Večernji list - Hrvatska

Oni i ne primijete kad im suradnici kradu milijune

Najnoviji kriminalni slučaj financijsk­ih malverzaci­ja u svijetu slavnih doživjela je Alanis Morissette

- Scena@vecernji.net

Menadžer slavne pjevačice ukrao joj je gotovo pet milijuna dolara, a Sting nije ni primjetio da mu nedostaje gotovo deset milijuna dolara Iva Stilinović Grahovac Bivši menadžer pjevačice Alanis Morissette priznao je da ju je pokrao za 4,8 milijuna dolara. Da ironija bude veća, Jonathan Todd Schwartz ustvrdio je kako je taj novac uložio u posao ilegalnog uzgajanja marihuane. Schwartz je rekao kako je krao od kanadske pjevačice između 2010. i 2014. godine, a novac koristio za privatne potrebe, navodeći kako je izvlačio gotovinu u malim iznosima pravdajući to osobnim troškovima.

Stotine financijsk­ih transfera

Alanis ga je tužila prošle godine na Vrhovnom sudu u Los Angelesu, nakon što je njezin novi poslovni menadžer otkrio 116 novčanih transfera s njezina računa na Schwartzov. Njega čekaju 23 godine zatvora bude li proglašen krivim, iako je olakotna okolnost što je sve priznao, za što bi mogao dobiti kaznu od četiri do šest godina zatvora. Ona je samo jedna u nizu slavnih i bogatih koja je svoje financije povjerila u ruke prevaranat­a. Glumac Ben Stiller zamolio je financijsk­og savjetnika Dane Giacchetta da se brine o njegovim financijam­a. Nije razmišljao da bi nešto moglo poći po zlu, jer čovjek je vodio financije i Leonardu DiCapriju, Benu Afflecku, Mattu Damonu i Cameron Diaz. Bio je neka vrsta financijsk­og celebrityj­a. Bio je vrlo šarmantan, priređivao je fantastičn­e zabave u svom stanu na njujorškom Manhattanu i devedeseti­h godina družio se s mladim zvijezdama kao što su Kate Moss i Johnny Depp. Hedonizam mu je bilo drugo ime i njegov je luksuzni loft uvijek bio pun manekenki, rokera, glumaca, umjetnika, prostitutk­i, droge i šampanjca. Sve se srušilo 1999., kad je otkriveno da je klijentima otuđio između pet i 10 milijuna dolara koje je investirao u razne stvari koje su propale. I ne samo to, primjerice, potrošio je 100 tisuća dolara na avionske karte, 55 tisuća na račune u restoranim­a i osam tisuća na letove helikopter­om. Završio je u zatvoru na četiri godine, a izišao nakon dvije. Ben Stiller bio je jedan od rijetkih koji je javno rekao da je ostao “kratak” za 250 tisuća dolara. Glumac Kiefer Sutherland u TV seriji “24 sata” opaki je policajac koji spašava svijet, ali u stvarnom životu povjerovao je Michaelu Wayne Carru koji ga je nagovorio da uloži 869 tisuća dolara u posao sa stokom. Carr je trebao kupiti stoku u Meksiku i prodati je u SAD-u uz golem profit. Nakon što su dolari uloženi, stoka, naravno, nikada nije kupljena. Zvijezda filmova “Kill Bill”, Uma Thurman, ispala je naivna kad je povjeroval­a računovođi Kennethu Starru koji je bio popularan među zvijezdama i njegove su usluge koristili Lauren Bacall, Al Pacino, Natalie Portman, Martin Scorsese, Wesley Snipes i Sylvester Stallone. U svibnju 2010. Starr je proglašen krivim po 23 točke optužnice, uključujuć­i razne prevare i pranje novca. Osuđen je na sedam i pol godina zatvora. Sudski proces između njega i Ume još traje s obzirom na to da ju je oštetio za 2,4 milijuna dolara koji joj još nisu vraćeni.

Tužio, pa dodatno platio

Megapopula­rni Sting izgubio je zapanjujuć­ih 9,8 millijuna dolara jer nije primijetio da ga njegov financijsk­i savjetnik Keith Moore pokrada 15 godina. Uzimao je novac sa stotine Stingovih računa i ulagao u razne poslove. Elton John poznat je po tome da ekstravaga­ntno troši, ali svejedno je šokantna vijest da je izgubio čak 29 milijuna dolara zbog lošeg financijsk­og vođenja. Tužio je svoju agenciju Andrew Haydon and Pricewater­house Coopers, ali je zbog nedostatka dokaza slučaj odbačen. Da stvar bude gora, Elton je još morao platiti 10 milijuna dolara sudskih troškova.

Kenneth Starr je prevario čitav niz glumačkih i pjevačkih zvijezda KATE HUDSON: Razlog zašto ne pričam o svojim vezama, su moja djeca. Nije zdravo da djeca o intimnom životu svoje majke čitaju u medijima.

 ??  ??
 ??  ?? Ben Stiller Samo jedna od žrtava “računovođe” koji je bio vrlo popularan u populaciji slavnih osoba
Ben Stiller Samo jedna od žrtava “računovođe” koji je bio vrlo popularan u populaciji slavnih osoba
 ??  ?? Kiefer Sutherland Na ekranu je bio opaki policajac, a u stvarnosti je “kupovao” nepostojeć­u stoku
Kiefer Sutherland Na ekranu je bio opaki policajac, a u stvarnosti je “kupovao” nepostojeć­u stoku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia