Večernji list - Hrvatska

TKO ĆE DOBITI OSCARE, A TKO BI IH TREBAO DOBITI

Noćas će se u Los Angelesu 89. put dodjeljiva­ti Oscari. Kipiće bi trebalo podijeliti filmovima“La la Land”, “Moonlight”, “Manchester by the Sea” i “Lav”. I “Toni Erdmanu”, naravno. Procjenjuj­emo hoće li doista biti tako

-

Najbolji film

Dolazak Fences Greben spašenih Sve ili ništa Hidden Figures La La Land

Lav Manchester by the Sea Moonlight

La La Land

Osvojio je rekordan broj Zlatnih globusa, BAFTA-u, najboljim su ga proglasili i kritičari i producenti i redatelji... Treba li još što da bi se dobio i Oscar?

La La Land

Ako je vjerovati udruzi američkih redatelja, to će biti tako. Neće biti nezaslužen­o dobije li Oscara jer rijetko i jest, no ima tu i boljih kandidata.

La La Land

Filmovi Manchester by the Sea, Moonlight, Lav su odlični, ali La La Land je za dlaku čudesniji. Zbog zarazne glazbe i maštovite priče, može ga se više puta gledati.

Hidden Figures

To je taj film! Ima sve: znanost koja je posljednji­h godina u trendu, rasnu kontroverz­u, priču o uspjehu, a sve temeljeno na stvarnim događajima.

I, Daniel Blake

Drama s ruba, o čovjeku kojega sustav guši i život mu čini nemogućim, pravi je dragulj. Puno veći od Hidden Figures ili Grebena spašenih.

Loving

Ako je već Oscar ove godine malo “potamnio”, onda je ovo puno bolji izbor od nekih nominirani­h. Istinita priča o pravnoj borbi za miješani brak u Virginiji.

Najbolji redatelj

Denis Villeneuve Mel Gibson Damien Chazelle Kenneth Lonergan Barry Jenkins

Damien Chazelle

Njegov La La Land priskrbio je 14 nominacija i teško će biti objasniti zašto nije dobio Oscara ako se to ne dogodi. Samo mu Barry Jenkins može oteti kipić.

Damien Chazelle

Vrlo je vjerojatno da će sjajno snalaženje u komplicira­noj produkciji jednog mjuzikla biti nagrađeno od Akademije. No, mora li se reprizirat­i Chicago?

Barry Jenkins

Redatelj Moonlighta napravio je hrabar film o tamnoputom homoseksua­lcu. Nije stavio toliko fokus na nasilje koliko na potragu za ljubavlju.

Kenneth Lonergan

Dajmo Oscara redatelju koji je zahtjevan i dubok scenarij Manchester by the Sea pretočio u sjajna glumačka ostvarenja i odličan film.

Garth Davis

Trebao je biti nominiran umjesto Mela Gibsona. Predvidlji­vom filmu Lav udahnuo je čaroliju, dok nas je Gibson zbunio užetom koje Japanci nisu odrezali. Zašto, kvragu?

David Mackenzie

Zanimljivo kako je Sve ili ništa u nominacija­ma za najbolji film, ali njegov redatelj nije. O.K., dvostruko je manje nominacija, no ipak prije Mackenzie nego Gibson.

Najbolji glumac

Casey Affleck Andrew Garfield Ryan Gosling Viggo Mortensen Denzel Washington

Casey Affleck

Blagi je favorit u odnosu na Denzela Washington­a, netko od njih dvojice će pobijediti. Andrew Garfield i Viggo Mortensen su autsajderi.

Denzel Washington

Ako su nagrade SAG-a nekakav indikator, tada će Oscara dobiti ovaj veliki glumac. Možda i zbog općeg trenda “potamnjiva­nja” Oscara nakon prošlogodi­šnjeg bojkota.

Casey Affleck

Za razliku od iritantnog brata Bena, Casey ima sve atribute velikog glumca. Ulogom u Manchester by the Sea usisao nas je u svijet razorenog čovjeka.

Casey Affleck

Nedvojbeno je Benov mlađi brat ovo zaslužio pa mi je blagi favorit u odnosu na Vigga Mortensena. Potonji glumi ipak u nešto slabijem filmu.

Hugh Grant

Često ga se podcjenjuj­e zbog sladunjavi­h uloga nespretnih muškaraca, ali treba priznati da ga velika Meryl Streep nije “pojela” i da je pokraj nje došao do izražaja.

Jake Gyllenhaal

Gotovo je nevjerojat­no da Gyllenhal ima samo jednu nominaciju, a ni ta mu nije donijela kipić. Sada ga za Noćne životinje nema među nominirani­ma. Čudno.

Najbolja glumica

Isabelle Huppert Ruth Negga Natalie Portman Emma Stone Meryl Streep

Emma Stone

Pokupila je sve moguće nagrade i veliki je favorit u noćašnjoj dodjeli. Kipić joj neće izmaknuti iako ima respektabi­lnu konkurenci­ju.

Emma Stone

Teško je vjerovati da od brda nominacija Oscar za neku glavnu ulogu zaobiđe La La Land. Stone je ipak bitno bolja od Goslinga u ovom mjuziklu.

Emma Stone

Teško da ćemo ikada zaboraviti njezine lepršave plesne izvedbe, nježan glas, zarazne osmijehe i beskrajno tužno lice. Uloga koja se pamti.

Meryl Streep

Po izvedbi sasvim sigurno, no Streep je trenutačno najveća hollywoods­ka glumica s gomilom priznanja. Akademija će igrati na kartu mladosti.

Sandra Hüller

Akademija ne nominira glumce iz stranih filmova, ali njezina uloga u Toniju Erdmannu još je jedan razlog da konačno promijene tu praksu.

Annette Bening

Sjetili bismo se par filmova gdje je Benning imala doista odlične uloge, no za 20th Century Women morala je biti nominirana.

Najbolji sporedni glumac

Mahershala Ali Jeff Bridges Lucas Hedges Dev Patel Michael Shannon

Mahershala Ali

Film Moonlight odlično kotira kod kritike, ali je problem što La La Land kotira bolje. Najveći aduti su mu sporedne uloge, pogotovo Mahershala Ali.

Mahershala Ali

Svoj dio u drami o odrastanju odradio još na većem nivou nego smo to navikli, primjerice, u Kući od karata. Nova crna zvijezda.

Dev Patel

Predivan glumački film. Iako unaprijed znamo rasplet filma po istinitoj priči, glumac Dev Patel svojom ozbiljnom ulogom razbija sladunjavo­st.

Michael Shannon

Hm, on ili Dev Patel? Pa Shannonu je ovo već treća nominacija u istoj kategoriji! Uvijek standardno na najvišoj razini, došlo je vrijeme i za kipić velikom glumcu.

Sunny Pawar

Već drugu godinu zaredom Akademija je nepoštena prema djeci: Sunny Pawar briljira u ulozi u Lavu, kao što je lani u Sobi briljirao Jacob Tremblay.

Issei Ogata

Neopravdan­o je Tišina dobila tek jednu nominaciju. Povijesna drama o krizi vjere traži dosta od glumaca. A Issei Ogata osobito je upečatljiv kao inkvizitor.

Najbolja sporedna glumica

Viola Davis Naomie Harris Nicole Kidman Octavia Spencer Michelle Williams

Viola Davis

Ne dobije li Denzel Washington Oscara za mušku ulogu, Akademija bi lako mogla u kategoriji bez favorita nagraditi Violu Davis iz Fences.

Michelle Williams

Nema se tu što reći, važna uloga u važnom filmu, uvijek mladolika glumica dobit će nagradu zbog snažne izvedbe u komornoj obiteljsko­j drami.

Michelle Williams

U briljantno­j epizodnoj ulozi odlično parira Afflecku. Scena u kojoj bivšem mužu, koji je kriv za smrt djece govori “Volim te” ulazi u filmske anale.

Viola Davis

Neće dobiti Oscara jer ga dobiva Denzel! I obrnuto. Samo, Viola nagradu zaslužuje više od Denzela, ona je tiha snaga koja nosi radnju filma Fences.

Amy Adams

Mogla je biti nominirana za Noćne životinje, ali samo kao šesta, jer pet nominirani­h su prvi red ovogodišnj­ih kandidatki­nja za sporednu ulogu.

Janelle Monáe Najbolji strani film

A Man Called Ove (Švedska) Land of Mine (Danska) The Salesman (Iran) Tanna (Australija) Toni Erdmann (Njemačka)

Toni Erdmann

Kao i lani kada je trijumfira­o Saulov sin, i ove godine se pobjednik praktički zna. No, i Haneke je s filmom Bijela vrpca bio favorit, pa ga nije dobio, dakle...

Toni Erdmann

Broj nagrada raste, a vjerojatno će završiti Oscarom. Unatoč duljini od gotovo tri sata, čini se da se neće ponoviti Cannes gdje je ostao bez nagrade.

Toni Erdmann

Iako je bar pola sata predugačak, ovaj je film za dlaku bolji od The Salesmana. Rijetko kada smo imalo dvoje tako neobičnih likova kao oca i kćer ovdje.

The Salesman

Iako Asghar Farhadi već ima Oscara, neka ga dobije opet. I jer je film standardno dobar, a i zbog poruke trenutačno­j Trumpovoj politici.

Matura

Težak propust izostanak je nominacije “Mature” rumunjskog redatelja Cristiana Mungiuja. Da je bio nominiran, mogao je i pobijediti.

Elle

Tjah. Nominacija za Huppert, a nema nominacije za strani film. Valjda je nije dobila zbog scene silovanja! Očito je da Hollywood ne voli Verhoevena.

 ??  ?? Emma Stone i Ryan Gosling glumački su par glavnog favorita, “La la Landa”
Emma Stone i Ryan Gosling glumački su par glavnog favorita, “La la Landa”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia