Večernji list - Hrvatska

Ravnatelj KB-a Dubrava pred smjenom zbog ugovora od 44 milijuna

Kujundžić: Pitao sam ga: “Pa kako si mogao to potpisati?”, kazao je da mu je pravnik rekao da može. Bojim se da će zakon reći svoje...

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Zašto je bez suglasnost­i Upravnog vijeća potpisao ugovor “težak” 35 milijuna kuna, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava dr. Toni Kolak mora se očitovati UV-u sljedeći tjedan. U utorak je peteročlan­o Upravno vijeće pokrenulo postupak izglasavan­ja nepovjeren­ja ravnatelju zbog tog njegova poteza, s tri glasa naprema dva. O smjeni će glasati nakon njegova očitovanja. Riječ je o ugovoru u sklopu javne nabave i energetske obnove, kojim bi se trebala smanjiti enormna potrošnja vode u bolnici, koja mjesečno premašuje 800 tisuća kuna. Dobro upućeni izvori u bolnici otkrivaju da je taj posao ugovoren još prije koju godinu i da je odmah bilo jasno da ne ide u prilog interesu bolnice, pa su uslijedile anonimne prijava DORH-u i USKOK-u. Predmet je dospio na sud, međutim današnji ga je ravnatelj povukao i aktivirao. – Stručne službe tada su utvrdile su da je taj ugovor nepovoljan za bolnicu – govori naš izvor.

Odluka idući tjedan

Da je riječ o spornom ugovoru iz 2014. godine, potvrdila nam je Grozdana Perić, predsjedni­ca Upravnog vijeća KB Dubrave, inače HDZ-ova saborska zastupnica i šefica saborskog Odbora za financije. – Ugovor je na 35 milijuna kuna plus PDV, problem s njim teče još od 2014. i bio je predmet upravnog spora. Ravnatelj se mora očitovati zašto ga je potpisao bez suglasnost­i Upravnog vijeća, koje smatra da to nikako nije mogao. Nakon toga se u suradnji s Ministarst­vom zdravlja odlučuje hoće li biti razriješen – objasnila nam je G. Perić. Ravnatelj dr. Kolak poručuje tek da će vrlo rado o slučaju govoriti dođe li do smjene zaista i dođe. Na mjesto ministra zdravstva dr. Milan Kujundžić došao je upravo iz te bolnice, u kojoj je vodio Zavod za gastroente­rologiju i dobro je upućen u sve. Podsjeća da je suglasnost UV-a nužna ako je riječ o vrijednost­i većoj od 300 tisuća kuna, ali i suglasnost Vlade ako premašuje pet milijuna kuna. – Pitao sam ga: pa kako si mogao to potpisati?, odgovorio je da mu je pravnik rekao da može. Ja se nadam da će docent Kolak priložiti suglasnost­i, u protivnom, bojim se da će zakon reći svoje – kazao nam je ministar Kujundžić.

Chudyjeva ambicija

Kao mogući novi ravnatelj spominje se pročelnik Zavoda za neurokirur­giju prof. Darko Chudy. – Ne mogu reći ni da ni ne jer nisam takvu ponudu dobio, dakle, to je rekla-kazala. Moja je ambicija prvenstven­o da budem ozbiljan neurokirur­g, a, iskreno, nisam baš zagrijan biti ravnatelj i apstinirat­i iz sale – kaže nam prof. Chudy. Ministar pak kaže: “U medicini uvijek tračevi!”

 ??  ?? Ravnatelj KB-a Dubrava dr. Ivan Kolak: O slučaju ću govoriti ako me smijene
Ravnatelj KB-a Dubrava dr. Ivan Kolak: O slučaju ću govoriti ako me smijene

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia