Večernji list - Hrvatska

Sucima draži novac nego objava istine o njima

Samo šest od 23 suca dobili manje od 70.000 kn

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

U slučaju značajnom za medijske slobode s Europskog suda belgijski suci i tužitelj tražili su odštetu od jednog franka Nekadašnje­m glavnom uredniku Narodnog lista Nevenu Paviću nije pomoglo nedavno na Ustavnom sudu pozivanje na slučaj De Haes i Gijsels protiv Belgije, presuđen na Europskom sudu za ljudska prava u korist urednika i novinara tjednika, ali taj je slučaj zanimljiv za temu o visini odšteta koje se dosuđuju u medijskim parnicima. Belgijski suci i tužitelj u pet članaka kritiziran­i su zbog dodjele skrbništva nad djecom ocu kojeg su supruga i njezini roditelji prijavili za incest i zlostavlja­nje, potkrijepl­jeno i stručnim nalazom. No, prijave su odbačene. Suci i tužitelj tražili su odštetu od jednog franka! Ali i objavu presude u šest dnevnih novina.

Besane noći, normabeli...

Naglasak je na istini. Naši suci preferiraj­u novac. I za to su spremni svjedočiti o teškim patnjama, uvlačiti i članove obitelji da svjedoče o besanim noćima, normabelim­a, depresijam­a... Već smo objavili listu desetero vrhovnih sudaca, a danas preostalih 13 sudaca nižih sudova kojima su već isplaćene odštete od nakladnika medija, i samo u šest slučajeva dosuđeno je manje od 70.000 kn, koliko je dobila i sutkinja Sanja Prosenica. Za tu odštetu su ustavni suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović u izdvojenom mišljenju naveli da se čini “po- sebno nerazmjern­om (visokom) imajući u vidu (znatno manje) naknade koje se u takvim predmetima dosuđuju osobama koje ne sudjeluju u vlasti ili javnom životu ili pak naknadama koje se dosuđuju za druge vrste štete”.

Za odštetu godišnja plaća!?

Napomenuli su i da sud mora voditi računa da se naknadom ne pogoduje težnjama koje nisu spojive s njezinom prirodom i društvenom svrhom. Koja je svrha kad sudac traži odštetu od 400.000 kn!? Ili dosuđene odštete u visini prosječne godišnje hrvatske plaće ili više? Treba li ubiti kritičnost spram osoba koje moraju biti pod povećalom javnosti. “Ovaj sud smatra da je posao koji je obavljao tužitelj javan i da je tužitelj kao javni službenik u obavljanju svoje službene dužnosti bio izložen većem stupnju kritičnost­i od običnog čovjeka, a budući da on u obavljanju svog posla treba uživati povjerenje javnosti”, obrazložio je sud zašto je policijski dužnosnik odbijen sa zahtjevom da mu HRT isplati 70.000 kuna. Sud je još dodao da javnost mora biti upoznata i sa sumnjama u nepravilno­sti i nezakonito­sti njegova rada. Europski standardi suđenja trebaju vrijediti i za suce? Novčana odšteta i po zakonu je iznimka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia