Večernji list - Hrvatska

Nakon četiri godine Nini Badrić crkveno poništenje braka

Razlog poništenja je tajna, a postupak je pokrenula Nina

- Maja.car@vecernji.net

Cijena postupka ovisi od parnice do parnice, može se popeti i na 10.000 kn, a pozitivan ishod pred svjedocima uspijeva rijetkima Maja Car Što Bog združi, čovjek neka ne rastavi... rečenica je o čijoj težini ne mislimo kada sklapamo brak pred Bogom. No i za to postoji rješenje – tzv. crkveni razvod ili točnije crkveno poništenje braka. Postupak je dugotrajan i mučan, često neuspješan, no realizirat­i ga, doznajemo, pošlo je za rukom Nini Badrić. Nakon procesa koji je trajao četiri godine, a koji je ona pokrenula, dobila je crkveno poništenje braka s bivšim suprugom Bernardom Krasnićem. Postupak ne komentira. Opravdano, jer po kanonskom pravu svi detalji iz procesa ostaju tajna deset godina nakon procesa.

Strogo kanonsko pravo

U zemlji gdje se svaki treći civilni brak razvede, raste broj i onih koji su svoj razvod odlučili riješiti i pred Njime. I dok je pred svjetovnim sudom dovoljno reći da postoje nepremosti­ve razlike, pred crkvenim, međubiskup­ijskim sudovima, stvar je drastično drukčija. Kad je u pitanju, recimo, prisila na brak ili maloljetno­st, nema dileme oko poništenja braka. Ali takvi razlozi su danas rijetki. Puno češći su oni tipa raznih vrsta prijevare. Zapreka za valjano sklapanje ženidbe je i nemoć bilo zaručnika bilo zaručnice za bračni čin koji je po sebi prikladan za rađanje djece ili ako je jedan od partnera u trenutku sklapanja braka bio psihički bolestan... No praksa kaže da je spektar toliko širok da su pojedinci dobili crkveno poništenje braka zbog, primjerice, neslaganja sa suprugovom majkom. Uglavnom, svake godine u Zagrebu se u prosjeku, neslužbeno doznajemo, donese 20-ak “crkvenih razvoda”. Crkveni sud ne dolazi lako do presude o ništavosti ženidbe. Moralnu sigurnost suci postižu na temelju izjava stranaka u postupku, svjedoka, stručnih mišljenja, isprava, očevida... Činjenice govore da se danas donosi više presuda o ništavosti ženidbe nego u prošlosti. Veći broj zaprimljen­ih tužbi upućuje na krizu kroz koju prolaze ženidba i obitelj, stoji na stranici Međubiskup­ijskog suda I. stupnja u Zagrebu. Teret dokazivanj­a leži na tužitelju/tužiteljic­i tj. onome tko pobija valjanost braka, a drugi bračni partner ne može zaustaviti parnicu. Presuda se donosi na temelju izjava stranaka, svjedoka, isprava, vještačenj­a stručnjaka, ako su bila potrebna, a nezadovolj­na stranka ima pravo priziva na sud višega stupnja. Sudski troškovi pak u parnici proglašenj­a ženidbe ništavom variraju od parnice do parnice. Godine 2014. donesen je Taksovnik o plaćanju ili naknadi sudskih troškova prema kojem pristojba na sudu prvog stupnja u Zagrebu iznosi 3000 kn te se podmiruje u dva dijela. Prvi dio pristojbe od 1000 kn podmiruje se kod odluke o određivanj­u formule dvojbe, a drugi dio od 2000 kn podmiruje se po završetku postupka. Može se pojaviti i potreba sudskog vještačenj­a (stručno mišljenje 800 kn; ispitivanj­e i stručno mišljenje 1600 kn), a drugostupa­njski postupak treba platiti još 2000 kn. Tako se troškovi cijelog postupka penju na najmanje 5000 kn, a nerijetko i na desetak tisuća. Uglavnom, Nina Badrić pridružila se manjini s pozitivnim ishodom poništenja. Od poznatih prije nje poništenje su uspjeli dobiti samo Thompson i Danijela Martinović te Pamela Ramljak. – Naš razvod je sporazuman. Učinili smo sve što smo mogli i znali da spasimo svoj brak – napisala je Nina 2009. u priopćenju kojim je javnosti obznanila da se razvodi.

U ljubavi nema poraza

Nakon objave dali su si još jednu šansu, ali 2012. ipak se razvode. Nina i Bernard upoznali su se 2000. u njegovu restoranu. Zaručili su se 2003. u Dubrovniku. Vjenčanje je uslijedilo tri godine poslije, u crkvi Majke Presvete Djevice Remetske, a poslije je priređeno i raskošno slavlje u Istri. U braku su ostali šest godina. – Za oba partnera razvod je stresan događaj. Ne poznajem nijednu osobu koja se razvela s osmijehom na licu pa čak ni oni koji su ostavljali partnere jer su se zaljubili u nekoga drugog. No s vremenom ljudi shvate jesu li postupili ispravno – kazala je svojevreme­no Nina. No važnije od svega je da svoj razvod, pred kojom god institucij­om, nikada nije shvatila kao poraz jer, kazala je, nema poraza u ljubavi.

Nina i Bernard vjenčali su se 2006., a civilno su se sporazumno rastali još 2012. godine LEO BILIĆ, zgodni 21-godišnji sin Slavena Bilića, naslijedio je tatin šarm. Popularan je na društvenim mrežama, a poput oca strastveno voli i prati nogomet

 ??  ??
 ?? PIXSELL ?? Danijela Martinović, Thompson i Pamela Ramljak
PIXSELL Danijela Martinović, Thompson i Pamela Ramljak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia