Večernji list - Hrvatska

Papino “ne” ređenju žena u skladu je sa stavom Crkve

Pogrešan je dojam javnosti o papi Franji kao liberalu

- dijana.jurasic@vecernji.net Dijana Jurasić ZAGREB

“Crkva podržava važnost žene, ali stavlja je u određene okvire, ponajprije obiteljske. U tom pogledu možemo reći da je Crkva konzervati­vna” Omiljen među vjernicima, ateistima, onima koji se smatraju liberalima i među ženama, papa Franjo može zastupati konzervati­van odnos prema ženama, identičan crkvenom, koji ženu vidi ponajprije kao samozatajn­u majku, a da mu nitko to ne zamjeri i da ga pritom dobar dio javnosti smatra liberalom. A može li biti liberal papa koji kategoričk­i kaže “ne” ređenju žena, koji je Europu usporedio s jalovom ženom i koji je prije nego što je postao papa izjavio: “Žene su prema prirodi neprikladn­e za političke zadatke...” I iz posljednje izjave: “Prava Gospa je ona koja generira Isusa u našem srcu, koja je Majka. Ova moda o Gospi superstaru, koja je protagonis­tica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja”, vidi se da ne odstupa od stavova Crkve kada je riječ o ženama.

Želi dobro za Crkvu

Papa Franjo omiljen je u javnosti zbog niza stavova. No, to ne znači da je liberal. – Potpuno je pogrešan dojam o papi Franji da je liberal, ne vidim ga kao velikog liberala i reformator­a. On samo pokušava ostvariti one ciljeve za koje smatra da su dobri za Crkvu, a uopće nije liberal – ističe doc. dr. Frane Staničić sa zagrebačko­g Pravnog fakulteta, koji predaje kolegij “Religija, pravo i društvo”. Ako bismo, do- daje, ono što papa radi prenijeli u politički život, onda je on samo realpoliti­čar koji zna što želi postići i kako će to postići. Zanimljivo je, kaže, da se papu optužuje da je izrazito konzervati­van ili da je potpuno liberalan, ovisno o stavovima koje su ljudi o njemu zauzeli. – U najvećem dijelu svojih stavova, izjava i postupaka papa Franjo ne odstupa od dogme Crkve. Crkva podržava važnost žene, ali stavlja je u određene okvire, ponajprije obiteljske. Žena je najvažniji dio obitelji kao majka, kao odgojitelj­ica djece i u tom pogledu možemo reći da je Crkva konzervati­vna, jer je žena za Crkvu najvažnija kao majka. Uobičajeno je u kršćanskim crkvama da je žena, ne mogu reći u drugom planu, ali njezina aktivnost bitno je manje vidljiva od muškarčeve, iako obavlja najvažnije funkcije o kojima Crkva govori, u zaštiti braka, obitelji, djece. Takav stav Crkve i pape proizlazi iz činjenice da je Isus prema evanđeljim­a odabrao isključivo muškarce kao apostole, svoje učenike – kaže Staničić. Zato je Crkva izvukla da samo muškarac može biti svećenik i toga se, kaže, i danas drži većina kršćanskih crkava osim nekih protestant­skih koje dopuštaju ređenje žena. U odnosu prema ženama Staničić ne vidi razliku između Benedikta XVI., Ivana Pavla II. i pape Franje. Papa Franjo poštuje “Neporecivi doprinos žena u svim područjima ljudske aktivnosti, počevši od obitelji” i kaže “Crkva bez žena je poput Apostolsko­g zbora bez Marije. Uloga žene u Crkvi nije samo majčinstvo, nego je snažnija: ona je ikona Djevice, Majke Božje, ona koja Crkvi pomaže rasti”. Ali kada je o ređenju riječ, tu je nepopustlj­iv.

Neprimjere­na izjava

Kao nadbiskup Jorge Mario Bergoglio pokazao je patrijarha­lan odnos prema ženama izjavom “Žene su prema prirodi neprikladn­e za političke zadatke”. Ali Staničić kaže da je iako, naravno, ta njegova izjava nije bila dobra, ona ipak više izrečena u dnevnopoli­tičke svrhe zbog tadašnje političke situacije u Argentini i više je bila usmjerena prema jednoj ženi – bivšoj predsjedni­ci Cristine Fernandez de Kirchner koja nije bila popularna i imala je jaku oporbu. Kao papa takvu rečenicu, nasreću, više nije ponovio.

U odnosu prema ženama nema razlike između pape Franje, Benedikta XVI. i pape Ivana Pavla II. FRANE STANIČIĆ zagrebački Pravni fakultet

 ??  ?? Uvijek omiljen Iako uglavnom ne odstupa od dogme Crkve, prihvaćen je među svima; vjernicima, ateistima, liberalima...
Uvijek omiljen Iako uglavnom ne odstupa od dogme Crkve, prihvaćen je među svima; vjernicima, ateistima, liberalima...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia