Večernji list - Hrvatska

Šale: Htio sam izbjeći štetu za Hrvatsku

Potraživan­ja Jambe od MORH-a nisu bila sporna, brani se Šale

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Tužiteljst­vo Šalu tereti da je kao državni pravobrani­telj protivno volji i interesima RH priznao Jambin tužbeni zahtjev za 17,3 milijuna kuna

Optužno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda potvrdilo je optužnicu protiv Petra Šale, bivšeg državnog pravobrani­telja Republike Hrvatske, koji se tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljst­vo Šalu tereti da je 26. veljače 2001. kao državni pravobrani­telj koji je zastupao MORH u sporu protiv trgovačkog društva Jambo, neosnovano priznao tužbeni zahtjev Jambe, pa je država toj tvrtki trebala isplatiti 17,3 milijuna kuna. U optužnici se navodi da je Šale priznao tužbeni zahtjev na temelju isprave iz 1998., iako je se MORH u travnju 2000. i veljači 2001. očitovao da je riječ o zahtjevima koji nisu osnovani.

Zlouporaba položaja

Šale je u obrani naveo da je točno da je podneskom osobno potpisao i priznao tužbeni zahtjev. – To sam učinio na zahtjev suda koji je tražio da se o tužbenom zahtjevu nedvojbeno izjasnimo. U konkretnom slučaju radilo se o vjerodosto­jnoj ispravi, fakturi koju je Jambo ispostavio MORH-u i to nakon što je MORH ovjerio svaku fakturu, čime je priznao potraživan­je koje ni u jednom trenutku nije bilo sporno. U više navrata od MORH-a sam tražio da se očituje o osnovanost­i potraživan­ja, no nisam dobio nikakav odgovor. Odlučio sam priznati potraživan­je kako bi se izbjegla šteta za RH jer bi se morale plaćati i kamate koje su tada U više navrata od MORH-a sam tražio očitovanje, ali nisam dobio nikakav odgovor, objašnjava Šale bile 17 posto – branio se Šale. No tužiteljst­vo tvrdi da je Šale tim postupkom zlorabio svoj položaj i ovlasti jer je imao obvezu zaštiti imovinu i interes RH. Prema stavu tužiteljst­va, priznavanj­em tužbenog zahtjeva Jamba, postupio je protivno volji i interesima Hrvatske.

Jambo o reketu

Inače država je uspjela spriječiti društvo Jambo da se naplati, a u ponovljeno­m postupku prvobitna je presuda ukinuta. Proces je pravomoćno okončan 2013. kada je ukinuto rješenje o ovrsi jer tražbina trgovačkog društva Jambo nije bila osnovana. Tijekom istrage saslušani su i Stipe Gabrić Jambo i njegov brat Božo Gabrić. Stipe Gabrić tvrdio je da je cijeli problem nastao jer se od tvrtke Jambo tražilo da plaća reket HDZ-u, što su oni odbili. – Da smo platili dva milijuna kuna, kako su tražili iz HDZ-a od neke tvrtke u Slavonskom Brodu, svih tih problema s plaćanjem MORH-a ne bi bilo – kazao je Stipe Gabrić.

 ??  ?? Stipe Gabrić tvrdio je da je cijeli problem nastao jer se od tvrtke Jambo tražilo da plaća reket
Stipe Gabrić tvrdio je da je cijeli problem nastao jer se od tvrtke Jambo tražilo da plaća reket
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia