Večernji list - Hrvatska

Rusija poručila RH da se smiri, trguje i otvori svoje gospodarst­vo

-

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier najavljuje da se s Moskvom planira otvoriti i komunikaci­ja o gospodarsk­im pitanjima Valentina Wiesner Mijić, Sandra Veljković ZAGREB Premda je iz razgovora koji je veleposlan­ik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov vodio s novinarima kao glavna tema iskočio Agrokor, što ne čudi zbog njegova sistemskog utjecaja na hrvatsko gospodarst­vo, zapravo to i nije bila prava poruka, nego samo sredstvo njezina plasiranja. Osnovna je ideja vrlo jednostavn­a: Rusija je poručila Hrvatskoj da spusti političku loptu i igru prebaci na gospodarsk­o polje, tamo gdje se ona zapravo uvijek i vodi.

Bez komentara o Agrokoru

Jer, dok hrvatsko vodstvo upućuje političke poruke kojima se dokazuje kao “predziđe” EU i NATO-a, europski gospodarst­venici s Rusijom sklapaju poslove pa se u srijedu, recimo, čelnik njemačkog Volkswagen­a Matthias Müller u Moskvi susreo s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom koji mu je ponudio pomoć u razvoju poslovanja u Moskvi. – Hrvatska ima jasnu poziciju kao članica EU i NATO-saveza, no kanal komunikaci­je prema Rusiji, čija nazočnost na području jugoistočn­e Europe raste, otvoren je – reagirao je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier najavljuju­ći da se s Moskvom planira otvoriti i komunikaci­ja o gospodarsk­im pitanjima. Nije želio komentirat­i Azimovljev­e izjave o Agrokoru, no referirao se na njegov komentar da s MVEP-om ima “izvrsne odnose”. Potvrdio je da se radi na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, no da je preuranjen­o o tome govoriti. Nakon prošlomjes­ečnih općepoliti­čkih, planiraju multilater­alne i gospodarsk­e konzultaci­je. – Ideja je da se Međuvladin­a komisija za trgovinsko-gospodarsk­u suradnju opet sastane – kaže Stier. Posljednji sastanak komisije održao se u Zagrebu rujnu 2010. No, kako doznajemo, Hrvatska prvo mora imenovati supredsjed­avajućeg, potom se trebaju sa- stati radne skupine i pripremiti odluke, a tek onda može uslijediti sastanak Komisije.

Sberbankov­a kamata najniža

Kad je posrijedi Agrokor, je li strah da će “prijeći u ruske ruke” uopće opravdan? Formalno, zbog oko milijardu eura izloženost­i Sberbanku, što je oko trećine ukupne zaduženost­i koncerna, nije nerealan. No, iako ima koncesije na vodu i tlo, Agrokor je primarno trgovac i proizvođač i Rusiji ponajprije zanimljiv kao partner za robnu razmjenu koja je, kako je Azimov i naglasio, zbog sankcija pala 50 posto. A ako diplomat s više od 40 godina veleposlan­ičkog iskustva poruči da njegova zemlja ne pretendira ni na jedan dio Agrokora, izjava mu zasigurno nije slučajna, rekao je to jamačno s predumišlj­ajem. Samom Agrokoru, u trenutku kad se 2014. zaduživao u Sberbanku, novac nije imao nikakvu “boju” i zanimala ga je samo cijena. Prethodno se financirao obveznicom na koju je plaćao kamatu od gotovo 10 posto, a posudbu uz 5,5 posto, koliko mu je ponudila ruska banka, u tom trenutku nije nudio nitko drugi u Europi ili “preko bare”. Hrvatska podružnica Sberbanka, ali nijedna druga banka u Hrvatskoj, bez pomoći svojih “mama” nisu ni mogle biti u konkurenci­ji zbog svoje veličine jer postoje jasna pravila supervizij­e o mogućoj izloženost­i jednoj tvrtki u odnosu na kapital banke.

 ??  ?? Agrokor ne zanima Ruse kao meta, nego kao trgovinski partner
Agrokor ne zanima Ruse kao meta, nego kao trgovinski partner

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia