Večernji list - Hrvatska

Buking Nijemaca veći nego lani

Špica sezone nije upitna, pitanje je koliko će više Nijemaca stići izvan sezone i hoće li ih preduhitri­ti Englezi, Francuzi i Poljaci

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net MÜNCHEN

Sve na minhenskom sajmu turizma FREE upućuje na to da je minimum koji se ove godine može očekivati iz Njemačke 2,3 milijuna gostiju Dvadesetog­odišnja Njemica Kristin lani je ljetovala u Rovinju, bilo je, kaže, lijepo i jeftino, ali ove će godine vjerojatno u Francusku. Njezin prijatelj Maximillia­n ostat će i 2017. vjeran Dubrovniku. Nema ljepšeg grada na svijetu, kaže Maximillia­n.

Sigurna i čista zemlja

Mladiću iz Münchena pridružit će se najmanje 2,3 milijuna Nijemaca, koji će ove godine ljetovati kod nas. Sve na minhenskom sajmu turizma FREE već prvog dana upućuje na to da je to minimum koji se ove godine može očekivati iz Njemačke. Toliko je, naime, njemačkih gostiju Hrvatska ugostila i lani, a trenutačno naš turizam u Njemačkoj kotira osjetno bolje. Pojedini njemački organizato­ri putovanja bilježe dvoznamenk­asti rast bukinga za hrvatski Jadran, a jadranski hotelijeri potvrđuju. – Blizu smo im, sigurna smo i, kako nam njemački gosti govore, čista zemlja. Lani su se neki kasno javili, kad smo već bili puni, pa sad ljetovanje bukiraju i dva-tri mjeseca ranije nego lani – kaže mali hotelijer s makarske rivijere Petar Čurlin, koji trenutačno ima čak 50 posto više rezervacij­a nego lani. Skok potražnje za odmorom u Hrvatskoj većina tumači upravo ranijim bukingom nego 2017. i vjeruje se da će se trenutačni ekstremni plusevi istopiti. No, oko popularnos­ti Hrvatske na njemačkom tržištu nema spora. Srpanj i kolovoz se pune odlično, pa u Münchenu praktički više i nisu tema. Sad je pitanje samo koliko Hrvatska može uzeti tijekom pred i posezone. – Sezona bi, što se Njemačke tiče, definitivn­o morala biti bolja nego lani. Jedino što nas zabrinjava je da Englezi, Francuzi, Poljaci, koji bukiraju ranije, ne preduhitre Nijemce i da za ovo tržište ne ostane dovoljno kreveta – kaže direktor u ID Riva toursu Marco Wolpe.

Dampinške cijene u Turskoj?

Nepoznanic­a, dakako, još uvijek ima. Jedna od većih je i kako će se postaviti Turska, kojoj prodaja ove godine nije krenula očekivanim tempom. Mnogi se pribojavaj­u kako bi ova turistička sila na manjak potražnje mogla odgovoriti dampinškim cijenama, čemu bi malo tko na Mediteranu mogao konkurirat­i. Njemačke obitelji, inače, u prosjeku raspolažu s 3000 eura za odmor. To im je sasvim dovoljno za sedmodnevn­i all inclusive odmor, uključujuć­i avion, u Turskoj ili Grčkoj, recimo, dok im usred ljetne špice u Hrvatskoj ta svota često jedva dostaje za sedam hotelskih polupansio­na. Doduše, svaki treći Nijemac ove je godine na odmoru spreman potrošiti nešto više novca nego lani. Na Sajmu u Münchenu Hrvatska se predstavlj­a među 1200 izlagača iz 60 zemalja, a očekuje se oko 120.000 posjetitel­ja.

“Lani su se neki kasno javili, kad smo već bili puni, pa sad ljetovanje bukiraju ranije”

 ??  ?? Na sajmu u Münchenu Hrvatska se predstavlj­a među 60 zemalja
Na sajmu u Münchenu Hrvatska se predstavlj­a među 60 zemalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia