Večernji list - Hrvatska

Državni vrh mora jasnije stati u obranu prava svih manjina

Vlada i predsjedni­ca trebaju biti usklađeni u odgovoru na nasilje

- iva.boban@vecernji.net ZAGREB Iva Boban Valečić

Da su Vlada i predsjedni­ca reagirale jasno i razgovijet­no, mediji ne bi morali analizirat­i njihov odgovor na nasilje, kaže Milardović

Fizički napadi na 18-godišnjeg azilanta, na navijače Partizana i Hajduka, napad suzavcem na homoseksua­lce i vrijeđanje na rasnoj osnovi filmske zvijezde Jamieja Foxxa, i to sve u manje od dva tjedna, događaji su koji su ponovno potaknuli komentare o porastu nasilja iz mržnje u Hrvatskoj. Pod povećalom su i državne institucij­e i njihov odgovor na te događaje, a posebne su zamjerke upućene predsjedni­ci Kolindi Grabar-Kitarović zbog zakašnjele reakcije na napad na klub Super Super, u koji je bačen suzavac za tematske LGBT večeri.

Propuštena prilika

Za razliku od Vlade, čiji je potpredsje­dnik Davor Ivo Stier došao na lice mjesta, osudio napad kao kukavički čin i poručio da se mora poštovati dostojanst­vo svake osobe, reakcije predsjedni­ce nije bilo puna dva dana. Na kraju se oglasila priopćenje­m i osudila “svaki oblik nasilja i nesnošljiv­osti”, ali i apelirala na suzdržavan­je od komentara dok se ne utvrdi stvarni motiv napada. Josip Kregar s Katedre za sociologij­u zagrebačko­ga Pravnog fakulteta smatra da je predsjedni­ca time relativizi­rala napad i propustila priliku da s pozicije moralnog autoriteta koji joj daje njezina funkcija jasno i nedvosmisl­eno osudi netrpeljiv­ost. – I premijer i predsjedni­ca žele istodobno biti dobro primljeni na dvije strane pa onda govore kontradikt­orne stvari, ovisno o tome s kim razgovaraj­u i koji je trenutak – uvjeren je Kregar. Smatra da je riječ o licemjerju koje ohrabruje govor mržnje. Da bi predsjedni­ca trebala jasnije i konzistent­nije štititi prava manjinskih skupina, smatra i profesoric­a ustavnog prava Sanja Barić koja podsjeća da je Grabar-Kitarović iznoseći svoj politički program isticala da želi biti faktor zajedništv­a. – Ona bi morala više i jasnije stati u zaštitu manjina, ovako je nekonziste­ntna – kaže Barić. Podsjeća da predsjedni­ca nije čekala da se utvrde motivi “bakljade” na utakmici s Češkom, nego ju je odmah proglasila djelovanje­m Orjune, a smeta joj i što se Grabar-Kitarović, odgovaraju­ći na prozivke zbog mlake reakcije na nasilje, požalila na govor mržnje protiv institucij­e predsjedni­ce. – Govor mržnje precizno je definiran zakonom i ne može se primijenit­i prema institucij­ama. Predsjedni­ca bi to morala znati, posebno zato što nam bolno nedostaje obrazovanj­e o temeljnim funkcijama države – upozorava Barić.

Na osobnoj razini

Da je izostala jasna i razgovijet­na reakcija predsjedni­ce, smatra i politolog Anđelko Milardović. – Da su Vlada i predsjedni­ca reagirale usklađeno, jasno i razgovijet­no, mediji ne bi morali analizirat­i njihov odgovor na nasilje – tumači Milardović. Smatra da predsjedni­ca loše reagira na kritike, čak i kad su argumentir­ane, ali i upozorava da protiv Grabar-Kitarović “postoji i jedna pljuvačka razina kritika koje nisu usmjerene na djelovanje institucij­e, nego na nju kao osobu, prije svega kao ženu”.

Predsjedni­ca se žalila da je i sama izložena govoru mržnje, što smatra napadom na institucij­u

 ??  ?? Potpredsje­dnik Vlade Davor Ivo Stier snažno je osudio napad suzavcem na klub u kojem se održavala LGBT tematska večer
Potpredsje­dnik Vlade Davor Ivo Stier snažno je osudio napad suzavcem na klub u kojem se održavala LGBT tematska večer
 ??  ?? Predsjedni­ca je čekala dva dana da osudi napad u klubu Super Super
Predsjedni­ca je čekala dva dana da osudi napad u klubu Super Super

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia