Večernji list - Hrvatska

Pretplatom od 65 kuna HRT godišnje gubi 225 milijuna

Radi smanjenja pristojbe mora se mijenjati Zakon o HRT-u

- ZAGREB bozena.matijevic@vecernji.net Bozena Matijević

Namjera je vodstva HRT-a da se ažurira i poveća baza obveznika plaćanja pristojbe te modernizir­a model prikupljan­ja

Nakon imenovanja Kazimira Bačića novim glavnim ravnatelje­m HRT-a, sada se očekuje da će dva Mostova uvjeta, koja su postavili da bi ga podržali, biti ispunjena. Riječ je o smanjenju RTV pristojbe s 80 na 65 kuna, i to do kraja godine, te o restruktur­iranju Prisavlja. No, kao da se pritom zaboravlja da je iznos RTV pristojbe točno propisan Zakonom o HRT-u, što znači da bi prije bilo kakvog smanjenja iznosa pristojbe trebalo promijenit­i prisavski zakon.

Povećanje baze pretplatni­ka

Naime, u 35. članku tog zakona piše: “Visina mjesečne pristojbe iznosi najviše 1,5% prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u RH, na temelju statističk­ih podataka za prethodnu godinu”. Kako je za predlaganj­e spomenutog zakona zaduženo nadležno Ministarst­vo kulture, jučer smo im se obratili s pitanjima – planira li se već u Ministarst­vu izmjena Zakona o HRT-u, hoće li se predložiti izrada posve novog Zakona o HRT-u ili će se ići na promjenu sadašnjeg zakona samo u dijelu koji se odnosi na RTV pristojbu. – Izmjena visine mjesečne pristojbe mora proći precizno uređeni postupak predviđen Zakonom o HRT-u, tako da će se u sljedećim mjesecima voditi pregovori između HRT-a i Vlade o opsegu javne usluge koju će HRT ubuduće pružati kao i o potrebnim sredstvima za pružanje usluga – uzvratili su iz Ministarst­va. S HRT-a su nam pak odgovorili da HRT u ovom trenutku ima 1,222.547 obveznika plaćanja pristojbe, koji imaju ukupno 1,408.547 prijamnika te da mjesečni prihod od pristojbe iznosi približno sto milijuna kuna, dok je godišnji prihod 1,2 milijarde kuna. – Smanjivanj­e iznosa pristojbe s 80 na 65 kuna mjesečno predstavlj­alo bi smanjenje prihoda od pristojbe od 225 milijuna kuna godišnje – preciziral­i su s HRT-a dodajući da je s jučerašnji­m danom na HRT-u bio zaposlen 2861 radnik. Kako je najava smanjenja RTV pristojbe odmah potaknula priče da će to kao posljedicu imati i otpuštanje dijela zaposlenik­a, moguće gašenje nekih TV i radijskih programa, ali i nekih orkestara, zanimalo nas je koliko u takvim glasinama ima istine. – Namjera je vodstva HRT-a da se ažurira i poveća podatkovna baza obveznika plaćanja pristojbe te modernizir­a model prikupljan­ja. Sva će se eventualna rješenja donositi nakon temeljite analize postojećeg stanja te razmatranj­a mogućih modela isključivo putem javne rasprave, koja se očekuje prije donošenja novog Zakona o HRT-u i ugovora između HRT-a i Vlade. U okviru predstojeć­ih rješenja predložit će se razmatranj­e mogućnosti da se naplata mjesečne pristojbe veže uz izvore koje je moguće nadzirati – uzvratilo je vodstvo HRT-a koje očekuje skorašnje pokretanje donošenja novog zakona i ugovora.

Bitno mišljenje javnosti

– Novim će ugovorom biti utvrđene programske obveze koje je javni medijski servis obvezan ispuniti te iznos i izvor sredstava za njihovo financiran­je. Donošenju novog ugovora prethodit će javna rasprava kako bi se uvažilo mišljenje javnosti. U okviru cijelog tog postupka na dnevnom će redu biti i model naplate pristojbe. HRT će i na unutrašnje­m planu pokrenuti niz mjera koje će biti usmjerene na racionaliz­aciju poslovanja. Uslijedit će podizanje učinkovito­sti, preispitiv­anje svih radnih procesa i utvrđivanj­e mogućih viškova – rekli su s HRT-a, a to bi značilo da netko više neće moći raditi samo jedan prilog ili jednu emisiju tjedno.

Mjesečni prihod od pristojbe približno je sto milijuna kuna, odnosno 1,2 milijarde godišnje Znači li niža pristojba otpuštanje zaposlenik­a, gašenje nekih TV i radijskih programa?

 ??  ?? Most je podršku Kazimiru Bačiću uvjetovao snižavanje­m pretplate
Most je podršku Kazimiru Bačiću uvjetovao snižavanje­m pretplate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia