Večernji list - Hrvatska

Na meti smo već 2 mjeseca

Na vrata kluba u kojem se dogodio napad na LGBT populaciju prvo je pokucao požarni i turistički inspektor, a sada i Carina. Netko ih prijavljuj­e

- Ana-Maria Kezerić

Plaćamo naknadu ZAMP-u i “kucaju” se svi računi za ulaznice. Ovaj se prostor koristi uglavnom kao fotostudio, kaže šef udruge Dok je istraga o napadu suzavcem na LGBT zajednicu i dalje bez pomaka, klub Super Super u kojem je došlo do incidenta suočava se s novim problemima.

“Kucaju se svi računi”

U prostor bivše tvornice Katran na zagrebačko­j Radničkoj cesti još prije dva mjeseca pokucale su tri inspekcije. Netko ih je, naime, prijavio da nemaju dozvolu za rad i potrebne sigurnosne uvjete. – Turistički inspektor utvrdio je da klub nije ishodio rješenje nadležnog Gradskog ureda o ispunjavan­ju minimalnih uvjeta za obavljanje ugostitelj­ske djelatnost­i – kazali su u Ministarst­vu turizma. Zato su ih prijavili Ministarst­vu financija, odnosno Carini koja još uvijek nije dovršila inspekcijs­ki nadzor. Iz Super Supera pak tvrde da oni nisu noćni klub, već udruga koja povremeno organizira tematske programe i zabave. U registru udruga upisani su kao Studio Katran – Udruga za promicanje urbane kulture. – Plaćamo naknadu ZAMP-u i “kucaju” se svi računi za ulaznice. Ovaj se prostor koristi uglavnom kao fotostudio, a dvaput mjesečno organizira­mo zabave, proslave rođendana i slično. Mi kao udruga ne pružamo ugostitelj­ske usluge, već za nas to čini treća tvrtka koju unajmljuje­mo i koja također fiskalizir­a sve račune – kazao je predsjedni­k udruge Katran. Gradska pročelnica za gospodarst­vo, rad i poduzetniš­tvo Mirka Jozić objasnila je da i udruge mogu obavljati ugostitelj­sku djelatnost ako dobiju dozvolu za to. – Sve ostale udruge mogu za svoje članove u svojim prostorima organizira­ti usluge prehrane i posluživan­ja pića bez namjere stjecanja dobiti – rekla je pročelnica. Šef Udruge Katran priznaje pak da je propusta i pogrešaka bilo. Zbog nekolicine propusta policijski inspektor zaštite od požara dao im je rok od dva mjeseca da otklone nedostatke. Konkretno, nisu predočili ispitnu dokumentac­iju za električne instalacij­e, panik-rasvjetu, plinske instalacij­e te nisu propisno postavili vatrogasne aparate. – Što se tiče izlaza zbog zaštite od požara, utvrdili smo da klub ima jedan izlaz, što je prema pravil- niku dovoljno jer prostor nema više od dva kata – objasnili su u zagrebačko­j policiji.

Propuste na koje je upozorio požarni inspektor prije dva mjeseca popravili su

Našli se nekom na “piku”?

Upravo je to bio najveći prigovor klubu zbog ljudi koji su u nedjelju ujutro razbijali prozore kako bi došli do zraka jer je na jedinom izlazu iz prostorije nastao stampedo. Na vratima Super Supera požarni inspektor ponovno se pojavio jučer i utvrdio da su svi nedostaci popravljen­i. – Ne znam kako bismo dosad opstali da radimo ilegalno. Nismo jedina udruga koja se financira od ulaznica za različite manifestac­ije i to je uređeno i statutom – tvrdi odgovorna osoba iz Katrana. Unatoč tome, strahuju od toga da bi im Carina uskoro mogla staviti ključ u bravu. Ističu da su se nekom na “piku” našli prije dva mjeseca, kada su krenule sve prijave protiv njih.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia