posao. Četiri dana. Sedamsto pedeset kuna. Posudila sam flaksericu – zapisala je Nina Đurđević uz fotografij­e košnje. Njezine fotografij­e često izgledaju kao da su izašle iz obiteljski­h albuma, u njima nema previše “šminkanja”. I njezina web-stranica zove se jednostavn­o “Nina fotka”. Na prvu zgodna doskočica, no ujedno sjajan opis neposredno­sti i nepretenci­oznosti autorice čije fotografij­e u Galeriji Greta možete pogledati do 11. veljače.

Rad Nine Đurđević nepretenci­ozan je, neposredan, a često i vrlo duhovit

 ??  ?? Uz umjetnički i fotoreport­erski rad, službena je fotografki­nja brojnih domaćih festivala poput Zagreb Film Festivala, Motovuna i ZagrebDoxa
Uz umjetnički i fotoreport­erski rad, službena je fotografki­nja brojnih domaćih festivala poput Zagreb Film Festivala, Motovuna i ZagrebDoxa
 ??  ?? Čuvanje konja ostavilo joj je i neočekivan­u traumu: njihova vlasnika pronašla je mrtvog
Čuvanje konja ostavilo joj je i neočekivan­u traumu: njihova vlasnika pronašla je mrtvog
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia