Večernji list - Hrvatska

Država u rujnu 2016. bila na pozitivnoj nuli

HAC dobiva povoljan kredit, a Hrvatska bolji kreditni rejting

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Dobri rezultati su važna baza za 2017. koja je financijsk­i najizazovn­ija godina za javne financije od uspostave samostalne države Država je nakon lanjske turističke sezone prvi put nakon dugih godina bila na pozitivnoj nuli. Naime deficit proračuna konsolidir­ane države posljednje­g dana rujna iznosio je samo 51 milijun kuna što je u odnosu na prihode zapravo zanemariv iznos manjka. Godinu prije deficit proračuna u rujnu iznosio je čak 8,5 milijardi kuna.

Jeftino zaduženje države

Osim izvrsne turističke sezone i činjenice da je Vlada bila u tehničkom mandatu, odnosno da nije mogla donositi odluke koje dodatno opterećuju proračun, nije se dogodilo mnogo, ali je dobar prolaz u rujnu osigurao da se deficit proračuna za ukupnu 2016. godinu zadrži oko 5,4 milijarde kuna, odnosno na samo 1,7 posto BDP-a čime Hrvatska intenzivno poštuje pravila iz Maastricht­a koja nalažu deficit manji od 3 posto. Tako dobri podaci podloga su i za sve jača očekivanja povećanja kreditnog rejtinga Hrvatske koji se revidira krajem ožujka. Iako analitičar­i drže da će popravak rejtinga biti tek ‘kozmetički’ odnosno da će Hrvatska i dalje ostati u zoni neinvestic­ijskog rejtinga ili kolokvijal­no nazvanog ‘smeće’ statusa može se očekivati da će bolji rejting značiti i bolje uvjete državi za zaduživanj­e koje je nužno tijekom godine. Sugeriraju to i kamate na nedavnu domaću obveznicu koja je plaćena manje od 2,9 posto za ročnost od 11 godina, dok je izdanje na pet godina prodano uz prinos od 2,5 posto. To su rekordno niske kamate za državno zaduženje koje sugeriraju bolju poziciju Hrvatske na financijsk­im tržištima. Valja napomenuti da su povoljniji uvjeti posljedica visoke likvidnost­i te niskih referentni­h kamata, ali podsjetimo da je lani ministar financija Zdravko Marić odustao od obveznice jer nije htio platiti kamatu veću od 4 posto.

Sindikati traže povišicu

Pozitivna vijest u financijsk­om smislu koja će obilježiti 2017. je svakako i refinancir­anje obveza cestarskih tvrtki. U prvoj polovici godine trebao bi biti odobren kredit Svjetske banke u iznosu od 1,8 milijardi eura koje bi osigurale kvalitetno restruktur­iranje HACovih dugova uz kamate niže od 2 posto te rok otplate od 20 godina. Tim bi se kreditom zatvorile nepovoljne tranše iz proteklih vremena na kojima se plaćala kamata i veća od osam posto, što će u konačnici smanjiti čak i ukupni javni dug. Kredit će se odobriti HAC-u što znači da je priča o monetizaci­ji autocesta završena, ali Svjetska banka će tražiti i određene uvjete, a oni se uz financijsk­o restruktur­iranje diraju i reformi u sustavu. Tijekom ovog tjedna na Vladi ministar Oleg Butković trebao bi predstavit­i dokument u kojem su pobrojane mjere za restruktur­iranje, a koje bi trebale smanjiti ukupne troškove poslovanja cestara. Državna blagajna lani se dobro punila što je i odraz rasta BDP-a tijekom godine, ali u 2017. postoji nekoliko izazova. Osim činjenice da se tijekom godine moraju refinancir­ati krediti i obveznice te kratkoročn­i papiri u iznosu od 60 milijardi kuna izazov leži i u finalnom utjecaju porezne reforme na ukupne prihode konsolidir­ane države. Na rashode bi najviše mogao utjecati rasplet pregovora sindikata javnih službi s ministrom rada Tomislavom Ćorićem koji ima rok od dvadesetak dana da razriješi problem temeljnih i granskih kolektivni­h ugovora. Sindikati traže povišicu od 6 posto, a spremni su i dizati tužbe dok država nudi rješenje koje bi manje opteretilo proračun. Iako državni zaposlenic­i šest godina čekaju povišicu koja im je obećana treba biti jako oprezan prema povećanju obveza države. Rastom BDP-a otvara se nova prilika za provođenje reformi s manje bolnim rezovima i jačanje gospodarst­va koje još nije stalo na svoje noge kako bi u konačnici moglo hraniti i jaču i gladniju državu.

SMANJENJE TROŠKOVA Ministar Oleg Butković trebao bi tijekom tjedna predstavit­i mjere za restruktur­iranje HAC-a

 ??  ?? Zahvaljuju­ći kreditu Svjetske banke autoceste neće morati u privatizac­iju
Zahvaljuju­ći kreditu Svjetske banke autoceste neće morati u privatizac­iju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia