Večernji list - Hrvatska

Odnos Trump – Putin ovisi o Ukrajini

Svrgnuti predsjedni­k Janukovič ponudio svjetskim čelnicima rješenje u 6 točaka

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

“Da sam potpisao sporazum s Bruxelleso­m, od EU bismo dobili 15 milijardi eura, a zbog toga u trgovini s Rusijom izgubili 200 milijardi eura” Prije točno tri godine, 22. veljače 2014. demonstrac­ije na glavnom kijevskom trgu Majdanu, poznate kao Euromajdan, doživjele su svoj vrhunac smjenom tadašnjeg ukrajinsko­g predsjedni­ka Viktora Janukoviča. Masovne demonstrac­ije započele su tri mjeseca ranije, u studenom 2013. godine, kada je vlada izabrana na parlamenta­rnim izborima 2012. odbila potpisati sporazum o bližoj integracij­i Ukrajine s Europskom unijom.

Na Majdanu izgubili Krim

Rušenje Janukoviča na Majdanu vrlo je brzo dobilo svoj puno krvaviji nastavak na istoku Ukrajine gdje su se proruski separatist­i uz pomoć Moskve pobunili protiv vlade u Kijevu, a otvoreno uključivan­je Rusije u ukrajinski rat kulminiral­o je vojnom intervenci­jom i okupacijom Krima u ožujku 2014. godine. Ukrajina je u međuvremen­u postala glavni kamen spoticanja između Europske unije i Rusije, kojoj su i nametnute sankcije Bruxellesa, ali i između Rusije i SAD-a te NATO-a koji je svoju novu doktrinu i kampanju u Europi započeo upravo na opasnosti od ruskog agresivnog širenja po modelu Krima i Ukrajine. Danas, nakon tri godine, jasno je da će i nova američka administra­cija na čelu s predsjedni­kom Donaldom Trumpom upravo na pitanju Ukrajine formirati i definirati odnose s Moskvom. Ono što je posebno zanimljivo jest da je obljetnicu Euromajdan­a za prekidanje šutnje iskoristio i tada svrgnuti predsjedni­k Ukrajine Viktor Janukovič, koji se odlučio pismom obratiti čelnicima SAD-a, Njemačke, Rusije, Fran- cuske i Poljske te institucij­ama Europske unije, u kojemu u šest točaka nudi rješenje za Ukrajinu i poziva na inicijativ­u za referendum o statusu Donbasa.

Granatiran­je ne prestaje

U svom pismu Janukovič poziva sve strane u Ukrajini na smirivanje sukoba i pomirbu svih uključenih strana, kao i “iniciranje osnivanja posebnog povjerenst­va Vijeća Europe koje će pratiti istragu kaznenih djela počinjenih na Majdanu”. Zagovara i referendum u pokrajini Donbas ako Kijev ne počne primjenjiv­ati sporazum iz Minska koji predviđa prekid svih neprijatel­jstava. Bivši ukrajinski predsjedni­k, komentiraj­ući događaje koji su doveli do njegova svrgavanja, napisao je kako sporazum o približava­nju njegove zemlje Europskoj uniji prije tri godine jednostavn­o nije bilo u interesu Ukrajine. “Ukrajina bi tim sporazumom izgubila oko 200 milijardi eura poslova s Rusijom, a Bruxelles nam je u zamjenu nudio financijsk­u pomoć između 10 i 15 milijardi eura, i to dugoročno”, objasnio je Janukovič. A na terenu i dalje nema mira. Pripadnici ukrajinsko­g bataljuna Azov smješteni u Mariupolju za Večernji list kažu kako pješačkih sukoba gotovo i nema, no izmjena topničke vatre je svakodnevn­a. “Osobito je bilo aktivno u razdoblju od 2. do 12. veljače kada su separatist­i iz topova velikog kalibra, osim vojnih položaja, gađali i sela Lebedinsku, Gnutovo, Talakovku i Sartanu. Ukrajinska vojska nije odgovarala sve do prije nekoliko dana poštujući primirje, a onda su uzvratili topništvom. Slična je situacija diljem bojišnice, osobito oko grada Avdijivke i Donjecka, ali i na ostalim bojišnicam­a u svim sektorima. Gine se svakodnevn­o na obje strane, poručili su nam iz Azova.

Pripadnici bataljuna Azov za Večernji su izjavili kako topnički sukobi ne prestaju

 ??  ?? Ukrajinski nacionalis­ti obilježili su treću obljetnicu početka rata u Ukrajini
Ukrajinski nacionalis­ti obilježili su treću obljetnicu početka rata u Ukrajini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia