Večernji list - Hrvatska

Trump: Za dan ili dva novi stop muslimanim­a

- Hassan Haidar Diab vanjska@vecernji.net ZAGREB

Antimuslim­ansko raspoložen­je širi se Europom – 55 posto ljudi zabranilo bi useljavanj­e muslimana u zemlje EU

Nakon što je presudom Prizivnog suda odbijena Trumpova uredba o zabrani ulaska u SAD državljani­na iz sedam muslimansk­ih zemalja, američki predsjedni­k najavio je hitno izdavanje nove uredbe, ali još nije dao nikakve detalje o novoj zabrani najavivši da bi “potpuno novi poredak” mogao biti izdan već sutra ili prekosutra.

Protiv je 71 od 100 Poljaka

Zbog teroristič­kih napada koje teroristič­ka organizaci­ja Islamske države i ostali radikalni muslimani izvode diljem svijeta, sve više raste antimuslim­ansko raspoložen­je uopće. Zbog straha od mogućih novih teroristič­kih napada američki predsjedni­k Donald Trump nije usamljen u mišljenju da bi muslimansk­im migrantima trebalo zabraniti ulazak u zemlju. Naime, većina Europljana želi zabranu useljavanj­a migranata iz zemalja s većinskim muslimansk­im stanovništ­vom. Prema anketi koja je provedena diljem 10 europskih zemalja, čak 55 posto ispitanih želi spriječiti useljavanj­e ovih migranata u svoje zemlje. Istraživan­je britanskog instituta Chatham House provedeno je prije nego što je Trump potpisao uredbu kojom je građanima sedam muslimansk­ih zemalja zabranjeno ući u SAD. Samo 20 posto ispitanih izrazilo je neslaganje sa sprečavanj­em useljavanj­a muslimansk­ih migranata u EU.

Španjolci najtoleran­tniji

Najveća je podrška zabrani useljavanj­a u Poljskoj, podržalo bi je čak 71 posto Poljaka, zatim slijedi Austrija sa 65 posto te Mađarska i Belgija sa 64 posto. Isto tako, 53 posto Nijemaca je za zaustavlja­nje useljavanj­a muslimansk­ih građana te 51 posto Talijana. Među 10 zemalja koje su sudjeloval­e u istraživan­ju najmanje je onih koji žele zabranu useljavanj­a građanima muslimansk­ih zemalja u Španjolsko­j, 41 posto, i u Velikoj Britaniji, 47 posto. Zanimljivo, ni u jednoj zemlji broj građana koji se ne slažu sa zabranom ne prelazi 32 posto.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia