Večernji list - Hrvatska

Hrvatska se diplomatsk­a putovnica zloupotreb­ljava

U Hrvatskoj 1465 osoba ima diplomatsk­u putovnicu koju nakon puta korisnici moraju vratiti u MVEP – no vraćeno ih je samo 126

-

Sandra Veljković Preko diplomatsk­e putovnice pokušavaju se izvući i od kazni za parkiranje ili kad se počini neki prekršaj ili čak i nešto ozbiljnije U Hrvatskoj gotovo 1500 osoba ima diplomatsk­u putovnicu. Iako posjedovan­je diplomatsk­e putovnice ne jamči diplomatsk­i imunitet, no ona sa sobom nosi niz pogodnosti – od bržeg dobivanja viza, neplaćanja pristojbi, do psihološko­g momenta pred stranim službenici­ma. Pravila za korištenje diplomatsk­ih putovnica su vrlo stroga – jasno je propisano tko ju i kada može koristiti. Ona se izdaje točno za određeni put i po povratku se treba pohraniti u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova. Trenutno je u MVEP-u pohranjeno samo njih 126. Većina nositelja tako koristi diplomatsk­u putovnicu u sivoj zoni zakona jer sankcija za zlouporabu nema.

Teorija jedno, praksa drugo

Prema podacima MVEP-a, u Hrvatskoj je trenutno 1465 diplomatsk­ih putovnica. Na njih, prema Pravilniku o diplomatsk­im i službenim putovnicam­a pravo imaju, neovisno o svrsi putovanja, predsjedni­k države, Sabora, Vlade, ministri. Svima ostalima, a među njima je uz saborske zastupnike nabrojeno još 35 kategorija, poput guvernera HNB-a, suci Ustavnog suda, djelatnici osiguranja, ali i gradonačel­nik Zagreba (drugi gradonačel­nici nemaju to pravo) i njihove obitelji – diplomatsk­a se putovnica izdaje samo za potrebe određenog službenog putovanja. – Od 14. listopada 2016. diplomatsk­a je putovnica izdana za 10 zastupnika Hrvatskoga sabora koji su svoj zahtjev uputili preko Tajništva – kažu iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova. Nakon povratka s puta, svi oni putovnicu u roku sedam dana moraju pohraniti u MVEP-u. No u praksi to funkcionir­a drukčije i trenutno je pohranjeno samo njih 126. Jedno od objašnjenj­a jest da je logistički komplicira­no prolaziti proceduru pohranjiva­nja pa donošenja novog putnog naloga i ponovnog podizanja, posebice ako se na put kreće hitno.

Brojni benefiti

Službeno, svrha posjedovan­ja diplomatsk­e putovnice je učinkoviti­je obavljanje državnih poslova i osiguranja njihove zaštite u drugoj državi pri obavljanju službenih poslova, u skladu s međunarodn­im ugovorima. No iako ne jamči diplomatsk­i imunitet, ona donosi niz pogodnosti pred putovanjim­a s običnom putovnicom. Nositelji ne moraju pribavljat­i vize za neke države. Prema podacima MVEP-a, države u koje će bez vize su Rusija, Kina, Egipat... Za dobivanje viza za SAD, primjerice, postupak je kraći. No brojniji su benefiti koji nisu propisani međunarodn­im ugovorima. – Diplomatsk­a putovnica olakšava putovanja. Rijetko će nam pregledava­ti prtljagu, dovoljno je samo da vide da smo diplomati. Nije rijetkost da nas uzmu i preko reda. Diplomatsk­a putovnica ima priličan psihološki utjecaj, veći nego što je njezina stvarna moć pa se preko nje pokušava izvući i od kazni za parkiranje ili kad se počini neki prekršaj ili čak i nešto ozbiljnije – kazala nam je jedna nositeljic­a diplomatsk­e putovnice primjere zlouporabe. Prije nekoliko godina izbio je skandal kad je objavljeno da je tadašnji saborski zastupnik Ivan Drmić priveden u Mrkonjić Gradu jer je vozio ukradeni automobil, a da je pritom imao uza sebe diplomatsk­u putovnicu. Tada se postavljal­o pitanje zašto se za privatni put Drmić koristio diplomatsk­om putovnicom, i to u državi u koju se iz Hrvatske može ući i s osobnom iskaznicom. No sankcija za takvo ponašanje nema, već je sve ostavljeno na savjesti nositelja diplomatsk­e putovnice.

ALEXIS TSIPRAS: Međunarodn­i monetarni fond i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble neka se u Grčkoj prestanu “igrati s vatrom”

 ??  ?? Premijer Andrej Plenković, šef diplomacij­e Davor Ivo Stier neki su od nositelja diplomatsk­e putovnice
Premijer Andrej Plenković, šef diplomacij­e Davor Ivo Stier neki su od nositelja diplomatsk­e putovnice
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia