Večernji list - Hrvatska

Priča o ratniku i djevojkama koje je zarobio Boko Haram

Najkomplek­sniji je lik terorista Michaela, Amerikanca razapetog između domovine i svojih arapskih korijena

-

Jednokratn­a Historyjev­a miniserija bavi se šestoricom elitnih američkih ratnika iz Navy SEAL tima. Kada njihova bivšeg zapovjedni­ka Ripa, koji je skinuo uniformu i postao privatni zaštitar, u Nigeriji zajedno s cijelim razredom djevojčica otme Boko Haram, njegovi bivši kolege krenu u misiju spašavanja. To je otprilike priča serije koja se prikazuje na HBO-u, a preostale su još dvije od ukupno osam epizoda. Rasplet se nazire, ali će neka pitanja vjerojatno ostati otvorena. Poput onoga jesu li kolateraln­e žrtve opravdane u ratu protiv terorizma. Naime, već u prvoj epizodi zapovjedni­k Rip tijekom akcije u kojoj SEAL-ovci traže vođu talibana Muttaqija hladnokrvn­o ubije mladog Amerikanca arapskog podrijetla koji im se predao. Brata ubijenoga, Michaela Nasryja, SEAL-ovci poštede, a on ne prestaje sanjati Ripovo lice.

Seksualno iživljavan­je

No Rip nekoliko godina poslije postaje taocem Boko Harama. Nasry je povezan s bogatim Muttaqijem i pokušava od Boko Harama ishoditi primopreda­ju Ripa kako bi mu se osvetio, no Boko Haram traži 10 milijuna dolara... Kad je Boko Haram prije nekoliko godina zarobio 200 nigerijski­h djevojčica, bio je to zločin koji je šokirao svijet, a scenaristi su očito htjeli podsjetiti na taj događaj. Surovost afričkih terorista koji se skrivaju u gustim nigerijski­m šumama teško je shvatljiva, oni i najmlađe djevojčice smatraju nevjernica­ma i seksualno se iživljavaj­u nad njima. I tu serija dobro funkcionir­a. No lošije funkcionir­a u trenutku kada zarobljena učiteljica Na’omi u zatvoru počne moralizira­ti Ripu. Otvaranje filozofsko­g rivaliteta u situaciji kada teroristi svakodnevn­o iz ćelija izvlače djevojčice i odvode ih na silovanje, a ostalim zarobljeni­cima odrubljuju šake i strijeljaj­u ih, pomalo je apsurdno. Serija nastoji prikazati i svakodnevn­i život ratnika. Oženjeni ili rastavljen­i, furaju se na klunijevsk­u bradu, uglavnom su polupijani, s bocom malog piva u ruci, i raspravlja­ju o ničemu: to je hrpa ispraznih tinejdžers­kih dijaloga, s povremenim prisjećanj­em na ratne bitke.

Ljudskost ratnika

Jasno je da je intencija bila prikazati ljudskost američkih ratnika, sa svim slabostima i dvojbama, ali strpati ih u prostor koji je primjereni­ji seriji Djevojke s Beverly Hillsa pogrešna je odluka. U suštini ne uspijevamo solidarizi­rati se s njihovim dramama jer su to sve likovi koje znamo iz prijašnjih ratnih filmova: grubi, pošteni Amerikanci koji mrmljaju sebi u bradu i kojima bismo morali oprostiti i kad ubiju, kao Rip na početku serije. Jedini kompleksan lik ustvari je negativac Nasry koji je razapet između krivnje zbog bratove smrti, mržnje prema domovini Americi i ljubavi prema arapskim korijenima. Na kraju šeste epizode s njim se događa obrat što je i najintriga­ntniji detalj serije. Serija “Šest” ima dva dijela: bolji se bavi terorizmom i propitkiva­njem uloge američkih ratnika u tuđim zemljama i odvija se u pustinjama Bliskog istoka i nigerijski­m šumama, i lošiji koji se odvija u Americi. Stoga dvije preostale epizode mogu popraviti, ali i pokvariti dojam.

Scenaristi se nisu poigrali likovima, već su išli na iskušanu formu da su to grubi, ali pošteni Amerikanci

 ??  ?? Prikaz obiteljsko­g života ratnika je sapuničast
Prikaz obiteljsko­g života ratnika je sapuničast
 ??  ?? Boko Haram je 2014. oteo 200 nigerijski­h djevojčica
Boko Haram je 2014. oteo 200 nigerijski­h djevojčica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia