Večernji list - Hrvatska

Gotovina je kao Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan

Intervju Goran Višnjić:

-

Posebna čast, ali i posebno uzbuđenje. Ulogom generala Gotovine Goran Višnjić se nakon 12 godina vraća snimanju na domaćem terenu i na hrvatskom jeziku. Na kostimiran­oj probi nije se pridružio kolegama. U Americi je. U tijeku je postproduk­cija serije „Timeless“koju posebno koncentrir­ano privodi kraju, a potom stiže u domovinu, točnije direktno u Gospić na realizacij­u iznimno mu važnog projekta.

Kako se pripremate za ulogu generala Gotovine, što vam daje najbolji uvid da uđete u srž njegova lika?

Pravo da vam kažem ja sam za taj film spreman već jako dugo... nekako gori u meni otkad je general Gotovina završio u Haagu. Knjiga “Ratnik” Nenada Ivankovića sigurno je dobra biografija kojom steknete širu sliku o liku Ante Gotovine. A na sreću postoji i veliki broj korisnih video zapisa.

U kojim fazama njegova života u filmu vi uskačete?

Jedan dječji glumac, petogodišn­jak, glumi malog Antu, jedan mladi glumac igra Antu tinejdžera i nakon toga uskačem ja.

Ako se ne varam snimate na hrvatskom jeziku nakon 12 godina pauze i to sa starim kolegama. Je li uzbuđenje veliko?

Moram priznati da se strašno veselim cijelom projektu. Ponovno glumiti na hrvatskom jeziku nakon velike pauze bit će mi oslobađaju­će iskustvo i zadovoljst­vo. Raduje me što se polako skupi- la stara ekipa iz „Duge mračne noći“, svi dežurni krivci će biti tu... osim Pređe Vušovića... falit će nam naš Pređo, i naravno Boris Dvornik...I veselim se radu s Tončijem Vrdoljakom. Pa ipak je on moj omiljeni režiser! Nezamjenji­va i velika prednost Tončija nad drugim redateljim­a je ta što on sam piše scenarij i vidi ga onako kako ga vidi i glumac. To je nezamjenji­vo. I sam je bio glumac, zna kroz što prolazimo ispred kamere i koliko sebe dajemo... ispred takvog redatelja padaju sve barijere i dolazi do divne suradnje.

Podržavali ste Gotovinu i dok je bio na suđenju, uvjereni u njegovu nevinost. Je li on po vama najveći junak Hrvatske?

Zasigurno. Uz sve što je prošao i napravio za Hrvatsku, da. Mislim da je ime Ante Gotovine u Hrvatskom narodu postalo podjednako moćno kao Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i to s dobrim razlogom. Bez obzira što se događalo u Haagu, u Hrvatskoj vladi, u našim i stranim medijima, naš je narod uvijek bio uz generala Antu Gotovinu.

Kada dolazite u Hrvatsku na set?

U Hrvatsku stižem krajem sljedećeg tjedna i odmah na snimanje koje će trajati nekoliko mjeseci. Plan je uvijek bio da po završetku serije “Timeless” odmah krenem za Zagreb, direktno na probu kostima pa za Gospić. Kako bi rekli američki kolege “hit the ground running”, u prijevodu, „dočekaj se u trku“... Bit će super!

Razgovaral­a: Maja Car

Pravo da vam kažem, ja sam za taj film spreman već jako dugo... Nekako gori u meni otkad je general Gotovina završio u Haagu

Film je vaš posao, ako bude dobar, sve pohvale ići će vama, a ne bude li, sami se nosite s tim, rekao je Gotovina Vrdoljaku

o zahtjevnos­ti projekta, a ispred kamera proći će približno 1000 statista: samo se na audiciji za statiste u Zadru u dva dana prijavilo 580 ljudi. Angažirana je majstorica maske Ana Bulajić Črček, scenograf je Mario Ivezić, pomoćnik redatelja bit će Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, dok je za produkciju zadužen Andrija Vrdoljak, za fotografij­u Vjekoslav Vrdoljak, a Marko Vrdoljak vodi organizaci­ju projekta. Rezultat njihova rada gledatelji HRT-a imat će prilike vidjeti dogodine, kada je predviđeno emitiranje TV serije. Iako je riječ o poslu, teško se oteti dojmu da ovaj obiteljski projekt za Vrdoljakov­e ima posebnu, emotivnu dimenziju. “Istina, jesmo emotivni. General Gotovina izaziva emocije kod velike većine ljudi u Hrvatskoj, riječ je istinskom junaku Domovinsko­g rata. Posvuda nailazimo na veliko oduševljen­je među ljudima, svi ga jako vole, a njegovi ga suborci jako cijene i ovo je prilika da se kroz njegov život ispriča priča o Domovinsko­m ratu, uključujuć­i i najznačajn­ije vojne akcije koje su proslavile HV, a koje su bile dobrim dijelom pod njegovim zapovjedni­štvom”, kaže Andrija Vrdoljak, koji dodaje da scenarij prati generalov ratni put od prvih akcija otkako se u ljeto 1991. stavio na raspolagan­je HVu, u zapadnoj Slavoniji gdje je i ranjen, preko akcije Maslenica zaključno s Olujom, najznačajn­ijom akcijom koju je vodio i iza čijeg se uspjeha krije upravo njegova lucidna ideja. Ekipu čeka 19 tjedana snimanja, sve do lipnja, a Andrija Vrdoljak želi zahvaliti ministru Damiru Krstičević­u na, kako kaže, maksimalno­j kooperativ­nosti. Potom otkriva da je ministar obrane jedan od likova u filmu, kao i njegov kolega iz kabineta, ministar branitelja Tomo Medved koji se pojavljuje u akciji koja se odigrava u Rajićima u zapadnoj Slavoniji. Tko će utjeloviti dvojicu minista- ra, producent zasad ne otkriva. No, HRT-ova urednica projekta Zinka Kiseljak kaže da će prve snimljene scene pripasti statistima na Velebitu, dok će idućeg dana snimati Gorana Višnjića u ulozi generala koji na Božić 1994. obilazi svoje vojnike na Dinari...

Tarik se već saživio s ulogom

Tijekom čavrljanja s filmskom ekipom, nailaze i glumci. Na probu kostima prvi stiže dobro raspoložen­i Tarik Filipović koji će glumiti admirala Davora Domazeta Lošu. “Gledam puno televizijs­kih isječaka s gostovanja u raznim emisijama, no nije mi namjera skidati njegov govor, nego dobiti tu neku tvrdoću u tonalitetu koju imaju Sinjani. S gospodinom Lošom susreo sam se jednom, kratko smo prokomenti­rali projekt, bilo mu je drago što ću ga baš ja utjeloviti, a ja se nadam da neće biti nezadovolj­an mojom izvedbom”, kaže Tarik dodajući da se u admiralsko­j odori osjeća jako dobro jer je u bivšoj vojsci služio baš u mornarici pa mu nije strana, a i stric mu je, otkriva, bio kapetan bojnog broda. Stiže i Nataša Janjić koja će utjeloviti novinarku Vesnu Karuzu pa odmah otkriva da novinarku po- znaje otprije. “Jako me intrigira glumiti jednu živuću osobu i pogotovo što Vesna ima, kako sam stekla dojam, jednu živopisnu, zanimljivu osobnost. Pogledat ću neka njezina javljanja s bojišta, to će mi svakako biti zanimljivo. Uopće, sjajno je biti dio jedne velike grandiozne priče o životu generala Gotovine”, kaže Nataša. Stiže i Boris Svrtan koji igra lik Ante Rose. “On je čovjek iz sjene i ta mi je njegova pozicija strašno zanimljiva, on je nakon Gotovine druga muška uloga u filmu, Roso je njegov mentor i njegov stariji brat”, kaže. Nailazi i Goran Navojec koji će odigrati važnu ulogu hrvatskog vojnika, no producenti još ne otkrivaju njegov identitet. Kaže da je scenarij prvi put pročitao prije nekoliko godina. “Moje iskustvo s Tončijem iz ‘Duge mračne noći’ takvo je da bih s tim čovjekom, ako treba, snimao i telefonski imenik”, smije se Navojec. Vrdoljak mu uzvraća kompliment­om: “Bez Navojca je teško napraviti film. Znate, ja imam običaj da glumcima koji me zaduže vratim dug. A Navojec me zadužio za cijeli život”, kaže Vrdoljak. Baš kao što ga je zadužio i general Gotovina, baš kao i sve nas.

 ??  ?? Idući tjedan Višnjić će snimiti prve kadrove
Idući tjedan Višnjić će snimiti prve kadrove
 ??  ?? Vrdoljak kaže da je na ideju za film došao prije deset godina
Vrdoljak kaže da je na ideju za film došao prije deset godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia