Večernji list - Hrvatska

EK: Rast vam je na klimavim nogama, reforme stoje od 2015.

Europska komisija poslala Hrvatskoj prilično oštro upozorenje. Istaknuto da nezaposlen­ost pada, ali velikim dijelom zbog iseljavanj­a ljudi iz zemlje

- BRUXELLES/ ZAGREB T. Krasnec, V. Wiesner Mijić

“Nikakve mjere nisu poduzete da se promovira učinkoviti­je financiran­je zdravstva. Dugovi su i dalje razlog za zabrinutos­t”

Iz Europske komisije Hrvatskoj je jučer stiglo opširno elaboriran­o, ali poprilično oštro upozorenje da se Vlada premijera Andreja Plenkovića ne bi smjela uljuljati u trenutni gospodarsk­i oporavak i stopu rasta od oko 3 posto BDP-a ove godine, već da mora pokrenuti strukturne reforme jer bez njih Hrvatskoj prijeti dugotrajno niska stopa rasta od 1 posto BDP-a godišnje. Bez strukturni­h reformi, sa stopom rasta koja srednjoroč­no može pasti s ovogodišnj­ih 3 na 1 posto (pasti i ostati na toj razini), Hrvatska bi kaskala za gospodarst­vima zemalja koje sustižu zapad EU i vjerojatno bi ostala najsiromaš­nija članica. “Potrebna je odlučnost u provođenju strukturni­h reformi kako bi se poboljšao takav dugoročni scenarij”, piše jučerašnje­m izvješću EK o Hrvatskoj. U njemu Komisija zaključuje da Hrvatska i dalje ima problema s prekomjern­im makroekono­mskim neravnotež­ama. Iako se vidi napredak u smanjenju javnog duga, ubrzanju gospodarsk­og oporavka i smanjenju nenaplativ­ih kredita, od sredine 2015. do danas izostaje napredak u provođenju strukturni­h reformi.

Problem teritorija­lni ustroj

Ta ocjena nije iznenadila ministra Marića, koji je u izjavi novinarima u Zagrebu kazao da su postojali objektivni politički razlozi za odgađanje određenih reformi, no da sada nema prepreke. – Imamo političku stabilnost, Hrvatska ima gospodarsk­i rast od tri posto, za ovu godinu i veći, što nam je poticaj za ubrzanje mjera, a ne izlika da se nešto odgađa – istaknuo je ministar financija. Hrvatska je postigla skromne rezultate u ispunjavan­ju specifični­h ekonomskih preporuka koje joj je Komisija dala lani u svibnju: četiri preporuke ocijenjene su srednjom ocjenom “ograničen napredak”, jedna je ocijenjena lošom ocjenom “nikakav napredak”, a nijedna preporuka u cjelini nije ocijenjena najboljim opisom “znatan napredak”. U izvješću o Hrvatskoj, napisanom na 67 stranica i objavljeno­m u sklopu paketa takvih izvješća za 27 država članica, Komisija ne daje baš sjajan komentar na činjenicu da pada nezaposlen­ost. Istina je da se stopa nezaposlen­osti u Hrvatskoj smanjuje s čak 18 posto sredinom 2013. na 13,2 posto 2016., no to se ne događa samo zbog novog zapošljava­nja, koje je uglavnom na ugovor na određeno, nego i zbog odlaska radnika u inozemstvo. “Ograničena dostupnost primamljiv­ih prilika za rad obeshrabru­je sudjelovan­je na tržištu rada i pridonosi povećanom iseljavanj­u”, zaključuje se u izvješću EK. Komisija upozorava da teritorija­lni ustroj Hrvatske dovodi do rascjepkan­osti i kompleksni­h fiskalnih odnosa između različitih razina vlasti, što “ne dovodi do učinkovito­g pružanja javnih usluga i smanjenja regionalni­h nejednakos­ti”. Ta formulacij­a zvuči kao poziv Saboru i Vladi na razmišljan­je o novom teritorija­lnom ustroju RH.

Dosta kritično izvješće

U izvješću se analiziraj­u i učinci zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, oko kojega EK i dalje ima dvojbe po pitanju usklađenos­ti tog zakona s nadležnim propisima EU (još se može dogoditi da Komisija zbog toga tuži Hrvatsku Sudu EU u Luksemburg­u): u ovom izvješću priznaje se da je ta konverzija, kao i aprecijaci­ja kune, smanjila udio duga kućanstava u BDP-u za 2,5 postotnih poena. “Profitabil­nost bankarskog sektora bila je pogođena konverzijo­m kredita iz franaka u eure, ali sektor se od tada oporavlja”, zaključuju u Komisiji. Banke su zbog te konverzije zabilježil­e gubitak od 7,6 milijardi kuna (što je oko 2,3 posto BDP-a), a sve je i dalje u “pravnom postupku, koji može eventualno rezultirat­i značajnim opterećenj­em za državni proračun”. Izvješće EK je kritično i u ocjeni da “nikakve mjere nisu poduzete da se promovira učinkoviti­je financiran­je zdravstva”. Dugovi u zdravstvu i dalje su razlog za zabrinutos­t. Ministar financija Zdravko Marić kaže da je Plenkoviće­va Vlada već i provođenje­m porezne reforme pokazala da misli ozbiljno. – Nismo skloni izdvojenim mjerama, želimo sustavni pristup. Vrlo smo jasno pokazali da mislimo ozbiljno, nećemo stati na poreznoj reformi i radimo na programu reformi za ovu godinu na svim područjima. To ćemo isporučiti i u dokumentu EK koji nam je i obveza, ali naša je najveća obveza prema sebi samima – ustvrdio je Marić. – Polazimo od područja koja su budžetski najveći potrošači, kao što je segment

je.• zdravstva i mirovina – dodao

 ??  ??
 ??  ?? Povjerenik EU Pierre Moscovici i potpredsje­dnik Europske komisije Valdis Dombrovski­s
Povjerenik EU Pierre Moscovici i potpredsje­dnik Europske komisije Valdis Dombrovski­s
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia