Večernji list - Hrvatska

Premium aduti u obiteljsko­m SUV-u

Najnapredn­ija LED svjetla i inteligent­an 4x4 pogon prilagođav­aju se stanju na cesti

- Sandra.mikulcic@vecernji.net

Opel Mokka X naglašeno je robusna i atraktivna, a već joj početna oprema obuhvaća sve elemente potrebne prosječnom vozaču Sandra Mikulčić Nova Mokka X, model s kojim je Opel u svoju gamu uveo X kao oznaku za SUV i crossover modele, od dolaska na tržište pozornost plijeni upečatljiv­im, robusnim nastupom, pristupačn­om cijenom, ali i obiljem tehnološki napredne opreme koju je njemački proizvođač povoljnim cijenama učinio dostupnima širem krugu vozača. Primjerice, full LED prilagodlj­iva svjetla, trenutačno najnapredn­ija u segmentu, u paketu s navigacijo­m, IntelliLin­k sustavom, maglenkama, LED stražnjim svjetlima i stražnjom kamerom stoje 14.696 kuna. Za novu generaciju Opel Eye prednje kamere – koja obuhvaća sustav prilagođav­anja svjetala, prepoznava­nje prometnih znakova, upozorenje na opasnost od nesreće – valja doplatiti 5880 kuna.

Brojni senzori za 4x4 pogon

Testna je Mokka X, uz navedeno, imala još obilje opreme koja povećava sigurnost i komfor vozača. Zapravo, imala je gotovo sve što je u nju moguće ugraditi. Jedino je još na nju - umjesto sjedala u kombinacij­i kože i tkanine - moguće ugraditi potpuno kožna sjedala. Bez obzira na nove funkcije, vozačko okruženje pregledno je i jednostavn­o kao u novoj Astri. Kod 4x4 pogona Mokke X, brojni senzori neprestano prate kut skretanja s pravca, uzdužno i poprečno ubrzanje, položaj uprav- ljača, brzinu okretanja kotača, poziciju pedale gasa, broj okretaja motora. Okretni moment automatski se – ovisno o trenutačno­j situaciji – prebacuje između prednje i stražnje osovine, na koju može prebaciti do 50% momenta. U praksi, napredni 4x4 pogon Mokku X čini odličnim partnerom za vožnju skliskim prometnica­ma, ali i za silazak s asfalta. Grubu podlogu svladava bez problema, upravljiva je i stabilna, a udobnost vožnje pritom je na visokoj razini. Vozač i suvozač na grijanim prednnjim sport- skim sjedalima uživaju u punom komforu. Putnicima straga ugodno je ako ih je dvoje, uz trećega je ipak gužva. Kod isprobane Mokke X i volan je grijan, što smo znali cijeniti za hladnijih dana. Prtljažnik zapremnine 356 litara dovoljan je za uobičajene obiteljske potrebe, a utovar olakšava nizak i ravan rub.

Od 139.900 kuna

Pod prednjim je poklopcem uglađen i učinkovit 1,6-litreni aluminijsk­i dizelaš od 136 KS, uparen s preciznim 6-stupanjski­m ručnim mjenjačem. Osim što po litri obujma daje 85 konja, ima i 320 Nm najvećeg okretnog momenta. Jako lijepa kombinacij­a za putovanje. Prebogata isprobana izvedba stoji 246.788 kn, a Mokka X cjenovno kreće od 139.900 kn.

Dizelska Mokka X 1,6 CDTI sa 136 konjskih snaga na testu nam je trošila 6,5 l/100 km

 ??  ?? Već početna oprema obuhvaća pomoć pri kretanju uzbrdo, klima-uređaj, radio USB, 6 zračnih jastuka, tempomat, el. podizanje prednjih prozora...
Već početna oprema obuhvaća pomoć pri kretanju uzbrdo, klima-uređaj, radio USB, 6 zračnih jastuka, tempomat, el. podizanje prednjih prozora...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia