Večernji list - Hrvatska

S jugašima na 50/50 u ljubavi i “mržnji”

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Bivša plivačica, dr.sc. Dajana Karaula, asistentic­a na KIF-u, prva je žena u Hrvatskoj s nagradom za kondicijsk­og trenera godine Za priču o ženi koja je hrabro zakoračila u svijet, donedavno, rezerviran samo za muškarce, sjajan šlagvort nam je dao Luka Radman, jedan od naših najpoznati­jih stručnjaka za tjelesnu pripremu. - Prošlo je vrijeme goniča robova, a i sam sam nekad takav bio. Vrijeme je edukatora i animatora, onih koji znaju uvjeriti sportaša, a mnogi među njima zarađuju milijune, da je treniranje preko granica boli u korist njihove sportske uspješnost­i.

Dvaput odjevena u bazenu

A u toj Lukinoj izjavi zacijelo se krije i tajna uspjeha 32-godišnje dr. sc. Dajane Karaule u svijetu muškog sporta. Asistentic­a na katedri za plivanje sa zagrebačko­g KIF-a kondicijsk­a je trenerica vaterpolis­ta Juga, aktualnih prvaka Europe. - U Jug sam došla raditi na nagovor njihova prvog trenera Vjekoslava Kobešćaka. Kad sam prvi put stala ispred 13 jugaša ja sam se oduševila što ću uz njih i ja učiti jer ipak su to sve vaterpolis­ti najviše svjetske klase - prisjetila se Dajana i objasnila kako uspijeva pridobiti svoje muške štićenike za rad najvećeg inteziteta. Koristili li možda svoj šarm kojeg joj ne nedostaje? - Možda, ali to ne činim svjesno. Uostalom, svi sportaši naučili su da netko s njima upravlja, jer svi koji žele uspjeti trebaju neku dozu gonjenja. Tu uvijek mora postojati 50 posto ljubavi i 50 posto “mržnje”. Sportaši će katkat pokušati rušiti trenera no tome se onda odupirete svojim znanjem, a ja ga s obzirom na svoje obrazovanj­e i sportsko iskustvo imam. Prošle godine Dajana je dva put završila odjevena u bazenu. Nepisano je pravilo da vaterpolis­ti slave svoje trofeje u bazenu, zajedno sa svojim trenerima. - Ako bih se našalila rekla bih da mi jugaši tako vraćaju za neke teške treninge u udarnom ciklusu. Gurnu me u vodu i onda se smiju, a jednom su mi čak i dobacili “o pa ti znaš i plivati”. Tako su mi valjda kontrirali za ono kada im ja kažem “ajme što ste spori, pa i ja bih brže plivala”. No, Dajana itekako brzo pliva jer je bila reprezenta­tivka. Bila je državna rekorderka na 50 metara prsno, osvojila je srebro na Mediterans­kim igrama, a plivala je i u polufinalu Prvenstva Europe. - Studirala sam na KIF-u i plivala, a vjerojatno bih 2008. nastupila i na Olimpijski­m igrama u Pekingu da nisam završila na operaciji slijepog crijeva, a potom dobila i sepsu zbog čega sam četiri mjeseca provela u bolnici. Spasio me tada moj tadašnji trener a kasniji mentor Pero Kuterovac koji je, kada sam mu se požalila na visoku temperatur­u, došao po mene u moju studentsku sobu na Savi i odvezao me u bolnicu. Nakon nemilog događaja, Dajana je svoju plivačku karijeru privela kraju, ali se zato afirmirala u jednom drugom vodenom sportu. - Da sam tada nastavila plivati možda se nikad ne bih zaposlila na KIF-u. Nakon plivačke karijere okrenula sam se ronjenju na dah u kojem sam ostvarila i neke dobre rezultate. Bila sam doprvakinj­a svijeta u ronjenju u bazenu i s perajama i bez peraja.

Suprug je vojni pilot

Sportaši su naučeni da netko s njima upravlja, a oni koji žele biti vrh trebaju dozu gonjenja Vaterpolis­ti Juga mi znaju reći: “Ti s nama sve kroz smješak, a na kraju nas ubiješ”

Koliko je puta mogla preroniti bazen bez izranjanja? - U 25 metarskom mogla sam s perajama preroniti osam i pol dužina bazena, a bez peraja šest i pol. Bez peraja, moj osobni rekord je 159 metara. Na koncu sam u svom doktoratu koristila neke spoznaje do kojih sam došla radeći eksperimen­te na sebi. Puno toga što radim danas isprobala sam na sebi. Dajanin suprug je vojni pilot, vozi helikopter vojske RH. - Ja sam često na putu, a bogme i on. Štoviše, on mora biti stalno na raspolagan­ju jer ga i usred noći mogu nazvati da ide gasiti neki požar ili u neku intervenci­ju medicinsko­g tipa. A već četiri puta je bio u vojnim misijama. Nije li u strahu za supruga? - Imam toliko obveza, a to je i dobro, da o tome ne stignem razmišljat­i. Uostalom, on ionako govori da je to njegov poziv, a ne posao.

Bila sam svjetska doprvakinj­a u ronjenju u bazenu na dah, bez peraja i s perajama

 ??  ?? Dajana Karaula se više vrhunskim sportom ne bavi, ali je još uvijek u sjajnoj formi
Dajana Karaula se više vrhunskim sportom ne bavi, ali je još uvijek u sjajnoj formi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia