Večernji list - Hrvatska

Iračka vojska krenula u opći napad na zapadni Mosul

Bagdad je dobio zeleno svjetlo SAD-a, Rusije i Europske unije

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Iračkim je snagama najveći problem opasnost od stradanja velikog broja civila kojih je u zapadnom Mosulu više od 650 tisuća

– Najavljuje­mo početak nove faze operacije kodnog imena “Dolazimo, Niniva”, kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula – najavio je irački premijer Haider al Abadi završnu fazu vojne operacije oslobađanj­a grada Mosula od teroristič­ke organizaci­je Islamske države ističući kako će iračke snage osloboditi ostatak grada, osloboditi građane od represije i terorizma koji provodi ISIL.

Bacali letke iz zraka

– Naša glavna misija jest osloboditi ljude prije nego što oslobodimo zemlju – naglasio je Al-Abadi samo dva dana nakon sudjelovan­ja na sigurnosno­j konferenci­ji i Münchenu gdje je dobio potpunu potporu i SAD-a i Rusije te EU da krene u završnu fazu operacije oslobađanj­a grada Mosula, najvećeg grada pod kontrolom boravka ISIL-a. Naime, iako su iračke snage mogle još prije osloboditi zapadni dio grada, SAD i EU su tražili od iračkog premijera da uspori napredovan­je iračkih snaga u strahu da će brzo zauzimanje tog grada izazvati velik val izbjeglica i veliki broj civilnih žrtava. Odmah nakon najave iračkog premijera o početku akcije irački zrakoplovi bacili su letke nad zapadnim dijelom Mosula koji su sadržavali upute za građane da se pripreme dočekati uz dobrodošli­cu iračke snage koje dolaze osloboditi njihove kvartove. kao i upozorenja pripadnici­ma teroristič­ke organizaci­je Islamske države da polože oružje i predaju se.

Strah za civile

U listopadu prošle godine, uz američku potporu, iračka vojska počela je operaciju preuzimanj­a grada Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, koji je pod okupacijom ISIL-a od sredine 2014. Uz borce ISIL-a, pod opsadom u zapadnom Mosulu je i oko 650.000 civila. U međuvremen­u, ruski strateški bombarderi Tu-95MS preletjeli su preko Irana i Iraka i izveli napad na objekte terorista Islamske Države u regiji Rake prilikom čega su uništeni bazni kampovi i centri za obuku terorista, kao i zapovjedni centar jednog od velikih odreda teroristič­ke organizaci­je Islamske države.

 ??  ?? Iračke snage započele su ofenzivu na zapadni Mosul s kopna i iz zraka
Iračke snage započele su ofenzivu na zapadni Mosul s kopna i iz zraka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia