Večernji list - Hrvatska

Klišeji o spolovima još zabavljaju publiku

Predstava “Muškarci.hr” Maria Kovača nastala je kao odgovor na “5 žena.com”

- bojana.radovic@vecernji.net Bojana Radović

Nema tu ničeka novog, baš kao ni u Baš kao ni u “Muškarci su s Marsa, a žene s Venere”, koju je također producirao Teatroman Oni koji često odlaze u kazalište davno su naučili: strahovati treba od predstava za koje se ne zna tko ih je napisao. Naravno, pri tome nije riječ o autorskim projektima kakve npr. nadasve uspješno rade Bobo Jeličić ili Saša Božić, koji su upravo svojim autorskim redateljsk­im rukopisima pomaknuli granice kreativnos­ti.

Bez pomicanja granica

No, nikakve se granice nisu pomicale kada je nastajala komedija “Muškarci.hr”, koju smo premijerno vidjeli u Vidri, u produkciji Umjetničke organizaci­je Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh. Ova je predstava svojevrsni muški odgovor na predstavu “5 žena.com”, o čemu se na njezinu početku i izravno govori, a tematika tko zna koje po redu redanje klišea na temu muško-ženskih odnosa. I ovdje se govori o muškarcima koji se ne peru!? Pardon, koji se peru samo kada su prljavi, o ženama koje ne znaju parkirati, o daljinskim upravljači­ma, o djeci i psima, o prijatelji­cama i ljubavnica­ma, o seksu i šopingu... Baš kao i u planetarno popularnoj knjizi “Muškarci su s Marsa, a žene s Venere” (što je, usput budi rečeno, već pretvoreno u predstavu Teatromana) nema tu ništa novog, ali baš te svima dobro poznate stvari nagone na smijeh. Premijerna publika odlično se zabavila, a za to zasluge treba pripisati redatelju Mariju Kovaču, koji je četvoricu muškaraca koji lamentiraj­u o ženama stavio u njihovo prirodno “stanište” – ravno u birtiju. Uštedio je time na scenografi­ji, jer tu su dva stola, četiri stolca (siromašan je izvaninsti­tucionalni teatar), konobar koji donosi piće i trojica gostiju. Od tih četvorice muškaraca dvojica su mlađi, iz priče saznajemo u stabilnim vezama, dok su ostala dvojica u “najboljim godinama” obiteljski ljudi, koji govore o obiteljski­m temama: djeci, psima...

Muškarac s tri žene

Na sceni su četvorica glumaca, a najviše smo vidjeli od Borisa Svrtana, kojem su, očito, godine ravnateljs­tva Gavellom i rada na ADU očito probudile iskonsku “glad” za glumačkom igrom. On je na sceni izgradio najjači karakter, onaj tipičnog balkanskog mužjaka, koji si svako toliko “popravi onu stvar”, i na čije dogodovšti­ne publike umire od smijeha. U tome ga slijedi Goran Grgić, kao muškarac koji živi s tri žene i ženskim psom, a čija je avantura s mladom ljubavnico­m propala u trenutku kada je ona poželjela da se on malo doradi botoksom. Oni mlađi su: Amar Bukvić i Filip Detelić, koji za ovu predstavu imaju i alternacij­e, a to su Živko Anočić i Andrej Dojkić. Bukviću treba pohvaliti monolog o kutijama u muškom mozgu, s naglaskom na onu u kojoj stanuje praznina, a koja je svakom muškarcu najmilija, dok od Detelića treba pamtiti priču o tome kako žene pospremaju svoje ormare. Dakle, kome treba još malo smijeha na vječnu temu muškaraca i žena, neka ga potraži kod “Muškaraca.hr”.

Godine provedene na čelu Gavelle i ADU probudile su želju za glumom Borisa Svrtana

 ??  ?? Čitava radnja smještena je u birtiju, što je olakšalo scenografs­ki posao
Čitava radnja smještena je u birtiju, što je olakšalo scenografs­ki posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia