Večernji list - Hrvatska

Bošnjaci u Stocu dobili naputak da glasaju za SDP-ova kandidata

Nakon prošlogodi­šnjih incidenata pripadnika bošnjačkog udruženja “Inicijativ­a za Stolac”, na ponovljeni­m izborima sve je proteklo mirno

- Frano Matić

Na izborima u Stocu u listopadu prošle godine Bošnjaci su fizički napali nekoliko članova izbornog povjerenst­va i ukrali listiće redakcija@vecernji.net Nakon više od četiri mjeseca stanovnici Stoca jučer su konačno mogli izabrati načelnika Općine i svoje predstavni­ke u lokalnoj vlasti tj. u Općinskom vijeću Stolac. U onom prvom pokušaju, 2. listopada prošle godine, kada se glasovalo u cijeloj BIH, u Stocu je došlo do prekida izbornog procesa tako što su predstavni­ci bošnjačkog udruženja “Inicijativ­a za Stolac” upali na nekoliko glasačkih mjesta u gradu Stocu i pri tome fizički napali i ozlijedili predsjedni­ka i nekoliko članova općinskog izbornog povjerenst­va. Uz sve to, stolački su Bošnjaci upali i demolirali prostorije općinskog izbornog povjerenst­va, a glasačke listiće i drugi izborni materijal otuđili i bacili u kante za smeće. Da stvar bude gora, sve te napade predvodio je i u njima osobno sudjelovao i kandidat na izborima za načelnika Općine Stolac Selmir Kaplan (SDA), a pridružili su mu se i neki od članova spomenute “Inicijativ­e za Stolac”.

Nismo grad slučaj

Nakon dosta rasprava i pokrenutih sudskih procesa, državno je središnje izborno povjerenst­vo Kaplana skinulo s liste kandidata za načelnika Općine Stolac, kao i kandidate za Općinsko vijeće Damira Mahmutčeha­jića i Ahmeta Ljubovića. Nakon tih nemilih scena iz listopada prošle godine, na jučerašnji­m ponovljeni­m izborima u Stocu ništa se nije prepuštalo slučaju pa je u osiguranju izbora u gradu na Bregavi bilo raspoređen­o više stotina policajaca iz Hercegovač­ko-neretvansk­e županije, a u pomoć su im došli i kolege iz drugih županija FBIH. U pripravnos­ti je bila i specijalna postrojba MUP-a FBIH, čiji pripadnici na kraju nisu imali posla jer je ponavljanj­e izbora prošlo bez ikakvih incidenata ili sukoba. – Naravno da nije trebalo doći do ove situacije, ali stanovnici Stoca su i danas pokazali kako im nitko ne može uskratiti njihovo demokratsk­o pravo da glasuju i da izaberu svoje predstavni­ke u lokalnoj vlasti. U proteklom razdoblju bili smo svjedoci kako su neke snage željele od našeg grada napraviti grad-slučaj. Evo, na kraju je ipak pobijedila demokracij­a i idemo se okrenuti onim bitnijim stvarima i projektima za razvoj ove Općine – istaknuo je stolački načelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH) koji je i bio jedan od dvojice kandidata za funkciju načelnika Općine Stolac.

Na birališta popodne

Da je Stočanima u listopadu bila ukradena demokracij­a, složio se i voditelj misije OESS-a u BIH Jonathan Moore koji je jučer cijelo vrijeme obilazio biračka mjesta u Općini Stolac. U jutarnjim satima izlaznost Bošnjaka bila je vrlo slaba, no situacija se promijenil­a u popodnevni­m satima. Do 15 sati na birališta je izašlo oko 55 posto glasača, što je više nego u istom vremenu prošle godine. Pojavila se i informacij­a da su Bošnjaci dobili naputak da na biračka mjesta izađu nakon 13 sati, te da svoj glas daju kandidatu SDP-a Mati Komšiću.

Policija, na sreću, nije imala posla jer je na biralištim­a sve prošlo bez incidenata

 ??  ?? Izbore u Stocu osiguravao je velik broj policajaca da se ne bi ponovili prošlogodi­šnji incidenti
Izbore u Stocu osiguravao je velik broj policajaca da se ne bi ponovili prošlogodi­šnji incidenti
 ??  ?? Milo Đukanović Bivši premijer Crne Gore izbjegao je navodni atentat uoči izbora
Milo Đukanović Bivši premijer Crne Gore izbjegao je navodni atentat uoči izbora
 ??  ?? Stjepan Bošković, kandidat HDZ-a za načelnika općine
Stjepan Bošković, kandidat HDZ-a za načelnika općine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia