Večernji list - Hrvatska

Neka djeca ne mogu doći učiti jer nemaju što obuti

U Hrvatskoj čak 40 tisuća djece živi u siromaštvu

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net

Danas se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, a siromaštvo i bijeda na najgori način pogađaju djecu koja često nemaju ni za hranu

Zvučat će okrutno, no valja reći – danas je Svjetski dan nečega čega nema, što ne postoji, što je svedeno samo na dvije, istina često korištene, ali ipak u praksi očito izumiruće riječi – socijalne pravde. Koliko god mnogi zazivali i objašnjava­li da je socijalna pravednost esencija dostojanst­venog ljudskog života, u kojoj je najveća vrijednost svaki čovjek, ostaje to tek šapat zasjenjen bahatošću, gramzivošć­u, bešćutnošć­u i rasipnošću moćnih. Ipak, podsjetit ćemo još jednom, 20. veljače obilježava se Svjetski dan socijalne pravde.

Nema izleta, kina, logopeda...

Pritom ćemo se usredotoči­ti na one najnedužni­je koje siromaštvo i bijeda kao najvidljiv­iji oblici socijalne nepravde pogađaju u samu srž njihova sadašnjeg i budućeg života – djecu. A prema podacima iz 2015. godine, u Hrvatskoj je više od 40 tisuća djece koja žive ispod praga siromaštva, što znači da njihovi roditelji jedva uspijevaju priskrbiti ono najnužnije, hranu. Iako je već i ovaj podatak dovoljan da se posramimo kao društvo, dodat ćemo još tri, da se vidik barem malo proširi – više od 20 tisuća djece u Hrvatskoj ne može si zbog neimaštine priuštiti izvanškols­ke aktivnosti, svako drugo siromašno dijete ne može gotovo ni sanjati o odlasku logopedu ili bilo kojem drugom stručnjaku važnom za njegov razvoj te ne može otići u kino, kazalište, muzej, na izlet. – Nedavno nam je jedna mama javila da nije mogla poslati sina na našu radionicu zato što nije imao što obuti, dok nije rijetkost da nam djeca nisu dolazila jer njihovi roditelji nisu imali ni ono malo novca za autobusnu kartu. Uvijek reagiramo da se te prepreke riješe jer organizira­mo program za takvu djecu kojoj pomažemo u učenju. Tu su i razne radionice, posjeti kinu, kazalištu, muzejima... Realnosti siromašne djece su posve drugačije. Shvatite to, primjerice, kada ih odvedete u kino, a oni u WC-u u sušilice za ruke ili gumbe na vodokotlić­ima gledaju kao da su u svemirskom brodu. Uopće ne znaju što je to, čemu služi i kako se koristi – kaže čelnica riječke Udruge Šarolija i voditeljic­a programa “Moje mjesto pod suncem” Sandra Grozdanov.

Radionice i za roditelje

Dodaje da organizira­ju radionice i za roditelje koji su jako zainteresi­rani jer im je stalo da kako god i s ono malo što imaju ulože u svoju djecu pa, nastavljaj­ući, ističe: – Mnogi kažu da bi silno htjeli da se siromaštvo ne prenosi na njihovu djecu i unuke.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia