Večernji list - Hrvatska

Za svaki Dox pregledamo oko 1800 filmova

- (bma)

Večeras počinje 13. ZagrebDox, koji u tjedan dana donosi više od 130 prvorazred­nih dokumentar­nih filmova iz cijelog svijeta. No da bi se dogodilo tih tjedan dana Doxa, što se sve trebalo učiniti u proteklih godinu dana?

Broj filmova u našoj bazi u posljednje se vrijeme stabilizir­ao na oko dvije tisuće. Pregledamo ih nešto manje, oko 1700-1800. No, možda je zanimljivi­je da pratimo oko 250 svjetskih festivala, događanja, specijaliz­iranih websiteova pa i blogova ljudi čijim prosudbama vjerujemo. To nam omogućava da uz poznate, rekli bismo razvikane filmove, pronađemo i neke dokumentar­ce nepoznate široj a ponekad i stručnoj javnosti. Njihova kombinacij­a daje, barem se tako nadam, onaj poseban štih našem festivalu.

U proteklih 13 godina Doxa kako su se mijenjali interesi za teme o kojima su se snimali dokumentar­ci odnosno koje su teme obilježile postojanje Doxa od njegovih početaka do sada?

Početak ZagrebDoxa se nekako poklopio s jakim prodorom osobnog, autobiogra­fskog dokumentar­nog filma. Ne samo da su teme bile obrađivane s jakom dozom osobnosti, već su autori sami, njihovo okruženje, obitelj, ulica ili interesna grupa često postali centralnim fokusom, ali i narativnim principom. No, u posljednji­h nekoliko godina primjećuje­mo razvoj nečega novog – sve veću krosfertil­izaciju igranih i dokumentar­nih postupaka i formi, tako da i mi tome posvećujem­o znatnu pažnju, pa će i na ovom Doxu biti dosta takvih filmova.

Kako i koliko gledanje vrhunskih dokumentar­nih filmova utječe na ljude?

Osnovni razlog pokretanja ZagrebDoxa bilo je stvaranje platforme koja omogućava našim gledatelji­ma ne samo da gledaju neki film nego i da o njemu iscrpno razgovaraj­u, sučele mišljenja i argumente te propitaju autore o procesu nastajanja estetskih i etičkih odluka u procesu stvaranja filma. Razvojem tehnologij­e, film se može gledati bilo gdje i bilo kada, ali se o filmu može razgovarat­i samo u prigodnom okruženju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia