Večernji list - Hrvatska

“Imate 24 sata da izbrišete lažne vijesti!”

Društvenim mrežama koje ne izbrišu dezinforma­cije prijeti kazna do 200.000 eura

- Antonio Mandir antonio.mandir@vecernji.net ZAGREB

Der Spiegel je objavio prijedlog zakona socijaldem­okrata koji bi uskoro trebala usvojiti njemačka velika koalicija

U Njemačkoj se priprema najstroži zakon protiv lažnih vijesti na internetu. U borbi protiv lažnih vijesti i govora mržnje njemačka Socijaldem­okratska partija (SPD), koja je dio velike koalicije u Berlinu, pripremila je opširan prijedlog zakona u kojima se do detalja analizira kako zaustaviti širenje lažnih informacij­a na društvenim mrežama i drugim internetsk­im platformam­a. Zakonski će obvezati Facebook kao najraširen­iju društvenu mrežu, ali i sve druge digitalne platforme koje prenose vijesti, da u roku od 24 sata izbrišu sve vijesti za koje se dokaže da su lažne (“Fake News”). Ako se Facebook i ostali ogluše i u roku od 24 sata ne izbrišu lažne vijesti, uslijedit će velika novčana kazna, piše ugledni njemački tjednik Der Spiegel u tiskanom izdanju od subote.

Nadzor 24 sata

Na krilima velikog rasta popularnos­ti nakon imenovanja Martina Schulza šefom SPD-a, koji je ne samo pretekao Angelu Merkel, nego je prvi put nakon 2006. SPD nadmašio i kancelarki­nu koaliciju Demokršćan­ske stranke / Kršćansko-socijalne unije CDU/ CSU. Lažne vijesti postale su svakodne- vica poplavom portala i portalčića diljem svijeta. Kako bi zaustavili veliki rast SPD-a i “Schulzova efekta”, jedan portal izmislio je da je Schulzov otac kao oficir SS-a u Drugom svjetskom ratu u logoru ubijao zarobljeni­ke, piše Spiegel. Platformam­a poput Facebooka, YouTubea i sličnima bit će propisano da uspostave svoje odjele za kontaktira­nje preko kojih će nadležne službe davati naredbe da pojedinu dezinforma­ciju obrišu. “Kontaktni odjeli digitalnih platformi morat će biti tako ustrojeni da rade 24 sata dnevno i osigurati da se informacij­e koje su očita kršenja prava izbrišu u roku od 24 sata. Onima koji u tom roku ne izbrišu lažne vijesti prijeti kazna do 200 tisuća eura”, prenosi Spiegel dio teksta. Također, pogođeni lažnim vije- stima moraju dobiti pravo za ispravljan­je netočnih informacij­a kao i u tradiciona­lnim medijima.

Bolna istina s fejsa

Facebook je platforma koja često prenosi laži, ali je isto tako i mjesto na kojemu se teško može sakriti istina. To su sada najbolje iskusili talijanski policajci Luca Scatà i Christian Movio, dvojac koji je upucao berlinskog krvnika Anisa Amrija. Podsjetimo, Amri je tegljačem posijao smrt na božićnom sajmu u Berlinu i pobjegao u Torino. U Berlinu je već sve bilo spremno da se dvojici policajaca udijeli njemački orden za hrabrost. No pregledom njihovih profila na Facebooku pronađene su fotografij­e na kojima policajci salutiraju fašistički­m pozdravom i od ordena sada nema ništa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia