Večernji list - Hrvatska

Filipović stvara akademiju za poduku boraca

Olimpijski prvak u džudu Ishii stigao je na treninge u Zagreb

- (dm) Dražen Brajdić

Futsal: Prva liga, 14. Kolo: Uspinjača – Vrgorac 2:3, Potpićan – Nacional 0:14. Hokej na ledu, KHL liga: Slovan – Medveščak 7:5. Uspije li Cro Cop podići Ishiijevu borilačku razinu, prema Zagrebu i Mirkovoj dvorani u Borčecu mogli bi krenuti i drugi japanski borci drazen.brajdic@vecernji.net Mirku Filipoviću nudi se odgovor što bi on mogao raditi nakon okončanja natjecatel­jske karijere. Da nije bilo ozljeda koje ga onemogućav­aju u spartanski­m pripremama, Cro Cop bi još koju godinu prkosio biološkim zakonitost­ima, no kada se već morao umiroviti, suočio se s pitanjem čime se nadalje baviti, a da to ne bude daleko od sporta kojem je posvetio najbolje godine svog života.

Preselio se u Nizozemsku

Kada se slavljeni sportaši ostave discipline u kojoj su dosegnuli status velikana, pred njima se pojavljuje opasnost zvana kriza identiteta. Kada se ugase svjetla pozornice, svim uspješnim sportašima, ali i onim manje uspješnim, nameće se pitanje “kako dalje, a da se ne osjećam nekorisno i odveć prolazno”. A na pitanje tog tipa Mirku se ponudio odgovor iz Japana, iz zemlje u kojoj se borio više od 50 puta i u kojoj se izborio za status gladijator­a gotovo mitskih razmjera. Vjerovali ili ne, obratio mu se čovjek kojeg je dvaput pobijedio, bolje reći prebio, sa željom da ga Mirko podučava. Mudar je to potez japanskog borca Satoshija Ishija na kojeg je umirovljen­i hrvatski gladijator ovako reagirao: – Bio sam iznenađen porukom svog suparnika i olimpijsko­g pobjednika u džudu Satoshija Ishiija u kojoj je on izrazio želju da trenira sa mnom. Rekao sam “može” i Ishii je stigao u Zagreb. On je sjajna osoba i top sportaš koji me iznenadio svojom skromnošću i poniznošću, a takvi samo Japanci mogu biti, i bit će mi zadovoljst­vo pripremati ga za nastup na Rizinovoj priredbi u travnju. U želji da što više napreduje, Ishii se preselio iz Japana u Nizozemsku, zemlju velike tradicije u kikboksu. No, svjestan da nitko od kikboksača nije bio tako uspješan u slobodnoj borbi kao Mirko Filipović, Ishii se zaputio u Zagreb. Uspije li Cro Cop podići Ishiijevu borilačku razinu, prema Zagrebu i Mirkovoj privatnoj dvorani u Borčecu mogli bi krenuti i drugi japanski borci, a potom i gladijator­i iz cijelog svijeta. Jer, ovog je trenutka u svijetu malo kompletnih trenera slobodne borbe poput Cro Copa. Dakako, simpatični Japanac morao je proći inicijacij­u, da bi se osjetio dijelom jedne zafrkantsk­e, ali vrlo radne skupine boraca, pa je doživio zalijevanj­e hladnom vodom pri tuširanju.

Sensei Mirko

Kao olimpijski pobjednik u džudu, Ishii je zacijelo vrhunski borilački potencijal, no mora naučiti (na)voditi borbu na svoj mlin. Mora izbrusiti ono što mu najbolje ide. On mora strategiju svojih borbi svesti na to da što prije skrati distancu, da kroz klinč i bacanja protivnika što prije preseli u parter i da ga dolje melje. A to je nešto čemu ga “sensei” (učitelj) Cro Cop može podučiti. Uz sve naznačeno, i uz takvo borilačko iskustvo i znanje, doista bi bila šteta kada prirodni nastavak karijere Mirka Filipovića ne bi bilo nešto što bi se zvalo Cro Cop Academy.

Filipović: Bit će mi zadovoljst­vo pripremati Ishiija za nastup na Rizinovoj priredbi Cro Cop se umirovio, ali ne može bez sporta u kojem se proslavio

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Mirko Filipović i dalje neumorno trenira
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Mirko Filipović i dalje neumorno trenira
 ??  ?? Japan Ishii prošao je inicijacij­u, Cro Cop ga je tijekom tuširanja zalio hladnom vodom
Japan Ishii prošao je inicijacij­u, Cro Cop ga je tijekom tuširanja zalio hladnom vodom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia